A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

LETNÁ FOTOGRAFIA

Jednoducho nádherné slnkom zaliate letné fotografie s modelom Canon EOS 250D

Letné zábery švédskej fotografky Hannah Clarkovej vyvolávajú pocity hmlistých dní dokreslených slnkom. Jej prirodzený štýl fotografovania priateľov a rodiny je naplnený úchvatnou estetikou svetla a tepla.

Pre Hannah bolo fotografovanie dlhé roky koníčkom, kedy pomocou kompaktných fotoaparátov snímala všetko možné, od farebných ulíc Štokholmu až po rozsiahlu krajinu na cestách. Nedávno sa rozhodla, že začne fotografovanie brať o niečo vážnejšie. Preto investovala do digitálnej zrkadlovky Canon a premenila svoju záľubu na biznis, ktorému sa teraz venuje popri svojej bežnej práci.

Hannah si vybrala ľahký a ľahko ovládateľný fotoaparát Canon EOS 250D vybavený množstvom funkcií, ktoré jej starým kompaktným fotoaparátom chýbali, ako napríklad kompatibilita s objektívmi systému EOS a bleskami Speedlite, optický hľadáčik a používateľské rozhranie so sprievodcom pre rýchlejšie ovládanie.

S fotoaparátom Canon EOS 250D a objektívmi Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM a Canon EF 50mm f/1.8 STM v batohu sa Hannah popasovala s celým radom fotografických výziev a obohatila tak svoje schopnosti. Medzi tieto výzvy patrila napríklad úprava kompozície a skúšanie rôznych ohniskových vzdialeností, vďaka čomu pri zoznamovaní sa so svojím novým vybavením posunula svoje kreatívne hranice. Tu je súhrn toho, čo sa naučila, vrátane niektorých techník, ktorými sa môžete inšpirovať pri vytváraní vlastných zábavných fotografií z letných dovoleniek.

1. Využívajte nezvyčajné uhly

Hannah pri svojich fotografiách rada využíva zábery z netradičných uhlov. „Veľa premýšľam nad kompozíciou,“ prezrádza. „Predstavím si najbežnejší spôsob, ako by som záber nasnímala, a potom sa s ním pohrám – snímam z nadhľadu alebo podhľadu a mením polohu osoby v rámci záberu. Aj ten najmenší posun môže vytvoriť úplne nový obraz.“

Fotoaparát Canon EOS 250D je najľahšou digitálnou zrkadlovkou s výklopným displejom, ktorý sa hodí, ak fotoaparát držíte nad hlavou alebo čupíte na zemi, aby ste vytvorili zaujímavejší záber.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Použite automatické zaostrenie na oči

Fotoaparát Canon EOS 250D disponuje systémom automatického zaostrovania, s ktorým jednoducho dosiahnete ostré výsledky. Funkcia automatického zaostrenia na oči zabezpečí, že pri použití obrazovky so živým náhľadom Live View, ktorý sa aktivuje pomocou tlačidla Live View na zadnej strane fotoaparátu, budú oči snímaného objektu vždy ostré.

„Režim automatického zaostrenia na oči používam takmer vždy, keď fotografujem deti pri hre, pretože nech robia čokoľvek, ich oči vyjadrujú najviac emócií,“ vysvetľuje Hannah.

"Predstavím si typický spôsob, ako by som záber nasnímala, a pohrám sa s ním."

3. Hrajte sa s rôznymi ohniskovými vzdialenosťami

Hannah experimentuje s objektívmi s pevnou ohniskovou vzdialenosťou aj so zoomom – konkrétne má pevný objektív Canon EF 50mm f/1.8 STM a objektív so zoomom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Hoci ju baví meniť polohy a získavať tak rôzne kompozície s pevným objektívom, hovorí, že „je zábava používať zoom, pretože vďaka nemu zachytím deti v akcii z rôznych uhlov, aj ak sú ďaleko odo mňa.“

Pri testovaní objektívu Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, s ktorým fotografovala svoje deti na lúkach a pri jazere, objavila čaro jeho nízkej hmotnosti. „Experimentovanie s objektívom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM bolo naozaj úžasné,“ potvrdzuje. „Prekvapil ma tým, aký je ľahký – určite by som si ho vzala na dovolenku a veľmi často ho vyžívala.“

S objektívom Canon EF 50mm f/1.8 STM zas mohla nastaviť nízku hĺbku ostrosti a vytvoriť tak rozostrené pozadie pri portrétoch – preto aj ten naďalej nosí vo svojej výbave. „Ohnisková vzdialenosť 50 mm má širšiu clonu a skvele sa hodí pri mierne tmavších podmienkach alebo na vytváranie rozostreného pozadia. V kombinácii s fotoaparátom Canon EOS 250D je tento 50 mm objektív výborný na portréty. Ak by som si na fotografovanie mala vybrať len jeden objektív, bol by to tento.“ hovorí.

