A crowd of people watch music on a huge festival stage in the sun. Photo by Bart Heemskerk.

VÝBAVA PRE

Fotograf rockových legiend, Bart Heemskerk, rozpráva o fotografovaní festivalov

„Hudba je moja láska a fotografia môj nástroj,“ hovorí holandský hudobný fotograf Bart Heemskerk. Fotografuje najväčšie festivaly a koncerty po celej Európe, pričom už zachytil hviezdy ako Nick Cave, Lana Del Rey a Dua Lipa, čo ho nevyhnutne priviedlo až k pozvaniu fotografovať Rolling Stones.

Počas tohto leta ho jeho vášeň pre hudbu poženie na fotografické turné po zhruba 40 festivaloch. Tu sa s nami podelil o svoj inšpirujúci príbeh a množstvo tipov, ktoré môžete s kompaktným fotoaparátom vyskúšať na tohtoročných podujatiach pod holým nebom.

„Ako dieťa som vždy počúval rádio a nahrával si hudobné hitparády. Neskôr som začal s otcom chodiť na koncerty a zamiloval si festivaly, keď som sa v pätnástich dostal na festival Pinkpop v Holandsku,“ hovorí dnes 33-ročný fotograf.

Zopár rokov po svojej prvej festivalovej skúsenosti Bart dostal príležitosť požičať si fotoaparát Canon EOS 400D (staršiu verziu modelu Canon EOS 800D). Veľmi rýchlo si uvedomil, že fotoaparát mu umožňuje užiť si čas strávený na festivaloch ešte viac, keďže môže zachytiť zábavu ďaleko od pódií a zároveň vytvárať kreatívne zábery najlepších svetových hudobníkov.

Keď si vybudoval portfólio fotografovaním rôznych hudobných podujatí ako dobrovoľník, vzdal sa svojho učiteľského zamestnania a začal kariéru fotografa: „Desať rokov po svojej prvej návšteve festivalu som sa vrátil na Pinkpop so zákazkou na fotografovanie holandskej kapely Kensington, ktorú som spoznal tak, že som jej ponúkol fotografovanie zadarmo výmenou za vstup na ich koncerty,“ rozpráva Bart. Nasledujúci rok prišiel telefonát, aký nikdy neočakával – svetové rockové legendy Rolling Stones ho požiadali, aby ich fotografoval.

„Rolling Stones v roku 2014 vyrážali na turné a mňa videli iba na internete, keď tam hľadali holandských fotografov. Ozvali sa teda festivalu Pinkpop a spýtali sa na mňa. To bol naozaj neuveriteľný okamih.“

Kapela ho pozvala fotografovať jej európske turné a ponúkla mu priepustku do zákulisia medzi niektorých z najslávnejších hudobníkov na svete. „Turné so Stones bolo ako cestovať s rodinou,“ hovorí Bart. „Veľa sme spolu vtipkovali. Najväčšia zábava bola pracovať s Keithom Richardsom. S ním sa človek nasmeje. Musel som fotografovať stretnutia s fanúšikmi a promotérmi, takže som dostal univerzálnu priepustku a mohol som ísť, kam som len chcel – do zákulisia, pred pódium. Bol som súčasťou personálu a večeral som so všetkými ostatnými, chodil na zvukové skúšky a podobne.“

Bart si kontakt s Rolling Stones udržal naďalej a pridal sa k nim na turné aj v roku 2017.

Súvisiace články
A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

VÝBAVA PRE

Kostýmy, slnko a rock & roll: 10 tipov pre festivalovú fotografiu

Festivalový fotograf Ben Morse prezrádza, ako vytvoriť fotografie z hudobných festivalov hodné rockových hviezd a prečo môže byť kompaktný Canon PowerShot SX740 HS vaším ideálnym festivalovým fotoaparátom.

A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

FOTOGRAFOVANIE VEČIERKOV

Fotografujte večierky kreatívnejšie

Chcete zachytiť nadšenú atmosféru večierkov a osláv? Zistite, ako tieto radostné chvíle nasnímať kreatívnym spôsobom.

