Pozrite sa ešte ďalej a zachyťte širšiu scénu s novými objektívmi Canon RF

BRATISLAVA, 14. septembra 2021 – Spoločnosť Canon Europe dnes uviedla dvojicu nových, cenovo dostupných objektívov RF, ktoré prispeje k tomu, aby si nastupujúca generácia fotografických nadšencov mohla za priaznivú cenu vybaviť fototašku s veľkým potenciálom. Ide o dva ľahké kompaktné objektívy – RF 16 mm F2.8 STM, ktorý je prvým ultra širokouhlým objektívom s pevnou ohniskovou vzdialenosťou radu EOS R, a teleobjektív s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM, ktorý fotografovaný objekt výrazne priblíži. Všestranný objektív RF 16 mm F2.8 STM vychádza v ústrety dopytu po vybavení pre populárne vlogovanie, a zároveň predstavuje ideálny nástroj pre fotografovanie krajiny, architektúry a nočnej oblohy. Druhý objektív, RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM, pomáha prekonať vzdialenosť medzi fotografom a fotografovaným objektom, a je preto ideálny pre fotografovanie športu a prírody.

Nové objektívy predstavujú ďalší krok, ktorým spoločnosť Canon napĺňa cieľ ponúknuť v rámci systému EOS R odpoveď na potreby každého fotografa.


Nové ohniskové vzdialenosti pre začínajúcich fotografov a tvorcov obsahu


Nové objektívy využívajú prednosti systému EOS R v podobe veľkého priemeru bajonetu a jeho krátkej vzdialenosti od roviny snímača. Vďaka tomu je možné konštruovať vysoko kvalitné objektívy s novými ohniskovými vzdialenosťami pri kompaktných rozmeroch. Objektívy RF 16 mm F2.8 STM a RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM dosahujú pozoruhodných optických kvalít za cenu, ktorú si môžu dovoliť fotografi na všetkých úrovniach. RF 16 mm F2.8 STM je objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou prispôsobený potrebám tvorcov obsahu, ktorí môžu vďaka mimoriadne širokému uhlu záberu pri plnom formáte posunúť svoju tvorbu na vyššiu úroveň. RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM umožňuje amatérskym fotografom vytvárať podobné snímky ako profesionáli, a to vďaka veľmi dlhej ohniskovej vzdialenosti 400 mm. objektívy sú postavené na pokročilých optických technológiách spoločnosti Canon, vrátane poťahu Super Spectra Coating, ktorý obmedzuje vznik závoja a odleskov a prispieva k dokonale prekresleným snímkam. K dosiahnutiu vysokej obrazovej kvality využívajú oba modely asférickú šošovku, ktorá potláča skreslenie, bez nutnosti použitia viacero optických prvkov, ktoré by celú zostavu len zväčšili.


RF 16 mm F2.8 STM: z širšej perspektívy


Širokouhlý svetelný objektív RF 16 mm F2.8 STM má široké uplatnenie. Je vhodný na natáčanie videoblogov aj k rôznym fotografickým žánrom, napríklad na fotografovanie skupín ľudí, environmentálnych portrétov alebo architektúry. Ide o prvý ultra širokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou systému EOS R. Ponúka ohniskovú vzdialenosť 16 mm, a teda extrémne široký uhol záberu s veľmi výrazným pocitom hĺbky. Vďaka vysokej svetelnosti f/2.8 je vynikajúci pre fotografovanie za zlých svetelných podmienok, napríklad pre astrofotografiu a pre fotografovanie s kratšími expozičnými časmi. Vlogerom tieto vlastnosti umožňujú zaobstarať kvalitnejší záznam pri nízkej hladine osvetlenia a dosiahnuť menšiu hĺbku ostrosti aj pri širokom uhle záberu, kde sledované objekty výrazne vystupujú na mäkko rozostrenom pozadí. Vďaka svojej nízkej hmotnosti je tento objektív vynikajúcim spoločníkom pre natáčanie video blogov na cestách. Ak chce používateľ užší uhol záberu pri natáčaní videa, môže pri nasadení na telo EOS R použiť režim orezu na APS-C a dosiahnuť ohniskovú vzdialenosť 25,6 mm. Motor Canon STM zabezpečuje plynulé a takmer nepočuteľné ostrenie pri zázname videa. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 0,13 m, takže fotografi aj tvorcovia video obsahu môžu zhotovovať ostré, prekreslené zábery aj na blízko.


RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM: priblížte si akciu


Nový teleobjektív s flexibilným rozsahom ohniskových vzdialeností 100-400 mm je ideálny pre fotografovanie vzdialených objektov a je určený predovšetkým začínajúcim fotografom športu a prírody. Napríklad z pozície na postrannej čiare futbalového ihriska má fotograf k dispozícii rovnaký rozsah ako je to v prípade profesionálnych teleobjektívov a môže zachytiť akciu aj emócie hráčov na celom ihrisku. Okrem vzdialených objektov je možné objektív použiť aj na zachytenie detailov na blízko, a to vďaka najkratšej zaostrovacej vzdialenosti 0,88 m¹ pri maximálnom zväčšení 0,41x². Objektív je vybavený optickou stabilizáciou obrazu, ktorá kompenzuje až 5,5 EV a pri spolupráci s internou stabilizáciou v tele fotoaparátu (IBIS) dosahuje až 6 EV. Konštruktéri objektívu RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM sa zamerali na rýchlosť a presnosť. Motor Nano USM zaisťuje rýchle a plynulé zaostrovanie a ovládací prstenec umožňuje používateľovi ľahšie ovládať clonu, čas, kompenzáciu expozície a citlivosť ISO. Výborne čitateľný hľadáčik a rozšírený rozsah citlivosti ISO tiel EOS R spolu s automatickým zaostrovaním Dual Pixel CMOS AF umožňuje pohodlne fotografovať s objektívom, ktorý rúca konvencie z hľadiska veľkosti, hmotnosti a rozsahu ohniskových vzdialeností.


Zostavte si všestranné vybavenie, ktoré nezaberie veľký priestor


Vďaka týmto novým objektívom si začínajúci fotografi a vlogeri môžu vybaviť ľahkú tašku s veľkými možnosťami. Objektívy RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM a RF 16 mm F2.8 STM ponúka veľký rozsah ohniskových vzdialeností pre široké spektrum žánrov. RF 16 mm F2.8 STM je ľahučký objektív, ktorého nepatrných 165 g ocenia najmä vlogeri, ktorí chcú natáčať na cestách alebo krajinári, ktorí hľadajú ľahko prenosný, ale výkonný širokouhlý objektív. Teleobjektív RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM s hmotnosťou iba 635 g ponúka mimoriadny rozsah dlhých ohniskových vzdialeností v kompaktnom prevedení. Bude neoceniteľným nástrojom pre nadšencov, ktorí sa venujú fotografovaniu voľne žijúcich zvierat – dostatočne malý a ľahký, aby ho bolo možné nosiť ho so sebou aj na dlhé prechádzky do prírody.


Ďalšie informácie nájdete na stránkach: https://www.canon.sk/lenses/rf-lenses/



Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu RF 16mm F2.8 STM:


  • Ultra širokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 16 mm
  • Vysoká svetelnosť f/2.8
  • Tiché a plynulé zaostrovanie pomocou motora STM
  • Hmotnosť len 165 g
  • Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť 0,13 m
  • Maximálne zväčšenie 0,26x

Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM:


  • Flexibilný rozsah ohniskových vzdialeností 100-400 mm
  • Hmotnosť len 635 g, teda menej ako pri iných objektívoch s podobnými špecifikáciami
  • Minimálna vzdialenosť zaostrenia 0,88 m pri ohniskovej vzdialenosti 200 mm
  • Motor Nano USM pre rýchle a plynulé zaostrovanie
  • Optická stabilizácia obrazu o 5,5 EV, kompatibilný s internou stabilizáciou v tele prístroja (IBIS)