Zachyťte svoje tvorivé nápady pomocou nového objektívu Canon RF 135mm F1.8 L IS USM a blesku SPEEDLITE EL-5

BRATISLAVA, 2. novembra 2022 – Spoločnosť Canon Europe uvádza na trh teleobjektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou RF 135mm F1.8 L IS USM, ideálny na fotografovanie portrétov pri slabom osvetlení, a vysoko výkonný blesk SPEEDLITE EL-5 na fotografovanie svadieb a iných akcií. Vďaka vysokej svetelnosti f/1.8 a vstavanému optickému stabilizátoru obrazu dokáže objektív RF 135mm F1.8 L IS USM zachytiť ostrý obraz s rozostreným pozadím, pričom dlhšia ohnisková vzdialenosť prispieva k dokonalejšiemu podaniu pri portrétoch. Blesk SPEEDLITE EL-5 ponúka rovnako intuitívny design ako model EL-1 a pokročilé schopnosti za konkurencieschopnú cenu. Spoločnosť Canon tiež oznámila, že do svojho softvéru DPP pridá nástroj na spracovanie obrazu založeného na neurálnej sieti, ktorý fotografom umožní zlepšiť kvalitu snímok.

RF 135mm F1.8L IS USM

RF 135mm F1.8L IS USM

Speedlite EL-5

Speedlite EL-5

Fotografujte výnimočné portréty s objektívom RF 135mm F1.8 L IS USM

Objektív RF 135mm F1.8L IS USM je nástupca populárneho modelu Canon EF 135mm f/2 L USM. Vďaka kombinácii vysokej svetelnosti f/1.8, 9-amelovej clony a ohniskovej vzdialenosti 135 mm dosahuje vynikajúce výsledky pri portrétnej fotografii, kde vytvára nádherný bokeh a zároveň komprimuje rysy fotografovanej osoby, takže výsledok pôsobí lichotivejšie. Zároveň pomáha vytvoriť príjemnejšie a uvoľnenejšie prostredie pri fotografovaní vďaka väčšej vzdialenosti medzi portrétovanou osobou a fotografom, a teda zhotovovať prirodzene pôsobiace snímky, či už samotné tváre alebo celé postavy. Objektív RF 135 mm F1.8 L IS USM je ideálny aj pre fotografovanie zblízka, ostriť dokáže už od 0,7 m so zväčšením 0,26x. Objektív je tiež vybavený optickou stabilizáciou obrazu až o 5,5 expozičných hodnôt, ktorej účinok sa zvyšuje až na 8 hodnôt pri koordinovanej stabilizácii1, čo je ideálne pre fotografovanie pri nízkej hladine osvetlenia alebo z ruky.

Rovnako ako všetky ostatné modely radu Canon RF poskytuje aj objektív RF 135mm F1.8 L IS USM výnimočnú obrazovú kvalitu v celej ploche snímky. Pokročilý optický dizajn obsahuje troch členov s veľmi nízkym rozptylom (UD), ktoré zaisťujú vysoké rozlíšenie a verné podanie farieb a potláčajú chromatické aberácie. Poťahy šošoviek ASC a Super Spectra minimalizujú výskyt závoja a odleskov a fluoridový povlak odpudzuje nečistoty, aby bola každá snímka ostrá.

Objektív RF 135mm F1.8 L IS USM sa veľmi ľahko ovláda a uľahčuje fotografom prácu v náročných stresových situáciách, ako sú svadby alebo živé športové udalosti. Motor Nano USM umožňuje rýchle a tiché automatické ostrenie, ktoré v spojení s funkciou Eye AF zaisťuje presné zaostrenie na oko fotografovanej osoby, takže sa fotograf môže sústrediť na kompozíciu. Obzvlášť užitočné je to pri fotografovaní s malou hĺbkou ostrosti. RF 135 mm F1,8L IS USM je vôbec prvý objektív spoločnosti Canon, okrem superteleobjektívov, ktorý je vybavený dvoma programovateľnými tlačidlami, ktoré je možné použiť na zastavenie automatického ostrenia alebo inej funkcie. Ovládací prstenec je možné tiež prispôsobiť na nastavovanie rôznych hodnôt z objektívu, vrátane času, clony a citlivosti. Tesnenia proti prachu a vode okolo bajonetu objektívu zaisťujú spoľahlivosť za všetkých podmienok.

SPEEDLITE EL-5: Výkonný, ale ľahko použiteľný blesk Speedlite

Blesk SPEEDLITE EL-5 ponúka celý rad profesionálnych funkcií, vysoký výkon a spoľahlivosť. Je nenahraditeľnou súčasťou výbavy každého eventového fotografa. Vďaka smernému číslu 602 a bleskurýchlemu nabíjaniu – iba 0,1-1,2 sekundy3 – nebolo nikdy jednoduchšie nasvecovať dynamické akcie, ako sú večierky alebo svadby. Podobne dobíjací lítium-iónový akumulátor LP-EL umožňuje dlhý nepretržitý rad zábleskov, na jedno nabitie až 85 pri plnom výkone a celkovo až 350 zábleskov4. Tam, kde je potrebné jemnejšie osvetlenie, rozšírené ručné nastavenie umožňuje znížiť výkon až na úroveň 1/10245 výkonu.

