RODINNÁ FOTOGRAFIA

Za objektívom: Helen Bartlettová - ako premeniť fotografickú vášeň na kariéru

Helen Bartlettová rozpráva o svojej kariére v oblasti fotografie rodinných portrétov, o svojej obľúbenej výbave a ponúka rady pre začínajúcich fotografov.
Čiernobiela fotografia batoľaťa, ktoré sa dotýka knihy.

Helen Bartlettová začala s fotografovaním detí ako tínedžerka v jasliach svojej mamy na juhu Londýna. Svoju profesionálnu kariéru odštartovala v roku 2003 a dnes je jednou z najlepších a najuznávanejších fotografiek rodinných portrétov v Spojenom kráľovstve. Pri čiernobielych záberoch využíva dostupné svetlo a prostredníctvom nich vyjadruje spektrum emócií z rodinného života. My sme sa s ňou rozprávali o tom, ako sa dá fotografická vášeň premeniť na kariéru na plný úväzok.

Kedy ste sa po prvýkrát začali zaujímať o fotografovanie?

Keď som bola malá, môj otec bol nadšený fotograf, takže sme doma mali tmavú komoru. Ja aj moji bratia sme mali manuálne fotoaparáty, veľa sme fotili na čiernobiely film a potom sme si svoje zábery vyvolávali a tlačili. Moja mama zas počas týždňa prevádzkovala z domu detské jasle. Počas dospievania som si začala privyrábať tým, že som fotografovala deti z jej jaslí a predávala som fotografie ich rodičom. Keďže som vždy chcela byť fotografkou, pokračovala som v tejto činnosti aj počas štúdia na univerzite. Vtedy som si však myslela, že je to len môj sen a aj tak budem nakoniec robiť niečo iné.

Čiernobiela snímka smejúceho sa dieťaťa, ktoré sa hrá s bublinami.

Pri fotografovaní detí sa Helen vždy snaží včleniť do svojich snímok prvok zábavy, vďaka čomu zábery vyzerajú prirodzene. Zachytené fotoaparátom Canon EOS R5 s objektívom Canon RF 85 mm F1.2L USM DS pri nastavení 1/2000 s, f/1,2 a ISO 320. © Helen Bartlett

Ako sa z toho stala vaša kariéra?

Keď som vyskúšala niekoľko iných zamestnaní a sen o fotografovaní ma stále neprechádzal, môj starší brat mi požičal nejaké peniaze, aby som si mohla založiť spoločnosť na fotografovanie detí a zdá sa, že to bolo v ten pravý čas. Digitálne fotografie začali byť cenovo dostupnejšie, preto som si kúpila svoj prvý Canon EOS 10D a počítač. Žila som vtedy s rodičmi, až kým sa môj podnik nerozbehol.

S akými problémami ste sa stretli?

Hlavné problémy v tom čase boli rovnaké ako aj dnes. Najväčšou výzvou bolo získať klientov. Môžete robiť tie najlepšie fotky na svete, no ak o vás ľudia nevedia, ťažko sa u vás objavia nejakí klienti. Keď začínate, potrebujete čas a skúsenosti, aby ste sa naučili, ako pracovať s deťmi. Pamätám si, ako som v jeden daždivý deň fotografovala štyroch chlapčekov v byte na prízemí a premýšľala som nad tým, že živiť sa týmto spôsobom by mohla byť zaujímavá a zábavná výzva. Čím dlhšie fotografujete deti, tým viac sa učíte využívať čo najlepšie všetky možnosti a zároveň vytvárať takú atmosféru, aby si fotografovanie všetci užili.

Čiernobiely portrét profilu bábätka.

So špecializovaným makro objektívom môžete zaostriť omnoho bližšie ako s bežným objektívom, takže je ideálny na fotografovanie novorodencov a batoliat. Zachytené fotoaparátom Canon EOS-1D X Mark II s objektívom Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM pri nastavení 1/500 s, f/2,8 a ISO 1000. © Helen Bartlett

Čiernobiela snímka malého dieťaťa sediaceho otcovi na pleciach.

Nabádanie rodičov, aby sa zapojili do fotografovania, pomôže fotografovaným deťom uvoľniť sa a uľahčí vám to zachytenie prirodzených momentiek. Zachytené fotoaparátom Canon EOS R s objektívom Canon RF 50mm F1.2L USM pri nastavení 1/1000 s, f/2 a ISO 400. © Helen Bartlett

Aké rady máte pre tých, ktorí by sa chceli stať profesionálnymi fotografmi?

