FOTOGRAFOVANIE V ULICIACH

Prenesenie portrétov do ulíc

Fotograf Kym Moseley vysvetľuje dôležitosť prípravy, profesionality a tlače, pokiaľ ide o snímanie portrétov neznámych ľudí.
Smartfón zobrazujúci aplikáciu SELPHY Photo Layout, biela tlačiareň Canon SELPHY Square QX10, balík papiera do tlačiarne a niekoľko vytlačených portrétov sú položené na drevenom stole a nasnímané zhora.

Fotografovanie ľudí, ktorých stretnete na ulici, môže byť skľučujúcim zážitkom, ale nemusí, hovorí populárny TikToker a fotograf/videograf Kym Moseley, ktorý na sociálnej platforme očaril viac ako 180 000 sledovateľov.

Pouličná portrétová fotografia nie je Kymovi cudzia. K jeho online úspechu v skutočnosti výrazne prispelo, že oslovuje ľudí, ktorých nikdy nestretol, s otázkou, či môže nafotiť ich portrét. Zistil, že zatiaľ čo niektorí ľudia sa možno hanbia nechať sa odfotiť, iným lichotí, keď ich o to požiada, a s radosťou mu zapózujú, najmä ak im potom ponúkne, že sa s nimi na oplátku o fotku podelí.

Kym, ktorý používa model Canon EOS R6, tu hovorí o tom, ako si vybudoval sebadôveru pri prístupe k ľuďom, o výhodách, ktoré prináša nepredvídateľnosť a o hodnote úprimnej spätnej väzby. Tiež demonštruje, ako je možné pomocou tlačiarne Canon SELPHY QX10 ísť nad rámec zobrazovania fotografií na LCD displeji vášho fotoaparátu a namiesto toho prezentovať ľuďom výtlačok, aby ste si ponechali a zachovali zážitok.

Súprava a nastavenia

Zariadenie Canon EOS R6 je položené na veku nádoby postriekanej farebným náterom.

Pri snímaní pouličných portrétov používa hviezdny TikToker Kym Moseley model Canon EOS R6 a oba objektívy, so zoomom aj s pevným ohniskom, vrátane modelov Canon RF 70-200 mm F2.8L IS USM a Canon RF 16 mm F2.8 STM. „Prísť o záber, pretože nemáte správnu súpravu, je príliš bolestivé,“ hovorí.

Mnohí fotografi, ktorí s týmto remeslom začínajú, chcú cestovať naľahko, a na to Kym odporúča niektoré z jeho obľúbených objektívov, ako napríklad Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM a Canon RF 24-70 mm F2.8L IS USM.

Kym sníma s fotoaparátom Canon EOS R6, ktorý si zvolil pre svoje schopnosti 4K, vysokú rýchlosť uzávierky a dokonalé automatické zaostrovanie – nevyhnutné pre fotografovanie portrétov. Pokiaľ ide o portréty, Kym rád rozmazáva pozadie , aby upriamil pozornosť na objekt.

„Bez ohľadu na to, aký objektív používam, vždy zvolím najplytšiu hĺbku ostrosti a na základe toho nastavím zvyšné nastavenia,“ vysvetľuje. Clonu vždy ponechám na hodnote f/2,8 alebo f/1,8 v závislosti od objektívu. Ďalšou prioritou je ISO, ktoré sa snažím zachovať na hodnote 100 a tomu prispôsobujem rýchlosť uzávierky. Za bieleho dňa pravdepodobne nastavím rýchlosť uzávierky na 1/2000 pri ISO 100 a f/2.8 a postupom času, ako bude deň tmavší, sa rýchlosť uzávierky spomalí.“

Na skompletizovanie svojej súpravy na pouličnú portrétovú fotografiu Kym pridal do svojej tašky prenosnú tlačiareň Canon SELPHY Square QX10, aby mohol fotografie snímať, tlačiť a zdieľať na cestách.

Ako si vyberať objekty

Muž s úhľadnou bielou bradou, v koženom kabáte, tónovaných okuliaroch a tweedovom klobúku sedí na lavičke vedľa fotoaparátu.

Keď Kym dal tomuto mužovi svoju vytlačenú fotografiu, odvetil jednoducho : „Dobré. Pekné!“, čo Kyma pobavilo. „Ten muž ma priťahoval kvôli jeho briadke a klobúku,“ hovorí. „Vyzeral tajomne, akoby v sebe ukrýval mnoho príbehov. Túto fotografiu by som rád vyhotovil čiernobielo. „ Aplikácia Canon SELPHY Photo Layout vám dáva možnosť previesť fotografiu pred tlačou na čiernobielo. Zachytené fotoaparátom Canon EOS R6 pri nastavení 1/250 s, f/2.8 a ISO 1250. © Kym Moseley

Žena s dlhými blond vlasmi, oblečená v žiarivo červenom kabáte cez čiernu uniformu, stojí pri čiernom železnom plote a pozerá do fotoaparátu.