Súvisiace články
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

RODINNÁ FOTOGRAFIA

Ako získať dokonalé rodinné fotografie s fotoaparátom EOS 250D

Zistite, ako používať fotoaparát Canon EOS 250D na snímanie rodinných fotografií s lepšou kompozíciou, dokonalou expozíciou a osobným štýlom.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

RODINNÁ FOTOGRAFIA

Ako vytvárať prirodzené a tvorivé rodinné portréty

Profesionálny fotograf portrétov Christian Anderl vám prezradí, ako pomocou vášho fotoaparátu Canon autenticky zachytiť veselé rodinné okamihy.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

RODINNÁ FOTOGRAFIA

Snímajte lepšie portréty: výzvy spojené s fotografovaním rodinnej zábavy

Blogerka Katja Gaskell vymenila svoj smartfón za Canon EOS M50 a výsledky ju nadchli – prekonajte sami seba za pomoci týchto tvorivých techník.

A baby sits with an abacus.

FOTOGRAFOVANIE BÁBÄTIEK

12 rád, ktoré môžete v súčasnosti využiť pri fotografovaní bábätiek

Uchovajte si tieto vzácne okamihy a zachyťte vývoj svojho bábätka pomocou šikovných rád, s ktorými bude fotografovanie bábätiek zábavné a získate skvelé výsledky

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Robte portréty pri slabom svetle

Mäkké svetlo, ktoré vrhá slnko blížiace sa k horizontu, najmä v čase východu a západu slnka počas „zlatej hodinky“, je medzi fotografmi veľmi obľúbené. Jemné svetlo je u Hannah súčasťou jej osobnej fotografickej palety farieb a vytvára dojem tepla, pričom slnečný svit nádherne osvetľuje tóny pokožky.

„Najradšej mám večerné svetlo a radšej fotografujem pri slabom ako pri silnom slnečnom svetle, pretože to vytvára jemnejší dojem,“ prezrádza. S fotoaparátom Canon EOS 250D však bez problémov môžete snímať aj v interiéri alebo po západe slnka. „Vyskúšala som citlivosť ISO až do výšky 3200 a zábery sú bez šumu,“ vraví Hannah. „Veľmi rada sa hrám s hodnotou ISO, jej zvyšovaním môžem využívať kratší expozičný čas a zachytávať pohyb aj pri slabom svetle. Počula som, že mnohí ľudia sa boja použiť vyššie ISO, ale fotoaparát Canon EOS 250D ponúka skvelé výsledky aj pri vyšších hodnotách.“

Navyše automatické zaostrovanie modelu Canon EOS 250D funguje aj na úrovniach, ktoré sa na pohľad môžu javiť ako veľmi tmavé (až do úrovne –4EV v režime živého náhľadu Live View) – tento fotoaparát vidí v noci lepšie ako vy, takže mu môžete pri zachytávaní vašich objektov plne dôverovať.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Spoznajte možnosti automatického režimu

Pri rozvíjaní svojich fotografických znalostí Hannah prešla primárne na snímanie v manuálnom režime. Za veľký prínos však považuje aj automatické nastavenia, ktoré prinášajú vysoko kvalitné výsledky stlačením jediného tlačidla a zároveň vás naučia niečo nové. Sama preskúmala všetky automatické nastavenia modelu Canon EOS 250D vrátane plne automatického režimu s inteligentným nastavením scény, ktorý zanalyzuje snímanú scénu a vyberie najlepšie nastavenia vzhľadom na dané prostredie.

