VLOGOVANIE

Šíry svet: cestovateľská vlogerka Chloe Gunningová testuje objektív Canon RF 16mm F2.8 STM

Pozrite si výlet mestom s Wanderlust Chloe a zistite, vďaka čomu je ultraširoký a cenovo dostupný objektív RF ideálny na natáčanie cestovateľských vlogov.
Canon Camera

Chloe Gunningová patrí medzi najlepších cestovateľských vlogerov v Spojenom kráľovstve. Pracovala v hudobnom priemysle, pre nezávislú rozhlasovú stanicu a v zákulisí televíznej talentovej šou, ale v roku 2014 sa rozhodla, že nastal čas na zmenu. Odvtedy objavuje svet s fotoaparátom v ruke, bloguje a vloguje ako Wanderlust Chloe a zdieľa príbehy, tipy a fotografie z celého sveta.

Chloe doteraz používala fotoaparát Canon EOS M50 (ktorý teraz vymenila za Canon EOS M50 Mark II). „Vždy som ho rada používala pre svoj cestovateľský blog,“ hovorí. „Je to skvelá všestranná malá zostava s dobrou kvalitou, ktorá sa ľahko používa. Najviac sa mi páči jej kompaktnosť pri cestovaní – navyše má výklopnú obrazovku, ktorá je ideálna na vlogovaniea selfie.“

Pred natáčaním cestovného sprievodcu v anglickom meste Bristol však Chloe vyskúšala systém Canon EOS R. Systém R je určený pre tvorcov, ktorí stále hľadajú nové spôsoby prezentácie svojho obsahu, a vlogerom a influencerom ponúka prístup k rozrastajúcej sa ponuke vysokokvalitných objektívov RF vrátane najnovšieho prírastku do rodiny objektívov Canon RF Canon RF 16mm F2.8 STM. Nový ultraširoký objektív RF, ktorý dokáže zachytiť rozsiahlu perspektívu a je vybavený rýchlou maximálnu clonu f/2.8, ponúka množstvo kreatívnych možností.

Chloe natočila svoj mestský vlog na plnoformátový fotoaparát Canon EOS R6, ale objektív Canon RF 16mm F2.8 STM s hmotnosťou len 165 g by bol ideálnym kompaktným partnerom aj pre základný fotoaparát so systémom EOS R, napríklad malý a ľahký Canon EOS RP.

Ultraširoký záber

Používanie objektívu Canon RF 16mm F2.8 STM pri natáčaní vlogov má mnoho výhod. Na začiatok, jeho ultraširoký záber umožňuje oveľa ľahšie zachytiť okolie pri fotení selfie. „Na vlogy veľmi rada používam superširoký objektív, pretože v jednom zábere dokáže zachytiť veľmi veľa,“ potvrdzuje Chloe. „Dokážem vizuálne vyrozprávať skvelý príbeh, pretože keď rozprávam o destinácii, diváci z nej okolo mňa môžu vidieť veľmi veľa.

Bol ideálny najmä na zábery z výletu loďou v Bristole,“ vysvetľuje. „Bolo niekoľko momentov, keď som sedela na boku lode a natáčala sa, ako sa pozerám z lode a rozprávam. Ultraširoký objektív dokázal zachytiť veľkú časť okolia vrátane farebných radov domov, lode SS Great Britain a ďalších prechádzajúcich lodí.“

Mladá žena sedí na okraji lode a drží fotoaparát Canon EOS R6 na statívovom držiaku, v pozadí rieka a rad domov.

Chloe sa páčilo, že sa jej do záberov zmestilo toľko scény. „Myslím si, že to divákov viac vtiahne do deja, takmer im to umožní zžiť sa so záberom,“ hovorí.

Tento panoramatický záber je užitočný aj vtedy, keď pracujete v relatívne stiesnených priestoroch, napríklad pri vlogovaní zo spálne alebo kuchyne, a nemôžete fyzicky ustúpiť, aby ste si otvorili perspektívu. Širokouhlý objektív, ako napríklad Canon RF 16mm F2.8 STM, dokáže zachytiť čo najväčšiu časť scény.

Širokouhlý objektív je často prvou voľbou pri fotografovaní krajiny, čo je aspekt, ktorý Chloe skúmala pri natáčaní panoramatických výhľadov na Bristol. „Natáčanie z observatória Clifton Observatory a v okolí mosta Clifton Suspension Bridge bolo vynikajúce,“ hovorí. „Zábery sa mi podarilo pripraviť tak, aby bolo naraz vidieť celý most, roklinu Avon Gorge aj mesto. Je to impozantný výhľad, takže objektív s takouto perspektívou je naozaj pôsobivý!“

Dizajn vhodný na cesty

Záber cez rameno mladej ženy, ktorá prechádza cez krytý trh a natáča sa na fotoaparát Canon EOS R6.