SPEEDLITE EL-5, prvý blesk Speedlite spoločnosti Canon vybavený multifunkčnou pätkou, ktorá je kompatibilná s najnovšími fotoaparátmi radu EOS R6, je osadený pozlátenými kontaktmi, ktoré zaisťujú spoľahlivé spojenie s fotoaparátom a lepšiu komunikáciu. Aby blesk podával spoľahlivý výkon aj pri dlhšom fotografovaní, je vybavený účinným pasívnym chladiacim systémom, ktorý rýchlejšie odvádza teplo. Pri fotografovaní za nepriaznivých poveternostných podmienok sa môže fotograf spoľahnúť na utesnenie proti prachu a vode.

Blesk SPEEDLITE EL-5 je určený pre profesionálnu prácu a ponúka množstvo funkcií, ako je bezdrôtové rádiové ovládanie až pre 15 ďalších bleskov Speedlite alebo funkcia Camera Link, ktorá umožňuje aktivovať externé fotoaparáty k týmto bleskom pripojené. Duálne biele LED svetlo funguje ako modelovacie svetlo alebo pomocné svetlo pre automatické zaostrovanie v zlých svetelných podmienkach. V režim vlastného nastavenia (C.Flash) môžu používatelia uložiť rôzne nastavenia blesku (C1, C2, C3) a tiež ich „prepojiť“ s vlastnými režimami fotoaparátu7. Také prednastavenie urýchľuje pracovné postupy v zložitejších podmienkach. SPEEDLITE EL-5 má rovnaké intuitívne ovládanie a systém ponúk ako EL-1, vrátane smerového páčkového ovládača a totožného rozmiestnenia tlačidiel. K nim pribudlo ešte nové tlačidlo (Flash) Menu Direct pre ľahký prístup k ponuke nastavenia blesku Speedlite na fotoaparáte.

Upgrade cloudu DPP

Spoločnosť Canon doplnila svoj softvér Digital Photo Professional pre pokročilých fotografov o nový nástroj na spracovanie obrazu založeného na neurálnej sieti, ktorý zvyšuje kvalitu obrazu. Je k dispozícii na báze predplatného a využíva vysoký výkon cloudových výpočtových prostriedkov a pokročilé technológie umelej inteligencie spoločnosti Canon. Nový nástroj umožňuje redukovať šum a zároveň obnoviť detaily a ostrosť, čo predtým nebolo možné pri vysokých hodnotách ISO dosiahnuť. Zvyšuje aj vernosť farebného podania a ťaží z optimalizácie pre konkrétny objektív.

Spoločnosť Canon dnes na trh uviedla aj EOS R6 Mark II, plnoformátovú bezzrkadlovku pre fotografickú aj filmovú prácu, ktorá ponúka inovatívne spôsoby, ako dať priechod kreativite, bez kompromisov a bez ohľadu na žáner. Fotoaparát EOS R6 Mark II nastavuje nové rýchlostné rekordy. Dokáže nepretržite snímať rýchlosťou 40 snímok za sekundu a je vybavený funkciou automatického ostrenia so zdvojenými bodmi Dual Pixel CMOS AF, ktorá dokáže rýchlejšie rozpoznať a sledovať viacero objektov. Ide o skutočne hybridný prístroj, ktorý dokáže zaznamenávať prevzorkované video 4K 60p alebo 6K RAW vo vynikajúcej kvalite.

Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu RF 135mm F1.8 L IS USM:

• Kruhová 9-amelová clona f/1,8
• Ohnisková vzdialenosť 135 mm
• Stabilizácia o 5,5 expozičných hodnôt (8 pri použití s IBIS)
• Pokročilý optický dizajn s tromi prvkami s nízkym rozptylom (UD) a poťahmi šošoviek ASC a Super Spectra
• Motor Nano USM zabezpečuje rýchle a tiché automatické zaostrovanie


Hlavné funkcie a vlastnosti blesku SPEEDLITE EL-5:

• Smerové číslo 60, integrované modelovacie svetlo
• Rýchle opätovné nabitie blesku za 0,1-1,2 sekundy4
• Dobíjací Li-Ion akumulátor LP-EL
• Prvý blesk Speedlite od spoločnosti Canon s multifunkčnou pätkou
• Bezdrôtové rádiové ovládanie až pre 15 ďalších zábleskových zariadení Speedlite

  1. S kompatibilnými fotoaparátmi so stabilizáciou obrazu v tele.
  2. Pri nastavení fotoaparátu na citlivosť ISO100 a ohniskovej vzdialenosti 200 mm.
  3. Pri plne nabitej batérii v testovacích podmienkach spoločnosti Canon.
  4. Pri plne nabitej batérii v testovacích podmienkach spoločnosti Canon. Nepretržitý rad zábleskov pri plnom výkone až do obmedzenia úrovne 1.
  5. Najnižší výkon blesku je 1/128 pre vysokorýchlostnú synchronizáciu.
  6. Na použitie s kompatibilnými fotoaparátmi s multifunkčnými sánkami Canon. Upozorňujeme, že všetky funkcie nie sú k dispozícii pre všetky prístroje (fotoaparát EOS R5 C a videokamery s multifunkčnými sánkami nie sú podporované).
  7. S kompatibilnými fotoaparátmi.