Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

FOTOGRAFOVANIE DIVOKEJ PRÍRODY

Markus Varesvuo vysvetľuje, prečo je Canon EOS 90D ideálnym fotoaparátom na snímanie divokej prírody

Oceňovaný fotograf divokej prírody Markus Varesvuo žije vo fínskych Helsinkách a nikdy sa príliš nevzďaľuje od divokej prírody, ktorá mu je srdcu blízka.

Markus vášňou pre prírodu vzplanul už v puberte, keď začal s nadšením sledovať a fotografovať vtáky. V roku 2005 sa rozhodol spraviť si z koníčka kariéru a vzdal sa práce v obchodnom manažmente, aby sa stal profesionálnym fotografom divokej prírody.

Markus bol značke Canon verný od začiatku svojich dobrodružstiev s fotografovaním, keď ešte snímal na film. Dnes už ako úspešný fotograf a autor niekoľkých kníh s fotografiami vtákov zvyčajne využíva profesionálny, rýchly model Canon EOS-1D X Mark II so superteleobjektívmi.

Markus sa stal prvým fotografom v Európe, ktorý podrobil pokročilú zrkadlovku Canon EOS 90D dôkladnej skúške. Tu nám vysvetlil, ako mu tento fotoaparát pomohol zachytiť snímky, ktoré si zamiloval, a prezradil, ako nádejní fotografi a milovníci divokej prírody môžu naplno využiť jeho funkcie.

Model Canon EOS 90D s 32,5-megapixelovým snímačom APS-C CMOS a výkonným procesorom v kompaktnom tele digitálnej zrkadlovky je mimoriadne pohotovým fotoaparátom a Markusovi umožnil zachytiť úchvatné detaily. Snímač APS-C vás vzhľadom na zvýšený telefotografický dosah ešte viac priblíži k snímanému objektu, kým automatické zaostrovanie (AF) využíva 45 bodov krížového typu s mimoriadnou flexibilitou a bleskovou odozvou. Celú oblasť zaostrenia je možné rozdeliť do zón či jednotlivých bodov a vyberať ich pomocou joysticku.

Rýchle sériové snímanie až 10 snímok za sekundu s inteligentným sledovaním a rozpoznaním (iTR), ktoré Canon EOS 90D ponúka, je ideálne pre fotografov prírody ako Markus, pre ktorých hrá rýchlosť kľúčovú úlohu.

Či už ide o odlietajúcu lastovičku, loviaceho medveďa alebo plachtiacu potáplicu, keď Markus spozoruje príležitosť na skvelú fotografiu, nemôže si ju nechať ujsť. „Canon EOS 90D je rýchly fotoaparát,“ hovorí. „Fotografujem najmä s profesionálnym modelom Canon EOS-1D X Mark II a ich rýchlosť zaostrovania je porovnateľná.“

Súvisiace články
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

FOTOGRAFOVANIE DIVOKEJ PRÍRODY

Najlepšie objektívy na fotografovanie voľne žijúcich zvierat

Tvorte úchvatné snímky voľne žijúcich zvierat a vtákov s týmito prémiovými a zoomovými objektívmi.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

FOTOGRAFOVANIE DIVOKEJ PRÍRODY

Rady na fotografovanie divokej prírody

Profesionálka Dani Connorová sa delí o svoje najlepšie rady o tom, ako uspieť vo svojom odbore, s nádejným mladým fotografom divokej prírody.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFOVANIE DIVOKEJ PRÍRODY

Rady ako snímať fotografie prírody

Tipy a techniky, ktoré vám pomôžu posunúť fotografovanie divokej prírody na novú úroveň a vyťažiť z fotoaparátu a objektívov Canon maximum.

Pokiaľ ide o to, na čo zaostriť, vo Fínsku o divoké oblasti so skvelým materiálom na zachytenie nie je núdza,“ hovorí Markus. Rýchlo však pre začínajúcich fotografov prírody dodáva, že „skvelé miesta na snímanie môžete nájsť kdekoľvek. Najmä vtáky nájdete hocikde – aj v meste, možno v parku či na pobreží. Nemusíte cestovať stovky kilometrov. Sú bližšie, než si myslíte.“

Kľúčová je znalosť prostredia, keďže návrat na rovnaké miesto vám môže ušetriť čas a pomôcť prepracovať svoje nápady pomocou rôzneho svetla či uhlov snímania. „Najdôležitejšie pri fotografovaní vtákov je pre mňa znalosť jednotlivých druhov. Ako veľmi sa môžem priblížiť? Musím sa pritom skrývať? Ak vtáky vyrušíte, zábery nezískate,“ hovorí.

Markusove tipy na fotografovanie divokej prírody

1. Využite všetky body zaostrenia

Markus často musí na ideálny okamih čakať hodiny či celé dni, no trpezlivosť je iba jednou z mnohých dôležitých vlastností fotografa prírody. Zároveň musíte vedieť pohotovo reagovať, pretože celé dianie môže trvať iba zopár sekúnd. „Mám veľmi rýchle reakcie,“ vysvetľuje. „Potrebujete však zásadnú podporu zo strany fotoaparátu a optiky. Čím viac snímok za sekundu fotoaparát zvládne, tým lepšie, a to isté platí pre automatické zaostrovanie.“

Ako vám každý nádejný fotograf vtákov povie, zachytiť ostré zábery, najmä pri letiacich vtákoch, je jednou z najväčších výziev pre automatické zaostrovanie každého fotoaparátu.