„Než som prešla na manuálny režim, najprv som používala nastavenia scény,“ vysvetľuje. „Sú skvelou pomôckou pre človeka, ktorý dlho nefotografoval alebo ešte nikdy nemal digitálnu zrkadlovku. Fotoaparát vyberie, ktoré nastavenia treba použiť, a vy sa z toho môžete poučiť. Keď som si fotoaparát kúpila, zo začiatku som používala režim Šport na zaostrenie detí v pohybe a nastavenie Portrét.“

Hannah na svojich fotografiách rada dokumentuje drobné detaily. V automatickom režime napríklad zachytila svojho syna, ako si umýva ruky v krikľavo ružovom vedre s vodou. „Veľmi rada snímam detaily a vytváram na záberoch nejaký príbeh,“ konštatuje. „Môžu to byť ruky položené na ramene, chodidlá, slnečné okuliare na stole, klobúk na pláži – skrátka drobnosti vystrihnuté zo širšieho záberu.“ V tomto prípade automatické nastavenia zvolili clonu f/5,6, čas uzávierky 1/500 s a ISO 200. Vďaka krátkemu expozičnému času 1/500 s sa jej podarilo zachytiť kvapky vody dopadajúce na ruky.

6. Nepremeškajte ani sekundu akcie

„Hlavná vec, ktorú som sa naučila, je vždy mať fotoaparát so sebou,“ prezrádza. „Ak ho mám poruke, stále sa s ním oboznamujem a učím sa niečo nové, a to mi dodáva sebadôveru.“ Hannah sa veľa učila fotografovaním svojej rodiny, pričom často nechala deti vybrať si miesto a hru podľa svojej chuti. Nemá rada, keď ľudia pózujú, radšej ich fotografuje, keď sa prirodzene zabávajú. „Jednoducho sa nechám viesť davom a nechám ich robiť to, čo chcú, pričom mám fotoaparát stále so sebou. Najlepšie zábery detí pri hre vznikajú vtedy, keď fotoaparát prestanú vnímať.“

Aby jej nič neuniklo, Hannah zvykne na fotoaparáte Canon EOS 250D používať režim sériového snímania, ktorý zachytí päť snímok za sekundu. „Vždy mám zapnuté sériové snímanie, takže za sekundu urobím viacero záberov,“ vysvetľuje Hannah. „Pri sérii viacerých záberov za sebou máte väčšiu šancu zachytiť skvelú snímku. Mám veľmi rada tento záber (nižšie) so striekajúcou vodou na boku – pôsobí tak energicky.“

7. Využite možnosti pripojenia fotoaparátu

Ak fotografujete počas celodenného výletu, je skvelé, ak sa môžete o svoje snímky podeliť s priateľmi a rodinou. Fotoaparát Canon EOS 250D je možné jednoducho pripojiť k smartfónu alebo tabletu pomocou rozhrania Bluetooth alebo Wi-Fi, prípadne aplikácie Canon Camera Connect, takže môžete zábery preniesť a nahrať na sociálne médiá alebo ich poslať svojim blízkym.

„Svoje zábery často dávam na Instagram, preto je pre mňa dôležité, že ich môžem preniesť z fotoaparátu do telefónu a potom na internet,“ hovorí Hannah. „Túto funkciu fotoaparátu Canon EOS 250D často využívam a je to veľmi jednoduchý a plynulý proces – a to nie som vôbec technický typ! V aplikácii Canon Camera Connect nájdete dokonca návod s pokynmi, ako fotoaparát pripojiť.“

Aplikácia Canon Photo Companion tiež obsahuje rady, ako čo najlepšie využiť funkcie fotoaparátu vrátane tipov, ako dosiahnuť úspech pri jednotlivých žánroch fotografií, odborných rád, návodov a tipov špeciálne pre váš model fotoaparátu.

Napísala Lucy Fulford

*EOS 250D (Black/Silver) je najľahší spomedzi všetkých digitálnych zrkadloviek so senzorom veľkosti APS-C na svete s plne artikulovaným monitorom LCD. Dodáva sa s batériou a pamäťovou kartou podľa smerníc CIPA. Informácia platná k 9. aprílu 2019 (podľa prieskumu spoločnosti Canon).

Súvisiace produkty

Súvisiace články

„Nechajte sa inšpirovať“ je pre vás najdôležitejším zdrojom užitočných rád pri tvorbe fotografií, návodov pre kupujúcich a výstižných rozhovorov – všetko, čo potrebujete vedieť pri hľadaní toho najlepšieho fotoaparátu či tlačiarne, aby ste mohli vdýchnuť život svojmu najbližšiemu tvorivému nápadu.

Späť na všetky príbehy