Vďaka dotykovému displeju s variabilným uhlom, plnoformátovému snímaču, videu v rozlíšení 4K/60p, špičkovej stabilizácii obrazu a kompaktnému dizajnu je fotoaparát Canon EOS R6 vhodný na cestovanie a dokáže vytvárať prvotriedne videá a fotografie. „Použila som statívový držiak Canon HG-100TBR a pripojiteľný stereofónny mikrofón DM E-100, aby som mala ľahko použiteľnú zostavu na natáčanie vlogov, keď behám po meste,“ hovorí Chloe. „Vo všeobecnosti som veľa nastavení fotoaparátu ponechala ako automatické.“

Mladá žena sedí za stolom, usmieva sa a drží zeleninou naplnený wrap pred fotoaparátom, ktorý je položený na stole na statívovom držiaku Canon HG-100TBR vo forme ministatívu.

Statívový držiak Canon HG-100TBR plní dve úlohy: slúži ako ergonomický jednoručný držiak so zabudovaným diaľkovým ovládaním fotoaparátu a ako statív, ktorý poskytuje stabilitu, keď potrebujete mať obe ruky voľné. Je tiež vybavený výsuvným držiakom na pripevnenie externého mikrofónu, napríklad stereofónneho mikrofónu Canon DM-E100.

Na natáčanie v Bristole Chloe vybavila svoj EOS R6 statívovým držiakom Canon HG-100TBR, ktorý jej uľahčil natáčanie jednou rukou a zároveň sa dá rozložiť, aby poskytol stabilnú oporu pre ministatív.

Objektív Canon RF 16mm F2.8 STM je vybavený takmer nehlučnou technológiou automatického zaostrovania s krokovým motorom (STM), čo z neho robí vynikajúcu voľbu, keď chcete fotoaparátom nahrávať videá alebo zachytávať zvuky okolia. Na dosiahnutie čo najlepšej kvality záznamu zvuku pripevnila Chloe na konektor hotshoe fotoaparátu kompaktný stereofónny mikrofón Canon DM-E100. Tento mikrofón sa pripája k 3,5 mm zvukovému konektoru fotoaparátu a v prípade potreby sa dá pripevniť aj na statívový držiak HG-100TBR, ktorý je vybavený špeciálnym držiakom na mikrofón, aby sa konektor hotshoe fotoaparátu mohol použiť s iným príslušenstvom.

Chloe zistila, že so zostavou s ľahkým objektívom Canon RF 16mm F2.8 STM sa manipuluje veľmi ľahko dokonca aj pri použití s plnoformátovým fotoaparátom EOS R6. „Čo sa týka tejto zostavy, potešilo ma, že má veľa podobných funkcií ako môj EOS M50,“ dodáva. „Vďaka podobnému usporiadaniu bolo jednoduché nájsť správne nastavenia v ponukách.“

Pokiaľ ide o funkcie, Chloe hovorí, že EOS R6 je „v porovnaní s tým, čo som používala doteraz, správny krok vpred“. Všetky fotoaparáty so systémom Canon EOS R využívajú široký bajonet RF, ktorý umožňuje rýchlejšiu komunikáciu medzi fotoaparátom a objektívom, minimalizuje trasenie fotoaparátu a ponúka viac kreatívnych možností. Objektívy RF novej generácie prinášajú aj lepší výkon pri slabom osvetlení a pokročilé funkcie automatického zaostrovania, čo znamená, že je možné snímať úžasné zábery na všetkých druhoch miest a v akomkoľvek dennom či nočnom čase.

Rýchly a univerzálny

Mladá žena stojaca pred panorámou mesta sa natáča na fotoaparát Canon EOS R6 s objektívom Canon RF 16mm F2.8 STM.

„Prepínala som hlavne medzi dvoma nastaveniami: snímanie pri 30 sn./s a snímanie pri 60 sn./s, obe v rozlíšení 4K,“ vysvetľuje Chloe. „Chcela som, aby všetky videá B-roll pôsobili filmovým dojmom, a vedela som, že pri videách so 60 sn./s môžem klipy spomaliť a dosiahnuť naozaj krásny efekt.“

Mladá žena stojí pred širokým výhľadom na hlbokú roklinu preklenutú visutým mostom.

