CESTOVNÉ

Ako získať náskok pri fotografovaní na ulici a na cestách

Fotograf Martina Bissig si zobral fotoaparát Canon EOS R10 na svoje cesty po Srí Lanke. Tu odhaľuje výhody cestovania naľahko a spôsob, ako zachytiť pozoruhodné momenty.
Fotograf Martin Bissig sa vykláňa z vlaku, ktorý zastal na viadukte na Srí Lanke, aby doň mohli nastúpiť cestujúci. V ruke drží fotoaparát Canon EOS R10 a za ním je kopec s malými drevenými domčekmi. Nasnímala Monika Bissig na fotoaparát Canon EOS R7. 

Keď už vlastníte dva špičkové profesionálne fotoaparáty a množstvo objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, niekoho môže prekvapiť, ak si na výlet vyberiete inú výbavu, ale pre fotografa a ambasádora spoločnosti Canon,Martina Bissiga, to bola jasná voľba. Fotografické technológie sa neustále vyvíjajú, takže ak venujete čas skúšaniu rôznych modelov, môže objaviť nové funkcie, ktoré vám ako začiatočníkom môžu pomôcť k skvelému štartu, alebo vám ako Martinovi poskytnú nové nástroje, aby ste mohli pracovať ako profesionáli.

Po tom, ako si Martin naplánoval mesačný výlet na Srí Lanku, starostlivo preskúmal možnosti svojej výbavy a rozhodol sa vyskúšať fotoaparát Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Fotoaparát APS-C EOS R10 si zvolil pre jeho drobné a ľahké telo a pôsobivé sériové snímanie – a výsledky ho nadchli. „S modelom EOS R10 som zachytil veľa okamihov, ktoré by som s väčšími fotoaparátmi nezhotovil, pretože by som ich jednoducho so sebou nebral,“ vysvetľuje.

Martin tu zdieľa fotografie z ciest, spolu s radami o tom, ako si priniesť domov zábery vašich dobrodružstiev na profesionálnej úrovni.

Iný pohľad na život

Záber zblízka na bosé nohy vedľa malých kôpok zeleniny vrátane mrkvy a fazule v stánku na srílanskom trhu. Nasnímal Martin Bissig fotoaparátom Canon EOS R10.

„Keď mám v ruke fotoaparát, začnem si všímať detaily, ktoré by mi unikli, keby som tam len stála a pozeral sa okolo,“ hovorí Martin. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastaveniami 50 mm (ekvivalent 80 mm na plnoformátovom fotoaparáte), 1/80 s, f/5,6 a ISO 640. © Martin Bissig

Martin sa začal zaujímať o fotografovanie ako dieťa vo Švajčiarsku, keď sledoval otca, ako vyvoláva fotografie v tmavej komore zriadenej u nich doma. Keď mal len 13 rokov, jeho fotografie boli vytlačené v novinách, a dnes je jedným z najpublikovanejších fotografovakčných športov v Európe.

Hoci si Martin vybudoval meno v oblasti horskej cyklistiky, vie, že zručnosti získané v ktorejkoľvek oblasti fotografie sú prenosné. Cestovné príležitosti mu prinášajú možnosť vyskúšať si nové techniky a otestovať rôzne fotoaparáty a objektívy bez toho, aby musel dodržať nejaké termíny a naplniť očakávania zákazníkov.

„Milujem cestovanie a dobrodružstvo, preto sa snažím zakomponovať ich do všetkého, čo robím,“ hovorí. „Celá moja komerčná práca sa točí okolo športov pod holým nebom a keď práve nepracujem, snažím sa vyraziť aspoň na dve expedície ročne. Niekedy sú fotografie z týchto výletov publikované v časopisoch, no snažím sa to čo najviac oddeliť od svojej bežnej práce.“

Cestovanie zároveň Martinovi poskytuje možnosť využiť to, že fotografovanie nás núti viac si uvedomovať prítomnosť. „Vďaka fotografii som viac prítomný v danom okamihu,“ vysvetľuje. „Keby som neuvažoval, ako vytvoriť zaujímavú kompozíciu, možno by som si napríklad vôbec nevšimol toho bosého chlapíka na trhu stojaceho uprostred zeleniny. Keď sa zameriavam na detaily, viac si uvedomujem všetky zaujímavé veci, ktoré sa okolo mňa dejú.“

Učenie skúsenosťou

Záber cez poloblúk so zrkadlami, mladé dievča prechádza okolo autobusu pomaľovaného jasnou ružovou, žltou, bielou a červenou farbou, pričom na ľavej strane záberu sa scéna odráža. Nasnímal Martin Bissig fotoaparátom Canon EOS R10.

