FOTOGRAFIE JEDÁL

Pustite sa do fotografie jedál: ako sa stať profesionálom

Fotografka jedál a ambasádorka spoločnosti Canon Yasmin AlBatoul vysvetľuje, ako sa vyvíjala jej kariéra, a ponúka rady pre začínajúcich fotografov.
Čaj špliechajúci do vzduchu z vysokého vzorovaného hrnčeka na tanieriku.

Fotografie jedál sú stále populárne a denne zapĺňajú milióny instagramových kanálov. Pri takom množstve obsahu je však pre začínajúcich fotografov čoraz ťažšie vytŕčať z davu. Zistite, ako môžete aj z najjednoduchších, doma pripravených pokrmov vytvoriť kandidátov na michelinskú hviezdu.

Jedna fotografka, ktorá sa z amatérky stala úspešnou profesionálkou, je Yasmin AlBatoul, ambasádorka spoločnosti Canon. Yasmin, ktorá pochádza z alžírskej Batny a je samoukom, má okamžite rozpoznateľný štýl, pri ktorom na odlíšenie svojich snímok využíva pohyb a energiu. „Najzaujímavejšou je pre mňa výzva pretvoriť niečo bežné, čo vidíme každý deň – ako napríklad jedlo – na niečo nádherné a umelecké“, hovorí.

Yasmin začala s fotografovaním v ranom tínedžerskom veku, pričom sa inšpirovala francúzskymi katalógmi interiérového dizajnu od starého otca. „Niektoré z nich mali vyše 4 000 strán a ja som trávila veľa času ich prezeraním a priala som si, aby som tiež mohla snímať také fotografie.“

O niekoľko rokov neskôr sa Yasmin začala orientovať na sociálne médiá a pomocou návodov na YouTube sa snažila získať zručnosti v používaní manuálneho ovládania svojho fotoaparátu Canon EOS 600D (ktorého nástupcom je Canon EOS 850D). Ako jej skúsenosti rástli, rástlo aj jej publikum a čoskoro sa stala plnohodnotnou profesionálnou fotografkou jedál. Dnes má na Instagrame približne 50 000 odberateľov a realizovaných množstvo profesionálnych zákaziek.

Yasmin môže výborne reflektovať svoje dosiahnuté úspechy a tu odhaľuje najdôležitejšie lekcie, ktoré sa naučila na svojej ceste k úspechu.

1. Experimentujte s rôznymi technikami

Dva poháre so svetlou ružovou tekutinou s plávajúcimi lupienkami. Tekutina sa leje z výšky, čím spôsobuje vyšplechnutie v jednom pohári.

Yasmin hovorí, že kľúčom k jej online úspechu bolo nájsť jedinečný a výrazný štýl – to jej pomohlo vytŕčať z davu. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R s objektívom RF 24-105mm F4L IS USM pri nastavení 85 mm, 1/200 s, f/4 a ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Tanier s churros na stole, jeden kus namočený v miske s čokoládovou polevou a ďalší vznášajúci sa nad miskou.

Vyššiu kreativitu dosiahnete tým, že sa pri fotografovaní jedál zameriate na jednu konkrétnu oblasť alebo objekt. Zachytené fotoaparátom Canon EOS 5D Mark IV s objektívom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri nastavení 1/200 s, f/6,3 a ISO 250. © Yasmin AlBatoul

Yasmin povzbudzuje k experimentovaniu, a tým k vytváraniu vlastného štýlu.

„Vždy ma fascinuje, keď profesionálni fotografi používajú nekonvenčné techniky“, vysvetľuje. „Ja osobne používam vysokú rýchlosť uzávierky pri fotografovaní letiacich objektov alebo kvapiek vody, čo vytvára zaujímavé efekty na pozadí. Toto bola jedna z prvých techník, ktoré som sa naučila, keď som začala pracovať s manuálnym režimom.“ Maľovanie svetlom je ďalší trik, ktorý Yasmin využíva už od amatérskych čias. Hovorí, že keď sa to robí kontrolovane, môže to snímke dodať nádherný umelecký nádych.

Pre fotografov, ktorí chcú zachytávať pohyb ako Yasmin, dokáže fotoaparát Canon EOS M50 snímať 10 snímok za sekundu v režime sériového snímania, takže sa nič nevynechá.

2. Rozvíjajte svoju umeleckú stránku

Zmes ovocia usporiadaná akoby vo vzduchu, napichnutá na vidličku, na bledomodrom pozadí.

Rozvíjanie online komunity je vynikajúci spôsob, ako vidieť, čo sa deje vonku. Môže vám to pomôcť spájať sa s odberateľmi a rozširovať svoju značku. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R s objektívom RF 24-105mm F4L IS USM pri nastavení 105 mm, 1/100 s, f/7,1 a ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Tri volské oká, ktoré akoby plávali v rade na žltom pozadí.

Yasmin ešte vždy používa fotoaparát, s ktorým začínala profesionálne fotografovať. To je dôkaz, že môžete vytvárať vysokokvalitné fotografie aj bez toho, aby ste vylúpili banku. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R s objektívom RF 24-105mm F4L IS USM pri nastavení 70 mm, 1/125 s, f/4,5 a ISO 100. © Yasmin AlBatoul

„Najdôležitejšia vec, ktorú som sa naučila, bolo pritiahnuť pozornosť tým, že vytvorím niečo odlišné“, hovorí Yasmin. „Záujem o fotografie jedál a množstvo obsahu na všetkých platformách stúpa, preto by každý, kto sa chce stať influencerom v oblasti jedál, mal mať na zreteli umeleckú stránku svojej práce.

