Špičkový inkubátor mladých fotoreportérov – Canon vyhlasuje študentský rozvojový program na rok 2022

BRATISLAVA, 28. marca 2022 – Spoločnosť Canon Europe zahajuje prestížny program rozvoja študentov Canon Student Development Programme pre rok 2022. Šiesty ročník popredného študentského inkubátora ponúka neoceniteľný prístup ku skúseným profesionálom z fotografickej komunity a možnosť zúčastniť sa kľúčových akcií v odbore.

  • Začínajúci fotografi dostanú k dispozícii vynikajúcu platformu pre prezentáciu svojej práce, budú môcť priamo komunikovať s uznávanými odborníkmi a získavať od nich spätnú väzbu a zúčastňovať sa dôležitých akcií v odbore.
  • Stovka študentov získa mentoring od renomovaných profesionálov v odbore fotografie – vrátane fotografa oceneného Nobelovou cenou za mier Finbarra O'Reillyho, bádateľa National Geographic a člena agentúry VII Anushe Babajanyana, oceňovanej dokumentárnej fotografky a autorky kníh Laury El-Tantawy a uznávaného Sessiniho, ktorého snímky sa pravidelne objavujú v najprestížnejších svetových spravodajských médiách.
  • 30 najlepších študentov sa zúčastní päťdňového workshopu Canon, ktorý môže mať zásadný vplyv na ich budúcu kariéru, a navštívi jeden z najvýznamnejších svetových festivalov reportážnej fotografie Visa pour l'image vo francúzskom Perpignane.
  • Nakoniec bude vybraných 5 študentov, ktorí získajú exkluzívnu možnosť predstaviť svoje portfóliá v Hamburgu na prehliadke organizovanej spoločnosťou Canon, dlhodobé odborné mentorstvo po dobu ďalších šiestich mesiacov, grant vo výške 2000 EUR a špičkové vybavenie značky Canon.
  • Prihlášky môžu študenti z celej Európy, Blízkeho východu a Afriky podávať od pondelka 28. marca.

Vzdelávací program, ktorého cieľom je vychovať novú generáciu fotožurnalistov, trvá šesť až dvanásť mesiacov v závislosti od pokroku študenta. Ten bude spolupracovať so skupinou medzinárodných odborníkov, ktorí budú podporovať tohtoročných študentov, odovzdávať im znalosti a ponúkať inšpiráciu, ktoré potrebujú na začatie svojej kariéry.


Do programu sa môžu od 28. marca do 29. apríla prihlásiť študenti a stážisti11 z Európy, Blízkeho východu a Afriky. Určitý obmedzený počet miest bude k dispozícii aj na odporúčanie profesionálnych fotografov. Prihlásené snímky bude posudzovať porota zložená z redaktorov agentúr AFP, Getty Images a Reuters, ktorí vyberú 100 najsľubnejších mladých fotoreportérov z regiónu.


Základy budúcej kariéry vďaka osobnému mentoringu


Každému zo sto vybraných študentov bude pridelený odborný mentor. V priebehu júna a júla absolvujú tri virtuálne sedenia, na ktorých budú zdokonaľovať svoje portfólio a popis projektu – so zvláštnym dôrazom na skúmanie rôznych možností úprav a spôsobov, ako ďalej posilniť rozprávačské schopnosti a rozvinúť autorský rukopis.


Na základe týchto sedení každý mentor nominuje svojich najsľubnejších kandidátov a nezávislá komisia následne vyberie 30 člennú skupinu do ďalšej fázy programu.


Finbarr O’Reilly, mentor programu a ambasádor spoločnosti Canon, uviedol: „Je to skvelá príležitosť učiť sa od najlepších odborníkov v našom odbore. Študentský rozvojový program spoločnosti Canon umožňuje fotografom na začiatku ich kariéry priamy prístup k najskúsenejším fotožurnalistom, ktorí sa môžu podeliť o to, čo sa naučili za desiatky rokov práce v odbore, ako niektoré tipy a techniky, ktoré používajú na rozprávanie príbehov obrazom. Študenti sa zoznámia s rôznymi fázami spracovania nápadu, výskumu, tvorby konceptu, realizácie, následných úprav a zdieľania svojej práce s redaktormi a širšou verejnosťou. Popri tvorivých aspektoch sa do istej miery učia aj o obchodnej stránke – ako sa prezentovať a predávať.“