Fotografie nasnímané na cestách zlepšujú Martinovu schopnosť rýchleho myslenia. „V priebehu rokov som si v sebe vytvoril sebadôveru a pokoj, aby som dokázal vidieť určité veci, ktoré niekto iný v danom okamihu vidieť nemusí,“ hovorí. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastaveniami 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3,5 a ISO 100. © Martin Bissig

V rámci svojej práce Martin zväčša fotografuje na miestach, ktoré nepozná, snímajúc neznámych ľudí. Preto musí byť spontánny a využívať svoje dlhoročné skúsenosti, aby zachytil akciu tak, ako sa udeje. „Snažím sa byť čo najautentickejší,“ hovorí.

„Skúsenosti z cestovnej fotografie často využívam aj pri komerčných zákazkach, pretože v oboch scenároch musím myslieť za pochodu,“ pokračuje Martin. „O všetkom sa rozhoduje v momente. Napríklad keď som odfotografoval dievča kráčajúce pred autobusom, všimol som si, že sa autobus odráža v skle vlakovej stanice. Potom som si všimol skupinu školákov, ktorá sa tade chystala prejsť, takže som sa na chvíľu zastavil, pripravil si kompozíciu a už len čakal, než mi vojdú do záberu.“ 

Martin sa ako skúsený akčný fotograf naučil takmer vždy veci správne načasovať. No pre fotografov, ktorí chcú mať istotu, že im záber neujde, má model Canon EOS R10 k dispozícii režim sériového snímania vo formáte RAW a režim predsnímania. „Takéto nástroje sú užitočné, ak objekt nevidíte alebo viete, že sa môže objaviť z ničoho nič,“ vysvetľuje nadšene.

Model EOS R10 má rovnaký systém automatického zaostrovania Dual Pixel AF CMOS II, ako modely Canon EOS R3, EOS R5 a EOS R6, ako aj pôsobivý počet snímok za sekundu, vďaka čomu je ideálny na statické snímky aj videá v prípade ľudí, ktorí chcú experimentovať s pokročilejšími funkciami. „Vďaka rýchlemu sériovému snímaniu je tento model skôr na úrovni profesionálneho fotoaparátu, nie strednej triedy,“ hovorí Martin.

Stratený v dave

Osoba porcuje ryby na kuse dreva v stánku na trhu. Nasnímal fotograf Martin Bissig s fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

„Ak chcete brať fotografovanie vážne, používaním kompaktnejšieho fotoaparátu, ako je napríklad model Canon EOS R10, namiesto smartfónu, dosiahnete obrovský rozdiel,“ vysvetľuje Martin. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastaveniami 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6,3 a ISO 160. © Martin Bissig

Zelené údolie s hustou vegetáciou a vysokými stromami, nad ktorými sa rozpínajú tmavé oblaky. Nasnímal Martin Bissig fotoaparátom Canon EOS R10.

Menšie snímače fotoaparátov APS-C, ako je napríklad model Canon EOS R10, zvyčajne poskytujú väčšiu hĺbku poľa ako plnoformátové fotoaparáty, čo môže byť užitočné, ak chcete, aby boli na záberoch krajiny miesta v popredí aj v pozadí rovnako ostré. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastaveniami 62 mm (99 mm), 1/200 s, f/9 a ISO 100. © Martin Bissig

„Pri snímaní pre komerčných klientov využívam dve telá Canon EOS R5 a rad objektívov RF s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ale keď cestujem, snažím sa byť diskrétnejší a používam menší fotoaparát, s ktorým sa môžem voľne pohybovať,“ hovorí Martin.