Instant printing tips with the Canon SELPHY SQUARE QX10

KREATÍVNA TLAČ

Skvelé tipy na použitie tlačiarne Canon SELPHY SQUARE QX10

Rady a tipy ako popustiť uzdu kreativite s tlačiarňou Canon SELPHY SQUARE QX10.

Nájdite si svetlo a pracujte s ním

„Nikdy neviete, aké bude svetlo, a práve to je jedna z najzábavnejších častí života koncertného fotografa. Skrátka musíte pracovať so svetlom, ktoré máte k dispozícii,“ vysvetľuje Bart.

Aby ste z dostupného svetla vyťažili maximum, odporúča nestáť na jednom mieste a radšej sa pohybovať. „Ak svetlo svieti zvrchu niekomu na tvár, vyzerá to inak z ľavej strany, ako keď stojíte pred ním alebo sa posuniete o niečo ďalej,“ hovorí.

„Svetlo sa opakuje. Ak hudobník stojí za mikrofónom a všimnem si na jeho tvári lúč pekného žltého, bieleho alebo modrého svetla, pričom sa stále hýbe medzi svetlom a tieňom, počkám si na okamih, keď mu svetlo svieti do tváre či okolo nej, aby vznikla pekná silueta.“

Ak fotografujete známeho interpreta, môžete si pozrieť jeho staršie koncerty na internete, aby ste vedeli lepšie očakávať, čo sa bude diať. „Niekedy vidíte, že hudobník počas druhej skladby skočí do publika a to isté sa stane aj na ďalšom a ďalšom koncerte, viete, že sa to stane aj tam, kde budete vy. V takom prípade vám už len stačí vybrať si vhodné miesto.“

Informácie o nastaveniach a tipy na fotografovanie v rôznych svetelných podmienkach nájdete v našich tipoch na fotografovanie festivalov.

Využite rôzne orámovanie záberov

Keď príde na to, ako fotografovať koncerty a hudobné festivaly, „ľudia často umiestnia snímanú osobu do stredu záberu a spravia množstvo záberov toho istého, len priblížia na hlavného hudobníka, čo môže byť po čase nuda,“ tvrdí Bart.

Radšej odporúča meniť kompozíciu, napríklad umiestniť snímanú osobu na pravú či ľavú stranu záberu. „Spravte dobrý záber jedného hudobníka, jeden či dva vyberte a spravte široký záber alebo zakomponujte do záberov publikum. Ak sa rozhodnete objekt snímania umiestniť do stredu, musíte zachytiť výrazný okamih – napríklad keď skáče, doširoka rozťahuje ruky alebo pozerá do fotoaparátu.“

"Chcete zachytiť ducha festivalu a každý festival má svoju jedinečnú atmosféru."

Sun sets above a huge festival display. Photo by Bart Heemskerk.

Nezmeškajte ten najlepší okamih koncertu

„Dnešné fotoaparáty zaostrujú tak skvele, že keď sa hudobník pohybuje dopredu a dozadu, radšej využívam automatické zaostrovanie namiesto manuálneho,“ hovorí Bart. Vďaka výberu tých správnych bodov automatického zaostrovania dokáže zachytiť snímanú osobu dokonale ostro aj vtedy, keď pobehuje po pódiu, necháva sa niesť na rukách publika či predvádza tanečné číslo.

Na kompaktnom fotoaparáte ako Canon PowerShot SX740 HS môžete kliknutím na tlačidlo ponuky na zadnej strane vybrať v nastaveniach snímania režim automatického zaostrovania. Sledovanie AF sleduje objekt, napríklad speváka pohybujúceho sa po pódiu, a vy tak môžete dianie zachytiť bez strachu z rozmazaných záberov.

V nastaveniach snímania môžete tiež zmeniť režim priebehu snímania a nastaviť vysokorýchlostné sériové snímanie. To vám umožní zachytiť sériu snímok podržaním stlačeného tlačidla spúšte.