Jednu z vecí, ktoré by mali mať na pamäti, je, že fotografovanie zväčša nebýva tá správna cesta k bohatstvu. Nie je to ľahká práca, takže kým niekto podá výpoveď v práci, mal by mať na pamäti, že úspech nepríde zo dňa na deň. Odporúčam, aby sa čo najviac učili. Internet je skvelým miestom, kde nájdete praktickú pomoc a naučíte sa nové techniky. Najdôležitejší je však cvik. Pretože nie je nič lepšie ako fotografovanie. Kým začnete brať platené objednávky, oplatí sa začať fotografovaním priateľov a rodiny. Čím viac snímate, tým viac trikov sa učíte a formujete si svoj vlastný štýl.

Čiernobiela snímka situovaná v lese zobrazujúca siluetu dieťaťa stojaceho na vetve spadnutého stromu.

Pomocou tieňov môžete vyjadriť náladu a dodať svojim snímkam atmosféru. Zachytené fotoaparátom Canon EOS R5 s objektívom Canon RF 50mm F1.2L USM pri nastavení 1/400 s, f/1,8 a ISO 800. © Helen Bartlett

Aké vybavenie zvyčajne používate?

Momentálne pracujem s dvoma fotoaparátmi, pretože prechádzam na bezzrkadlový. Stále mám môj milovaný Canon EOS-1D X Mark II, ktorý používam s objektívmiCanon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USMCanon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Deti robia rýchle pohyby a preto je nadštandardné automatické zaostrovanie a odolné a kvalitné spracovanie série EOS-1 D X vhodné v každej situácii – piesok, bublifuk, plyšové hračky – pri práci s batoľatami plnými nadšenia sa môže stať čokoľvek.

V roku 2020 som si do výbavy pridala Canon EOS R5, ktorý je úžasný. Oceňujem sledovanie tváre a očí, výklopnú dotykovú obrazovku a 5 940 polôh automatického zaostrovania, vďaka ktorým môžem tvoriť nové a zaujímavé kompozície pre mojich klientov. Používam ho so skvelým objektívomCanon RF 50mm F1.2L USM, ktorý by som si vzala so sebou aj na opustený ostrov. Používam aj úžasne všestranný Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, ktorý zbožňujem hlavne pre funkciu makro, ktorá z neho robí ideálny objektív na fotografovanie novorodencov. V roku 2021 sa chystám pridať do svojej výbavy aj objektív Canon RF 85mm F1.2L USM. Nové objektívy RF sú špičkovej kvality.

Vždy odporúčam investovať do rýchleho objektívu s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, s ktorým sa dá snímať aj v interiéri pri prirodzenom svetle, pri čom sa naučíte používať clonu a expozičné časy. Vysokokvalitný a cenovo dostupný Canon EF 50mm f/1.8 STM je skvelý objektív na experimentovanie. Objektív Canon RF 50mm F1.8 STM je ekvivalentom pre všetkých, ktorí používajú plnoformátový bezzrkadlový systém Canon.

Súvisiace produkty

  • Bezzrkadlové fotoaparáty

    EOS R5

    Zabudnite na to, čo viete o bezzrkadlových fotoaparátoch. Nekompromisný výkon modelu EOS R5 prináša revolúciu v oblasti fotografovania a tvorby filmov.
  • Objektívy pre digitálne zrkadlovky

    EF 50mm f/1.8 STM

    Cenovo dostupný objektív s motorčekom STM a rýchlou clonou f/1,8, vhodný na snímanie bežných fotografií, snímanie pri slabom osvetlení a fotografovanie portrétov.
  • Štandardný objektív

    RF 50mm F1.8 STM

    Kompaktný, tichý a ľahký 50 mm pevný objektív RF so širokou clonou f/1,8, s ktorým dokonale využijete svoje kreatívne videnie.
  • Súvisiace články

  • RODINNÁ FOTOGRAFIA

    11 rád, ako snímať rodinné fotografie

    Objavte triky a rady, ako snímať úchvatné rodinné portréty, s ambasádorkou spoločnosti Canon Helen Bartlettovou.

  • KREATÍVNA TLAČ

    Najlepšie tipy na vystavenie tlačených fotografií

    Zistite, ako zmeniť svoju domácnosť pomocou nádherných výtlačkov rodinných fotografií v štýle galérie.

  • FOTOGRAFOVANIE BÁBÄTIEK

    Rady ako snímať fotografie bábätiek

    Zmeňte fotografovanie bábätiek na zábavu a dosahujte skvelé výsledky.

  • RODINNÁ FOTOGRAFIA

    Snímajte lepšie portréty

    5 zábavných výziev spojených s fotografovaním rodinných snímok s blogerkou Katjou Gaskellovou.