Kym si pamätá, že si najprv všimol uniformu tejto ženy a potom ju pozoroval, keď sa rozprávala so svojou kamarátkou. „Zdala sa byť veľmi ukecaná a živá,“ hovorí. „Bolo zaujímavé pozorovať jej reakciu – bolo zrejmé, že sa necítila práve pripravená na fotenie vo svojej pracovnej uniforme.“ Zachytené fotoaparátom Canon EOS R6 pri nastavení 40 mm, 1/320 s, f/2.8 a ISO 1250. © Kym Moseley

Vyberte sa do centra akéhokoľvek mesta. Okamžite si všimnete, že sa vám otvorí veľa možností ľudí, korí by sa na fotografiu hodili. Nech vás ku konkrétnej osobe pritiahne čokoľvek, je to pre vás jedinečné; výber objektu je neskutočne subjektívny.

Kym začína tým, že sa obzerá po ľuďoch, ktorí by sa pri ňom možno radi pristavili. „Ľudia, ktorí sa očividne ponáhľajú alebo majú na hlave slúchadlá, majú u mňa zvyčajne stopku,“ hovorí. „Nechcem ľudí rušiť.

„Keď som začínal, skúšal som šťastie u každého. Postupne som prišiel na to, ako vyzerajú ľudia, ktorí by sa mohli pravdepodobne zastaviť,“ pokračuje. „Druhá vec je, že musia mať nejakú jedinečnú fyzickú črtu. Mali by sa mi zdať zaujímaví – musia mať niečo, čo vyčnieva z radu. Zbadal som bieleho chlapíka s ryšavým afrom, ktorý sa blížil k tmavozelenému stromu. Musel som ho zastaviť. Vedel som, že tmavozelená a jeho vlasy vyniknú, a mal som pravdu; toto video malo asi 300 000 videní."

V podstate musíte nájsť to, čo vás zaujíma. Pre Kym to „neznamená niečo konvenčne príťažlivé, ale musí to vo mne vzbudiť nejaký pocit“.

Ako pristupovať k cudzím ľuďom

Muž v nápadnom vzorovanom saku a tmavých vlasoch v drdole stojí s rukami vo vreckách kabáta a hlavou otočenou nabok.

Kym neustále vyhľadáva príležitosti na portréty. „Veľmi sa mi páčila bunda toho chlapíka a jeho vlasy,“ hovorí. „Vyzeral prístupne a skôr akoby na niekoho čakal, takže nemohol povedať, že sa niekam ponáhľa.“ Zachytené fotoaparátom Canon EOS R6 pri nastavení 70 mm, 1/400 s, f/2.8 a ISO 500. © Kym Moseley

Mladá žena s dlhými hnedými vlasmi v ťažkom vrchnom kabáte a s veľkými slúchadlami na krku sa opatrne usmieva do kamery.

„To, čo ma prinútilo zastaviť, bolo správanie tohto dievčaťa,“ hovorí Kym. „Vyzerala veľmi prístupne a myslím, že vyzerala hanblivo a bojazlivo. Priťahovalo ma to. Chcel som ju dostať von z jej ulity.“ Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R6 pri nastaveniach 67 mm, 1/320 s, f/2.8 a ISO1250. © Kym Moseley

Predtým, ako sa priblížite k ľuďom, Kym navrhuje, aby ste sa na to duševne pripravili. Povedzte si: „Pre nikoho to nie je to žiadna veda, len pre teba. Nikto si nemyslí, že si taký divný, ako si myslíš, že vyzeráš!"

Po identifikovaní potenciálneho objektu sa zvyčajne predstaví slovami: „Ahoj, pracujem na projekte, ide o fotenie neznámych ľudí. Máte dve minúty na rýchly portrét?“

Viem, že táto cesta je najlepším spôsobom, ako niekoho okamžite upokojiť a zaujať natoľko, aby vám pomohol,“ vysvetľuje. „Ak niekoho zastavíte a nebudete vedieť, čo povedať, stratí trpezlivosť a odíde. Ak sa hanbíte, pokúste sa predstierať istotu, až kým sa vám to nepodarí. Presne to som robil na začiatku a teraz som oveľa sebavedomejší. Oslovenie ľudí je omnoho prirodzenejšie. Ak s rozhodnutím váhajú, poviem: „Na záver vám môžem poslať fotografie e-mailom,“ dodáva.

Ako komunikovať s vašimi objektmi fotografovania

Smartfón zobrazujúci aplikáciu SELPHY Photo Layout a vytlačený portrét sú položené na drevenom stole a nasnímané zhora.

Aplikácia Canon SELPHY Photo Layout je kompatibilná s prenosnými tlačiarňami Canon SELPHY Square QX10 a SELPHY CP1300 a umožňuje vám tlačiť priamo z vášho smartfónu. Ponúka aj viacero možností rozloženia, takže na ten istý hárok papiera môžete pridať viac ako jeden portrét.