Chloe naplno využila širokouhlú perspektívu objektívu Canon RF 16mm F2.8 STM na zachytenie pôsobivých panorám, napríklad slávneho visutého mosta Clifton Suspension Bridge a rokliny Avon Gorge. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R6 s objektívom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe si fotoaparátom natočila mix rôznych videí, ako aj mnoho videí B-roll, aby mohla vyrozprávať príbeh dňa. „Bristol je na takéto natáčanie skvelé mesto, pretože ponúka širokú škálu lokalít vrátane nábrežia, farebného pouličného umenia, rušných trhov, miest s jedlom a, samozrejme, slávneho výhľadu na roklinu v okolí Cliftonu. Chcela som vytvoriť vlog, ktorý by bol skvelým predstavením mesta pre každého, kto sa ho chystá navštíviť po prvýkrát.“

Niektoré interiéry, v ktorých Chloe natáčala, boli relatívne tmavé, ale rýchla maximálna clona objektívu Canon RF 16mm F2.8 STM v kombinácii s vynikajúcim výkonom fotoaparátu EOS R6 pri slabom osvetlení jej poskytli viac možností. „Možnosť natáčať pri f/2,8 zaistila, že videozáznamy boli jasnejšie, ostrejšie a s menším šumom. Pomohlo to aj pri niektorých fotografiách, ktoré som v ten deň nafotila. Ak fotografia obsahuje menej šumu, mám to potom oveľa jednoduchšie pri úpravách.“

Mladá žena mieri fotoaparátom Canon EOS R6 s objektívom Canon RF 16mm F2.8 STM na rastlinu v obchode.

Aby vytvorila čisté kompozície na rušných bristolských trhoch a v obchodoch, Chloe sa často sústredila na detaily. Schopnosť objektívu Canon RF 16mm F2.8 STM zaostriť už na vzdialenosť 13 cm jej poskytla oveľa viac kreatívnych možností.

Mladá žena fotografovaná zozadu mieri fotoaparátom Canon EOS R6 na šalátový bar plný misiek s farebnými šalátmi.

Štíhly a cenovo dostupný objektív Canon RF 16mm F2.8 STM poskytuje vynikajúcu kvalitu s rozsiahlym zorným poľom.

Objektív RF 16mm F2.8 STM dokáže tiež zaostriť už na vzdialenosť 13 cm, čo je vlastnosť, ktorá umožňuje vyššiu univerzálnosť pri natáčaní vlogov. „Hoci je objektív superširoký, páči sa mi, ako dokáže zaostriť na krátku vzdialenosť,“ nadchýna sa Chloe. „Hodilo sa mi to, keď som natáčala na bristolskom trhu St Nicholas Market a chcela som zblízka zachytiť niektoré z ponúkaných potravín. Vďaka tomuto objektívu som mohla zachytiť rôzne detaily, napríklad štruktúru a farbistosť mrkvového šalátu. Skvelé bolo aj to, že som mohla rýchlo meniť zaostrenie z popredia na pozadie bez straty kvality.“

Kvalita obrazu je, samozrejme, prvoradá. Práve tá pomôže vyniknúť vašim videám a fotografiám v mori obsahu nasnímanom telefónmi. Vďaka deviatim prvkom objektívu vrátane asférickej šošovky pre ostré a kontrastné snímky objektív Canon RF 16mm F2.8 STM verne oživí všetky miesta, od ulíc Bristolu plných života po úžasné pláže Sardínie. Spárujte ho s fotoaparátom Canon EOS R6 alebo EOS RP a máte dokonalú zostavu, s ktorou môžete vyraziť na cestu do sveta vysokokvalitných cestovateľských vlogov.



Autor: Marcus Hawkins

Súvisiace produkty

Súvisiace články

  • VLOGOVANIE

    Vytváranie obsahu s modelom EOS R50

    Posuňte svoje príspevky na sociálnych sieťach na ďalšiu úroveň pomocou fotoaparátu Canon EOS R50.

  • VLOGOVANIE

    Ako sa stať vlogerom

    Začnite a vytvorte kvalitné vlogy s našimi tipmi pre začiatočníkov v oblasti vlogovania.

  • FOTOGRAFOVANIE V ULICIACH

    Výzva pre objektív pri fotografovaní v uliciach

    Prečo je Canon RF 28mm F2.8 STM nevyhnutnou súčasťou výbavy pouličných fotografov.

  • CESTOPISNÁ FOTOGRAFIA

    10 tipov na fotografovanie na cestách

    Fotografka a blogerka Diana Millos sa podelí so svojimi špičkovými tipmi na dosiahnutie úžasných cestopisných fotografií.