Canon predstavuje RF objektív s doposiaľ najkratšou ohniskovou vzdialenosťou iba 14 mm

BRATISLAVA, 29. júna 2021 – Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila, že uvádza na trh objektív RF 14-35 mm F4L IS USM, ktorý ponúka zatiaľ najkratšiu ohniskovú vzdialenosť zo všetkých objektívov radu RF. Novinka je posledná z trojice ľahkých a kompaktných objektívov RF so svetelnosťou f/4, ktoré spoločne poskytujú fotografickým nadšencom a profesionálnym fotografom univerzálny rozsah ohniskových vzdialeností od 14 do 200 mm. Objektív RF 14-35 mm F4L IS USM s tichým automatickým zaostrovaním, optickou stabilizáciou obrazu o 5,5 EV a rozsahom ohniskových vzdialeností 14-35 mm podáva vďaka asférickým členom, a členom s veľmi nízkym rozptylom, ostrý a čistý obraz. Je ideálny pre fotografovanie krajiny a architektúry, ale aj tvorbu vlogov, kde autor potrebuje stabilný široký uhol záberu.

RF 14-35 mm F4L IS USM je ďalším prírastkom do ponuky špičkových objektívov typu RF spoločnosti Canon postavených na pevných základoch systému EOS R. V spojení s inovatívnymi telami fotoaparátov ponúkajú všetky objektívy RF bezkonkurenčný optický výkon a otvárajú fotografom aj filmárom nové možnosti. S využitím komunikačného rozhrania bajonetu RF dokáže systém v prípade kompatibilných fotoaparátov radu EOS R využiť kombinovanú stabilizáciu obrazu v objektíve a tele, ktorá s telami Canon EOS R5 a EOS R6 dosahuje 7 EV pri zachovaní automatického ostrenia a plnej kontroly – praktické, vysoko výkonné riešenie pre fotografiu aj film.

Kompaktný objektív so širokým uhlom záberu

Vďaka veľkému priemeru bajonetu systému EOS R dosahuje objektív RF 14-35 mm F4L IS USM so svojim kompaktným optickým systémom širší uhol záberu a vysokú obrazovú kvalitu. S hmotnosťou iba 540 g sa RF 14-35 mm F4L IS USM radí po boku ľahkých kompaktných objektívov RF 24-105 mm F4L IS USM a RF 70-200 mm F4L IS USM, s ktorými tvorí trojicu so svetelnosťou f/4 a rozsahom ohniskových vzdialeností pre všetky bežné fotografické potreby. Rovnako ako aj zvyšné dva objektívy z tejto trojice má závit pre filtre s priemerom 77 mm a je veľmi kompaktný. Celý rad tvorí ideálnu trojicu cestovných objektívov - malé, ľahké a so širokými možnosťami fotografovania z rôznej perspektívy.

Široký rozsah ohniskových vzdialeností objektívu RF 14-35 mm F4L IS USM poskytuje fotografom značnú flexibilitu – môžu vďaka nemu zachytiť rôzne typy objektov a scén, vrátane krajiny a architektúry. Objektív sa vďaka systému ostrenia s pohyblivou zadnou skupinou vyznačuje bezkonkurenčnou minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou 0,2 m a zväčšením 0,38x. To je značná výhoda predovšetkým v stiesnených priestoroch, kde fotografovi pomáha do snímky vtesnať celú scénu.

