Canon rozširuje ponuku televíznych objektívov 4K o flexibilný objektív CJ20ex5B s premennou ohniskovou vzdialenosťou založeným na hybridnom koncepte BCTV

BRATISLAVA, 24. septembra 2020 – Spoločnosť Canon Europe dnes predstavila objektív CJ20ex5B, ktorý rozširuje ponuku špičkových televíznych objektívov pre 4K kamery so snímačom s uhlopriečkou 2/3 palca. Objektív 2-v-1 triedy UHDxs spája výhody optického výkonu 4K s pokročilým ovládaním a ponúka 20x zoom začínajúci na 5mm ohniskovej vzdialenosti. Vďaka tomu je vhodný pre široké spektrum televíznej tvorby, vrátane štúdiového natáčania, športových reportáží, dokumentárnej tvorby alebo spravodajstva. Nový model dopĺňa rad objektívov Canon 4K BCTV, ktorý teraz zahŕňa dvanásť prenosných objektívov a šesť štúdiových.

Špičkový optický výkon


Spoločnosť Canon už viac ako 60 rokov vyrába inovatívne objektívy najvyššej kvality s vynikajúcimi optickými vlastnosťami pre televízne účely a CJ20ex5B nadväzuje v rovnakom duchu. Vyznačuje sa rozlíšením 4K od stredu po okraj záberu a špičkovou úpravou optických členov. Plne tak vyhovuje náročným požiadavkám na televíznu produkciu vo 4K s HDR. Objektív je navyše kompatibilný s kamerami, ktoré podporujú korekciu chromatickej aberácie v prípade farebného priestoru BT.2020, a spĺňa stúpajúce požiadavky na nové štandardy v odbore.


Zachytí akciu z rôznych uhlov


Vďaka veľkému rozsahu ohniskových vzdialeností je CJ20ex5B extrémne všestranný objektív. Zoom od 5 - 100 mm (10-200 mm s optickým telekonvertorom) ho umožňuje využiť v rade rôznych situácií. Napríklad pri športovom prenose je ideálnou voľbou pre kameramana, ktorý potrebuje z postrannej čiary zaberať panoramaticky celé ihrisko i akciu v detaile. Ľahký (2,2 kg) a kompaktný objektív umožňuje dosahovať optickú kvalitu 4K bez ohľadu na nastavenie, dokonca aj pri použití vstavaného dvojnásobného telekonvertoru. Medzi divákmi stúpa dopyt po zázname v 4K kvalite. Objektív CJ20ex5B pomáha kameramanom dosiahnuť dlhodobo udržateľnú kvalitu obsahu pri prechode na systémy a procesy v 4K.


Kompatibilný s virtuálnymi systémami


Objektív CJ20ex5B je vybavený 16-bitovým enkodérom, ktorý dokáže čítať údaje o pozícii všetkých ovládacích prvkov s vysokou presnosťou – transfokátora, ostrenia a clony bez inicializácie objektívu. Konektory s 3 x 20 pinmi umožňujú takéto informácie čítať aj pri súčasnom ovládaní transfokátora a ostrenia. Je ideálnou voľbou pre profesionálnych kameramanov, ktorí požadujú kompatibilitu objektívu s rôznymi virtuálnymi systémami.


Ľahké a kompaktné prevedenie


Svojimi špičkovými charakteristikami a vysokým výkonom vychádza CJ20ex5B z tradície kompaktných a ľahkých objektívov radu Canon ENG. Konštrukcia tohto televízneho objektívu vykazuje odolnosť na úrovni konvenčných HD objektívov a vďaka ľahkej prenosnosti je vynikajúcou voľbou aj na účely vonkajšej reportáže. Objektív CJ20ex5B sa vyznačuje ergonomickou konštrukciou pre kameramanov, ktorí točia z ramena dlhšiu dobu. Pohodlný grip znižuje námahu a dáva neobmedzené možnosti natáčania.


Spoločnosť Canon dnes predstavila prírastok do rodiny filmových prístrojov Cinema EOS – kompaktnú všestrannú filmovú kameru EOS C70, ktorá je ako prvá z tohto radu vybavená inovatívnym bajonetom RF. Canon na trh uvádza aj adaptér EF-EOS R 0.71x z bajonetu RF na EF, ktorý používateľom umožní s kamerou EOS C70 používať široké spektrum plnoformátových objektívov Canon EF pri zachovaní ich zorného uhla.


Ďalšie informácie o objektíve CJ20ex5B nájdete na stránkach:


https://www.canon.sk/lenses/cj20ex5b-iase-s/  


Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu CJ20ex5B:


  • Vynikajúca optická kvalita triedy UHDxs pre 4K
  • Hybridný koncept širokorozsahového transfokátora
  • Ohnisková vzdialenosť 5-100 mm (10-200 mm s optickým telekonvertorom)
  • Svetelnosť f/1.8 - f/2.95
  • Vstavaný 2x telekonvertor
  • Zdokonalená digitálna motorová jednotka
  • Kompatibilita s virtuálnymi systémami cez 16-bitový enkodér