Praktické workshopy a prehliadky portfólia


Tridsať najlepších študentov z užšieho výberu bude pozvaných na prestížny workshop spoločnosti Canon, ktorý sa uskutoční v rámci festivalu Visa pour l'image vo francúzskom Perpignane – jedného z najvýznamnejších svetových festivalov reportážnej fotografie. Workshop ponúkne intímny priestor na výmenu nápadov, budovanie vzťahov a rozvíjanie talentu. Študenti sa zúčastnia prednášok a praktických lekcií, ktoré povedú uznávaní fotografi vrátane ambasádora spoločnosti Canon Paola Verzoneho, ktorý povedie majstrovskú lekciu o technikách portrétneho osvetlenia.


Predposledný deň sa študenti zúčastnia skupinového hodnotenia portfólia, ktoré povedú uznávaní odborníci, napríklad Benoit Baume (Fisheye), Chiara Bardelli Nonina (Vogue Italia) a Fiona Shields (The Guardian), a budú mať jedinečnú príležitosť prezentovať svoju prácu a komentovať dielo svojich kolegov na exkluzívnom fóre na zdieľanie znalostí. Na záver sa účastníci zúčastnia otváracieho dňa festivalu Visa pour l'image.


Hamburská prehliadka portfólií


V záverečnej fáze procesu sa päť finalistov vydá do Hamburgu, kde sídli najnovšia európska profesijná rozvojová platforma Hamburg Portfolio Review. Počas trojdňovej cesty sa päť finalistov zúčastní štyroch individuálnych hodnotení portfólia, ich práce budú fyzicky vystavené na prehliadke a zúčastnia sa na rade exkluzívnych schôdzok s poprednými redaktormi významných médií. V nasledujúcich šiestich mesiacoch budú môcť využiť dlhodobejší mentoring a získajú grant vo výške 2 000 eur a špičkové vybavenie Canon na podporu ich ďalšej tvorivej práce.


Susie Donaldson, marketingová riaditeľka spoločnosti Canon pre región EMEA, uviedla: „Program Canon Student Development Programme oslavuje skutočne mimoriadne úspechy, kedy môžeme sledovať, ako absolventi predchádzajúcich ročníkov postupujú vo svojej kariére. Vytvárame niečo výnimočné – vysoko efektívny program zdieľania znalostí a rozvoja talentov, ktorý sa sám udržuje v chode. Úspešní absolventi sa totiž vracajú, aby sa programu odvďačili za to, že im pomohol vydať sa správnym smerom.“


"Neustále sa učíme a program zdokonaľujeme, aby čo najlepšie slúžil tvorivej komunite, ktorú sa snažíme kultivovať a podporovať. Napríklad pre tento rok sme do celkového balíčka pridali nové aktivity, ktoré majú študentov dlhodobo podporovať s cieľom skutočne ovplyvniť ich kariérny rozvoj. Tohtoročný ročník bude tiež prvý od roku 2019, ktorý nebude narušený pandémiou a do ktorého sa vrátia akcie a zážitky s osobnou účasťou.“


Od roku 2017 sa programu zúčastnilo viac ako 1 000 študentov. Výsledkom sú skutočné úspechy talentovaných jedincov, ktorí sa dokázali presadiť a vydať na profesijnú dráhu. Medzi nich patria napríklad absolventi ako Ksenia Kuleshova (2017), ktorá sa stala úspešnou fotoreportérkou a pravidelne spolupracuje s denníkmi The New York Times a The Wall Street Journal, alebo Michele Spatari (2018), oceňovaná dokumentárna a spravodajská fotografka agentúry AFP, ktorá zachytila niektoré z najvýznamnejších udalostí nedávnej histórie, vrátane pandémie Covid-19. Obe fotografky sa po absolvovaní programu stali aj ambasádorkami spoločnosti Canon.


Ak sa chcete prihlásiť do programu Canon Student Development Programme 2022 alebo si prečítať vstupné kritériá, môžete tak urobiť na stránke: https://www.canon.sk/get-involved/future-focus/



1 Úplné znenie podmienok nájdete tu: https://www.canon.sk/get-involved/future-focus/