Dokonalá optika

Objektív RF 14-35 mm F4L IS USM je založený na pokročilej optickej konštrukcii s tromi členmi s veľmi nízkym rozptylom (UD) a tromi asférickými členmi z liateho skla –  jeden z ktorých je zároveň asférický aj UD. Ten je výsledkom vyše päťdesiatročných skúseností spoločnosti Canon s výskumom a vývojom asférických optických prvkov pre fotoaparáty s výmennými objektívmi. Tieto prvky, ktoré sú výsledkom rozsiahlych investícií do výskumu a vývoja optiky a do vysoko presnej výrobnej technológie, majú povrch so zakrivením, ktoré sústredí svetlo do jediného bodu. To obmedzuje výskyt odchýlok a zabezpečuje dokonale ostré zábery s obrazovou kvalitou na úrovni preslávených objektívov Canon s pevnou ohniskovou vzdialenosťou. Tieto prvky zaisťujú maximálne rozlíšenie na celej ploche snímky, čo je v prípade širokouhlých objektívov obzvlášť náročné, pretože tu výrazne narastá sférické skreslenie. Šošovky sú navyše potiahnuté špeciálnymi povlaky SWC a ASC, ktoré vyvinula spoločnosť Canon. Tie predchádzajú tvorbe "závojov" a odleskov a objektív RF 14-35 mm F4L IS USM vďaka nim dosahuje mimoriadnu ostrosť a kontrast.

Spoľahlivý profesionálny výkon pre fotografiu aj film

RF 14-35 mm F4L IS USM má všetky prednosti objektívov radu L, ktoré sú zárukou konzistentných a precíznych výsledkov pri fotografovaní aj filmovaní. Ostrenie pohybom zadnej skupiny optických členov umožňuje ostriť na krátku vzdialenosť a redukuje zmenu ohniskovej vzdialenosti pri ostrení na menej ako tretinu oproti objektívu EF 16-35 mm f/4L IS USM. Motor Nano USM ostrí rýchlo, plynulo a ticho. Svetelnosť f/4 zostáva nemenná v celom rozsahu ohniskových vzdialeností, takže pri priblížení nedochádza k zmene expozície ani citlivosti. Objektív RF 14-35 mm F4L IS USM je dokonalým spoločníkom aj pre filmárov, ktorí používajú systém EOS R, pretože vďaka konštantnej svetelnosti a optickej stabilizácii obrazu o 5,5 EV a až 7 EV pri použití s ​​telami Canon EOS R5 a EOS R6 zaručuje konzistentnú kvalitu obrazu v celej videonahrávke. Pre fotografov je výhodou možnosť fotografovať z ruky aj pri veľmi dlhých expozičných časoch.

RF 14-35 mm F4L IS USM je vybavený ovládacím prstencom, ktorý umožňuje rýchlo ovládať expozíciu, clonu a citlivosť bez nutnosti vstupovať do ponuky fotoaparátu alebo opustenia hľadáčika. Navyše má objektív trvalo aktívny prstenec ručného ostrenia a jeho robustná konštrukcia je izolovaná proti prachu a vlhkosti rovnako ako všetky objektívy radu L. Vďaka tomu môžu fotografi a filmári bez obáv pracovať za všetkých podmienok.

Ďalšie informácie o tomto objektíve nájdete tu.

Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu RF 14-35 mm F4L IS USM:

• Vysoko kvalitný ultra-širokouhlý objektív s rozsahom ohniskových vzdialeností 14-35 mm
  • Konštantná svetelnosť f/4 pre fotografovanie za zlých svetelných podmienok
  • 3 asférické členy a 3 členy s veľmi nízkym rozptylom (UD), z ktorých je jeden zároveň asférický aj UD, zaisťujú maximálne rozlíšenie na celej ploche snímku
  • Optická stabilizácia obrazu o 5,5 EV alebo 7 EV pri použití s telom vybaveným internou stabilizáciou (IBIS)
  • Motor Nano USM zabezpečuje rýchle, plynulé a tiché zaostrovanie ideálne pre natáčanie videa
  • Ovládací prstenec umožňuje priame nastavenie času, clony alebo citlivosti
  • Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť 0,2 m pri zväčšení 0,38x
  • Nanoštruktúrová povrchová úprava SWC a antireflexná úprava ASC (Air Sphere Coating) predchádza odleskom a závojom, ktoré zhoršujú kvalitu snímky