„Bežne, keď snímam zábery letiacich vtákov, využívam všetky zaostrovacie body fotoaparátu – v prípade modelu Canon EOS 90D ich je 45. Automatické zaostrovanie je natoľko kvalitné a všestranné, že vtáka ľahko udržíte v oblasti zaostrovania. Zvyknem meniť iba citlivosť sledovania. Ak je pozadie príliš rušné, znížim ju.

2. Sledujte pohyb pomocou režimu AI Servo

Jedným z Markusových obľúbených druhov na fotografovanie je potáplica stredná. Keď tieto vtáky elegantne plávajú po hladine, medzi letným perím na ich hlave a Markom preferovaným tmavým pozadím nie je výrazný kontrast.

Canon EOS 90D si však hravo poradí so sledovaním ich výrazných červených očí a udrží ich ostré. „Potáplice sa na vode pohybujú pomerne pomaly, preto využívam päť zaostrovacích bodov,“ hovorí Markus. „Pomocou režimu AI Servo vtáky sledujem a udržujem zaostrené, kým joystickom vyberám rôzne body ostrenia. Situácia sa pri fotografovaní vtákov rýchlo mení, s čím si vďaka joysticku ľahko poradíte,“ dodáva.

3. Ostro zachyťte pohyb pomocou rýchlej uzávierky

Rýchle sériové snímanie je zásadnou pomôckou na zachytenie letmých okamihov, kedy sa vtáky ukážu v plnej kráse, ako keď lovia korisť či predvádzajú svoj typické dvoriace rituály. „Na zachytenie dokonalého záberu potrebujete vtáky dostať na to správne miesto a 10 snímok za sekundu mi pomáha z každej situácie vyťažiť maximum,“ hovorí Markus.

Vtáky sa nie vždy predvádzajú v tých správnych svetelných podmienkach a Markus aj počas dlhých fínskych letných dní často fotografuje pri slabom svetle. „V takýchto podmienkach na ostré zachytenie pohybu musíte použiť vysokú citlivosť ISO. Fotografovanie pri hodnotách ISO 6400 či dokonca viac je pre mňa každodennou realitou,“ hovorí. Canon EOS 90D ponúka maximálnu citlivosť ISO 25 600, vďaka čomu môžete pri slabom svetle snímať bez problémov.

Zároveň potrebujete krátky expozičný čas, no aj to závisí od konkrétneho vtáka. „Pri lastovičkách potrebujem 1/3200 sekundy, kým sovy bradaté nie sú extra rýchle, takže si vystačím aj s 1/2000 s či dokonca 1/1000 s. Aj pri dobrom svetle na použitie takýchto expozičných časov potrebujete pomerne vysokú hodnotu ISO,“ dodáva.

4. Zachyťte viac vďaka dlhej životnosti batérie

Či už Markus fotografuje vodné vtáky na hladine jazera alebo sovy pod hustým porastom fínskeho lesa, často sa nachádza dlhé kilometre od najbližších ľudských obydlí, takže sa bez poriadnej dávky energie z batérií nezaobíde. Pribaliť si na cestu niekoľko plne nabitých batérií je pomerne jednoduché, no je dôležité, aby pri používaní aj dlho vydržali.

Canon EOS 90D dosahuje dlhú životnosť batérie až na 1 300 snímok a Markus tvrdí, že počas teplých letných mesiacov mu jedna batéria vydrží aj celý deň.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Snímajte vo vysokom rozlíšení

Markus posiela svoje zábery vydavateľom časopisov a kníh, ktorých požiadavky na veľkosť záberov sa môžu zásadne líšiť, no kvalita vždy musí dosahovať najvyššie štandardy. „Moje zábery končia na rôznych miestach a používajú sa najrôznejšími spôsobmi. Výtlačky na výstavy musia mať šírku až meter či dokonca viac,“ hovorí.

S 32,5-megapixelovým snímačom fotoaparátu Canon EOS 90D Markus dokáže ponúknuť obrazové súbory na tlač vo veľkých formátoch, ktoré si aj po orezaní zachovajú viac než dostatočné rozlíšenie. „Vďaka tomu môžem slobodne na počítači doladiť kompozíciu presne podľa svojich predstáv.“

Autor: Kevin Carter

Súvisiace produkty

Súvisiace články

„Nechajte sa inšpirovať“ je pre vás najdôležitejším zdrojom užitočných rád pri tvorbe fotografií, návodov pre kupujúcich a výstižných rozhovorov – všetko, čo potrebujete vedieť pri hľadaní toho najlepšieho fotoaparátu či tlačiarne, aby ste mohli vdýchnuť život svojmu najbližšiemu tvorivému nápadu.

Späť na všetky príbehy