„Nechcel by som stáť na trhu na Srí Lanke so svojím modelom Canon EOS R5 s a objektívom Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM, pretože by som vyzeral príliš ako profesionálny fotograf na love. Chcem radšej splynúť s okolím, pretože sa tak môžem lepšie priblížiť k objektu bez toho, aby som niekoho pohoršil alebo obťažoval.“

Rovnako ako model EOS R5, aj model EOS R10 má množstvo funkcií, je intuitívny, ľahko ovládateľný, má intuitívne tlačidlá a voliče, medzi ktorými mohol Martin ľahko prepínať, a podobnú štruktúru ponuky, navigáciu a obsluhu. Model EOS R10 má aj panoramatický režim, ktorý pospája vo fotoaparáte sériu záberov zachytených pri vertikálnom alebo horizontálnom posúvaní fotoaparátu, vďaka čomu mohol Martinovi „zachytiť väčšiu časť okolia a získať skutočne širokouhlý uhol pohľadu“.

Výsledky hodné tlače

Traja rybári držiaci sa na tyčiach v plytkej vode za súmraku trpezlivo čakajú na úlovok a pred nimi zapadá slnko. Nasnímal Martin Bissig fotoaparátom Canon EOS R10.

Kompaktný, ľahký a tichý objektív Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM má všestranný rozsah zoomu, ktorý je ekvivalentný s 29 – 240 mm na plnoformátovom fotoaparáte, a umožňuje tak na cestách zachytiť najrôznejšie scenáre. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastaveniami 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6,3 a ISO 200. © Martin Bissig

Mladý chlapec s obrovskými hnedými očami sa pozerá priamo do fotoaparátu. V rozmazanom pozadí za ním je vidno osobu oblečenú v oranžových šatách. Nasnímal Martin Bissig fotoaparátom Canon EOS R10.

Pokročilé automatické zaostrenie v modeli EOS R10 využíva technológiu automatického zaostrovania s detekciou očí na sledovanie ľudí so zvýšenou presnosťou. „Na Srí Lanke som používal režimy automatického zaostrovania s detekciou zvierat a ľudí,“ hovorí Martin. „Sú neuveriteľne presné a rýchle a skutočne mi pomohli urobiť dobrý záber, keď som nemal veľa času na nastavovanie.“ Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R10 s objektívom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM a nastaveniami 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6,3 a ISO 500. © Martin Bissig

Ak ide o hmotnosť a priestor, fotografovanie pomocou smartfónu sa zdá ako rozumná voľba, no Martin si myslí niečo iné. „Smartfón používam na momentky, ale zážitok zo snímania s fotoaparátom je úplne iný,“ vysvetľuje „Tým, že som na Srí Lanke používal objektív Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, dokázal som zachytiť snímky, o ktoré by som sa so smartfónom ani nepokúsil, napríklad záber rybárov z brehu, pri čom mi pomohol aj snímač APS-C (s faktorom orezania), ktorý zvyšuje maximálny rozsah až na 240 mm (ekvivalent plnoformátového modelu), a vďaka snímaniu záberov RAW som mal viac možností pri postprodukcii.“

Hoci Martin nemá v úmysle publikovať svoje obrázky v časopise, chce, aby boli dostatočne dobré na to, aby si ich mohol vytlačiť sám pre seba. „Zábery zachytené telefónom môžu vyzerať dobre na obrazovke telefónu, ale keď ich chcete vytlačiť alebo vytvoriť fotoknihu, ukážu sa ich obmedzené možnosti,“ hovorí. 

To isté možno povedať aj o videu. Model Model EOS R10 má funkcie, s ktorými budú nasnímané videozáznamy o triedu vyššie oproti záznamom z telefónu. Vo fotoaparáte je zabudovaná podpora vertikálneho videa a pripojenie Wi-Fi, vďaka čomu je ideálny na vytváranie a zdieľanie vysokokvalitných príspevkov na sociálne médiá, a vďaka nahrávaniu s vysokou snímkovou frekvenciou (60 sn./s v rozlíšení 4K a 120 sn./s v rozlíšení 1080p) získate väčšiu kontrolu pri postprodukcii.


Ako konštatuje Martin, vždy, keď má v ruke fotoaparát, sústredí sa na prítomnosť a učí sa. Výlet na Srí Lanku bol pre neho skvelou príležitosťou precvičiť si svoje zručnosti, ale prechádzka v miestnom parku alebo výlet na pláž vám môže poskytnúť rovnaké príležitosti. Ak chcete rozvíjať svoje fotografické zručnosti, nechajte sa inšpirovať Martinom: nájdite si objekt, ktorý vás zaujíma, vyberte si súpravu, ktorá vám umožní slobodný pohyb, a začnite fotografovať.



Napísal Matthew Bowen

Súvisiace produkty

Súvisiace články