Canon v najnovšom firmvéri pre profesionálne fotoaparáty prináša nové funkcie pre filmárov

BRATISLAVA, 8. júla 2021 – Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila novú aktualizáciu firmvéru pre fotoaparáty EOS R5¹, EOS R6 (firmvér v1.4) a EOS-1D X Mark III (firmvér v1.5). Vďaka najnovším aktualizáciám, ktoré reagujú na podnety používateľov, sa tieto fotoaparáty stávajú výkonnými prístrojmi pre profesionálny záznam videa.

EOS R5

EOS R6

EOS-1D X Mark III

Videonahrávky kinematografickej kvality

Nová verzia firmvéru sprístupňuje veľmi požadovanú gama krivku Canon Log 3 (C-Log 3), ktorá už bola k dispozícii pri modeli EOS R5, a teraz ňou budú disponovať aj modely EOS R6 a EOS-1D X Mark III. Preslávená gama krivka Canon Log 3 rozširuje dynamický rozsah a ponúka širšie možnosti práce s farebným priestorom, takže je možné dosiahnuť mimoriadnu kvalitu videozáznamu, ktorá sa vyrovná filmovým kamerám hollywoodskeho štandardu. Táto logaritmická gama krivka taktiež zlepšuje kompatibilitu týchto modelov s kinematografickými produkčnými procesmi a uľahčuje zladenie farebnosti so záznamom z kamier radu Canon Cinema EOS.

Zjednodušené pracovné postupy pri spracovaní videa

Okrem krivky C-Log 3 prinášajú aktualizácie firmvéru v prípade spomínaných modelov možnosť súčasného záznamu na dve pamäťové karty. Používatelia teda môžu ten istý videosúbor so zhodným rozlíšením, snímkovou frekvenciou a kódovaním, zapisovať na obe karty zároveň. To znamená, že v prípade, ak by bola jedna karta poškodená, bude existovať záložná kópie2. Pri modeloch EOS-1D X Mark III a EOS R5 aktualizácia prináša podporu nového štandardu pamäťových kariet CFexpress VPG400, ktoré umožňujú spoľahlivejší záznam vďaka minimálnej rýchlosti zápisu 400 MB/s, ktorý je podstatný pri natáčaní v rozlíšení 8K alebo vo formáte RAW.

Kompatibilita s kinematografickými produktmi

Prichádzajúca aktualizácia firmvéru fotoaparátu EOS R5 prinesie kompatibilitu s filmovým servom, ktorý poháňa transfokátorové objektívy Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S a CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S. Tým získa na univerzálnosti a umožní používateľom tvorbu na vyššej úrovni. S novým firmvérom môžu používatelia EOS R5 ovládať expozíciu, ostrenie a zoom priamo z tela fotoaparátu, či spustiť záznam tlačidlom na servomotorových transfokátorových objektívoch Canon Cine. Kompatibilita sa týka aj softvéru Canon EOS a Camera Connect, takže používatelia môžu EOS R5 jednoducho začleniť do akéhokoľvek produkčného procesu.

Nový firmvér EOS R5 umožňuje externý plnoformátový záznam 8K ProRes RAW a 5K ProRes RAW s orezom pri pripojení k rekordéra Atomos Ninja V+ a vo formáte 5K ProRes RAW s orezom s rekordérom Atomos Ninja V. Používatelia tak v prípade tohto cenovo dostupného a kompaktného fotografického systému získajú bezkonkurenčnú obrazovú kvalitu. S pripojeným rekordérom Atomos Ninja V+ dokáže EOS R5 natáčať v rozlíšení 8K pri 30 sn./s., čo ponúka filmovým aj video kameramanom nové možnosti. Tieto profesionálne formáty záznamu umožňujú taktiež pri spracovaní jednoducho upravovať vyváženie bielej a citlivosť ISO.

Najnovšie aktualizácie firmvéru sprístupňujú kľúčové funkcie a schopnosti pre záznam videa a posúvajú tvorbu audiovizuálneho obsahu na novú úroveň.

Aktualizácia firmvéru modelov EOS R6 a EOS-1D X Mark III je k dispozícii na stiahnutie tu. Aktualizácia pre EOS R5 bude k dispozícii v priebehu leta 2021.

1 Verzia firmvéru pre EOS R5 bude oznámená, až bude k dispozícii na stiahnutie.
2 Pri modeli EOS R5 existujú určité obmedzenia dané odlišným typom pamäťovej karty. Pri niektorých rozlíšeniach a snímkových frekvenciách nemožno preto záznam ukladať na obe karty.