Niektorí pouliční fotografi radi svoje objekty usmerňujú, zatiaľ čo iní uprednostňujú úprimnejší prístup. Kym uprednostňuje obmedziť pokyny na minimum. „Snažím sa nedávať príliš veľa príkazov, pretože nechcem niekomu kradnúť príliš veľa času,“ hovorí Kym. „Poviem nejakú spätnú väzbu, ale nebývam príliš konkrétny. Ak to nefunguje, možno by som povedal „skúsme niečo iné“, ale nežiadam o konkrétne veci, ako napríklad „polož ruku sem“. Len niekoho požiadam, aby prešiel z bodu A do bodu B a použijem režim sériového snímania. Alebo zovriem päsť a požiadam objekt, aby ju nasledoval, čím ho prinútim tváriť sa určitým spôsobom bez toho, aby som sa ho dotkol. Naučil som sa to robiť pri svadobnej fotografii.“

Dojem, ktorý urobíte, je nesmierne dôležitý a môže dokonca viesť k budúcim príležitostiam. Kym si spomína na to, ako dostal prácu po tom, čo oslovil neznámu osobu, aby ju odfotografoval. „Raz som zastavil muža, ktorý mal na sebe úžasný oblek, a ukázalo sa, že má vlastnú krajčírsku firmu a potrebuje kameramana. Vzal si moje údaje, pretože sa mu páčil spôsob, akým sme spolu komunikovali počas krátkej doby, ktorý sme spolu strávili."

Tlač a zdieľanie fotografií

Tlačiareň SELPHY Square QX10 je položené na drevenom povrchu a do polovice z neho trčí výtlačok fotografie.

Prenosná tlačiareň Canon SELPHY QX10 sa dodáva s praktickou nabíjačkou USB a tlačí trvácne 68 x 68 mm fotografie v bohatých a živých farbách.

Ruka drží malý vytlačený portrét mladého muža v nápadnom vzorovanom saku s hlavou otočenou nabok.

Na jedno plné nabitie môžete vytlačiť 20 hárkov, takže ak váš objekt nie je na prvý pokus spokojný, vždy to môžete skúsiť znova. „Ak sa mi zdá, že sa mu fotka nepáči, môžem sa pokúsiť urobiť ďalšiu," hovorí Kym.

Po nasnímaní fotografie nikdy celkom neviete, ako dotyčný zareaguje. Kym zaznamenal primeraný podiel pozitívnych aj negatívnych reakcií. „Ľuďom vždy najprv ukážem záber na displeji fotoaparátu a ponúknem im, že im fotku pošlem,“ hovorí. „Žiadam aj o spätnú väzbu. Pre mňa je to celé o úprimnosti.“

Vďaka tomu, že mal Kym so sebou tlačiareň SELPHY Square QX10 pridalo to jeho práci ďalší rozmer, pretože mohol dať svojmu objektu niečo, čo si so sebou odnesie. „Tlačiareň SELPHY Square QX10 bola naozaj rýchla vzhľadom na to, že tlačila fotografiu,“ hovorí.

Kym preniesol fotografiu z fotoaparátu EOS R6 do smartfónu pomocou zabudovaného rozhrania Wi-Fi fotoaparátu a potom ju nahral do aplikácie SELPHY Photo Layout, aby ju vytlačil. „Celý proces trvá približne 60 sekúnd,“ hovorí. „Je úžasné, keď si uvedomím, že dokážem vytlačiť kvalitný záber bez káblov alebo kancelárie alebo bez toho, aby som musel ľudí požiadať o ďalšie stretnutie, aby som im dal fotku,“ hovorí.

Dúfajme, že Kymove tipy a rady vám dodali sebadôveru, aby ste sa vydali do ulíc a vyskúšali si tvorbu svojich vlastných pouličných portrétov – nikdy neviete, čo by sa vám mohlo podariť. Nezabudnite zdieľať výsledky s hashtagom #FreeYourStreory a označením @canonemea.

Autorkou je Natalya Paul

Súvisiace produkty

Súvisiace články

  • FOTOGRAFOVANIE V ULICIACH

    Rady pri fotení pouličných portrétov

    Najlepšie rady pri fotení výnimočných pouličných portrétov od fotografa Juliana Lova.

  • FOTOGRAFOVANIE MÓDY

    Ako fotografovať svojich priateľov, aby vyzerali ako z módneho časopisu

    Londýnska fotografka módy a krásy Jade Keshia Gordon vám ponúka 6 jednoduchých rád na vytváranie štýlovejších záberov na sociálne médiá.

  • PORTRÉTNA FOTOGRAFIA

    Ideálny objektív na portréty

    Čo je potrebné zvážiť pri výbere objektívu pre fotografovanie na výšku.

  • PORTRÉT

    Empatické queer portréty

    Fotograf Louis Painter s nebinárnou identitou o fotografovaní queer komunity.