„Režim sériového snímania bežne využívam, keď sa mi pred fotoaparát dostanú ruky alebo spevák zatvára oči,“ hovorí Bart. „Výskok Eddieho Veddera z Pearl Jam napríklad trvá iba sekundu a skutočne ho chcete zachytiť. Ak však fotíte pesničkára, niekoho za klavírom alebo hudobníka, ktorý skrátka stojí za mikrofónom, môžete využiť režim snímania jedného záberu. Skrátka vyberte ten správny okamih.“

Najlepší fotoaparát na fotografovanie festivalov

Mnohé festivaly vám nedovolia priniesť si veľkú digitálnu zrkadlovku, pokiaľ nemáte novinársku akreditáciu, preto je dobré mať k dispozícii malý fotoaparát so slušným zoomom, ako je Canon PowerShot SX740 HS, odporúča Bart.

„Budete stáť priamo v dave, preto je dobré mať na fotoaparáte výklopný displej, aby ste mohli snímať z rôznych uhlov. Rovnako sa vám môže hodiť stabilizácia obrazu, napríklad 5-osová stabilizácia obrazu modelu PowerShot SX740 HS. Na týchto akciách sa okolo vás bude pohybovať množstvo ľudí a najmä keď fotoaparát držíte nad hlavou alebo pod nezvyklým uhlom môže stabilizácia zásadne pomôcť predchádzať chveniu fotoaparátu.“

Ak používate fotoaparát s vymeniteľným objektívom, ako je Canon EOS M50, Bart odporúča brať si na tieto podujatia so sebou iba dva objektívy. „Ja si beriem jeden širokouhlý objektív a jeden teleobjektív, aby som mohol snímať široké snímky aj dianie na pódiu vo väčšej vzdialenosti či s rôznymi ohniskovými vzdialenosťami,“ hovorí.

Pevný objektív ako Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ponúka širšiu clonu prepúšťajúcu väčšie množstvo svetla a kratšie expozičné časy, kým s objektívom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM si môžete snímanú scénu pekne priblížiť či oddialiť.

Kľúč k snímaniu zaujímavých festivalových záberov

„Vždy tvrdím, že festival by ste mali fotografovať tak, ako ho zažíva publikum, nie ako ho vidí fotograf,“ vraví Bart. „Dnes sa už na každom festivale deje okolo hlavného pódia množstvo rôznych vecí, ako sú napríklad trhy s jedlom. Chcete zachytiť ducha festivalu a každý festival má na fotografovanie svoju jedinečnú atmosféru. Možno chcete zaznamenať pekný žltý západ slnka s rozvalenými ľuďmi, ktorí si v uvoľnenej nálade užívajú hudbu. Niekto tam možno cvičí jógu alebo robí triky s kruhom. Tieto okamihy sú nesmierne cenné.

„Môžete sa zviezť na veľkom ruskom kole alebo sa vyviezť na žeriav ponúkajúci výhľad na celý festival, čo je ideálny okamih využiť širokouhlý objektív na zachytenie celej jeho plochy. V takomto prípade nepoužívajte objektív so zoomom, pretože do záberu dostanete iba malú časť festivalu.“

Má Bart po fotografovaní takého množstva úžasných interpretov a podmanivých koncertov svoj obľúbený záber? „Myslím, že to budú fotky kapely Kensington z festivalu Pinkpop v roku 2013,“ hovorí. „Vôbec prvýkrát som fotografoval na pódiu tak veľkého festivalu. Ešte aj dnes ma naplnia emócie, keď niektorý z tých záberov zbadám. Tiež však pravidelne cestujem s DJom Arminom van Buurenom a toho sa mi podarilo zachytiť na úžasnom zábere na festivale Ultra Music Festival v Miami. Po koncerte sa na tú fotografiu pozrel a vraví: ,Ten jeden záber spája všetko, čím som.‘ Keď vám interpret niečo také povie, je to niečo skutočne jedinečné, no nie?“

Napísala Lucy Fulford

Súvisiace produkty

Súvisiace články

„Nechajte sa inšpirovať“ je pre vás najdôležitejším zdrojom užitočných rád pri tvorbe fotografií, návodov pre kupujúcich a výstižných rozhovorov – všetko, čo potrebujete vedieť pri hľadaní toho najlepšieho fotoaparátu či tlačiarne, aby ste mohli vdýchnuť život svojmu najbližšiemu tvorivému nápadu.

Späť na všetky príbehy