„Myslite na estetiku“, hovorí Yasmin. „Fotografie jedál majú tendenciu vyzerať podobne, preto si vytvorte vlastný štýl. Dobrí influenceri v oblasti jedál majú charakteristický výraz, preto vďaka rozvíjaniu svojej umeleckej stránky budete schopní dosahovať jedinečné výsledky.“

3. Vytvárajte si komunitu

Žltá polievka nalievaná do misky, vyšplechujúca do vzduchu.

Technika, ktorú zvolila Yasmin, dodáva jej záberom pohyb a život, čím sa odlišujú od statických snímok. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R s objektívom RF 24-105mm F4L IS USM pri nastavení 105 mm, 1/160 s, f/6,3 a ISO 200. © Yasmin AlBatoul

V mori podobne naladených fotografov Yasmin vedela, že jediná cesta ako vyniknúť, je položiť na stôl niečo nové. „Zistila som, že na platformách ako Instagram je veľa ľudí, ktorí skúšajú nové jedlá, alebo cestovateľov orientujúcich sa na jedlo, ale veľmi málo z nich bolo skutočných fotografov jedál. To bol môj prelomový moment. ‚Prečo nezdieľať obsah z pohľadu fotografa jedál?‘, pomyslela som si.“

„Keď som začínala, nebolo v Alžírsku veľa fotografov jedál, preto som si myslela, že bude zaujímavé túto oblasť prebádať. Varenie je dôležitou súčasťou alžírskej kultúry, jedlu pripisujeme veľkú dôležitosť, preto bola táto oblasť pre mňa prirodzená.“

Sociálne médiá naučili Yasmin, akú hodnotu má spojenie s ľuďmi. Zameranie sa na rozširovanie siete jej pomohlo rásť ako fotografke, aj ako influencerke.

„Keď som začala moje fotografie zdieľať, spätná väzba ma povzbudzovala pokračovať v tom, čo robím“, hovorí. „Byť influencerkou ma naučilo, že sa ľudia zaujímajú o to, čo robím: chcú vedieť viac. A ako moja online ‚rodina‘ rastie, vzbudzuje stále väčší záujem o môj obsah.“

4. Objektívy otvárajú dvere kreativity

Záber zblízka na niekoľko pečených gaštanov, na jednom z ktorých praská škrupina.

Rôzne textúry a vzory jedla môžete spoznať pomocou makro objektívu. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R s objektívom RF 24-105mm F4L IS USM pri nastavení 105 mm, 1/200 s, f/8 a ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Profesionálne fotografie si nevyžadujú profesionálny rozpočet. „Začala som s fotoaparátom Canon EOS 600D, pretože je to ideálny fotoaparát pre začiatočníkov: dostupný a dostatočne kvalitný. Podľa môjho názoru je jedným z najspoľahlivejších na trhu“, hovorí Yasmin. Čoskoro potom, ako začala s fotografovaním, si Yasmin uvedomila, že chce prekročiť rámec svojho základného objektívu. „Výsledky boli dobré, ale ja som chcela viac, preto som si zvolila Canon EF 50mm f/1.8 STM“, hovorí.

Yasmin zistila, že jej nový objektív priniesol nové kreatívne príležitosti. „Vďaka clone bolo možné dosiahnuť rozmazané pozadie, ktoré fotografii vdýchlo šarm a silu. Ihneď som videla zlepšenie, zvlášť v detailoch, farbách a celkovej kvalite.“

Yasmin používa aj objektív Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, ktorý najčastejšie kombinuje so svojím fotoaparátom Canon EOS 5D Mark IV. „Je to môj obľúbený objektív. Makro zvyšuje úroveň mojich fotografií jedál, zintenzívňuje a zjasňuje výraz, zvýrazňuje textúru a detaily.“

Ďalšie objektívy, ktoré prichádzajú do úvahy, sú EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM v kombinácii s EOS M50 alebo môžete tiež použiť objektív EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM skombinovaný s digitálnou zrkadlovkou.

5. Neustále sa učte nové zručnosti

Čaj liaty z ružového čajníka do hrnčeka vznášajúceho sa vo vzduchu nad tanierikom.

Experimentovanie s objektívmi, ako napríklad makro objektívmi, môže predstavovať rozdiel na finálnych záberoch. Yasminin obľúbený objektív je Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Kôpka misiek napĺňaných ryžou, ktorá sa sype z drevenej lyžice vznášajúcej sa nad nimi.

Snaha o neustále zlepšovanie je kľúčom pre každého, kto chce kráčať v Yasmininých šľapajách. Zachytené fotoaparátom Canon EOS 5D Mark IV s objektívom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri nastavení 1/160 s, f/9 a ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Kritickým aspektom Yasmininho dlhodobého úspechu bola jej schopnosť a vôľa učiť sa nové veci, a to aj keď sa etablovala ako profesionálka.

„Keď vidím fotografie, ktoré som nasnímala pred dvomi alebo tromi rokmi, som skutočne spokojná s výsledkom, ale som aj šťastná, že som sa neprestávala zlepšovať, pretože viem, že to teraz dokážem oveľa lepšie“, hovorí. „Pritom je tajomstvo úplne jednoduché – neustále sa učiť. Preto veľmi rada poradím každému, kto sa chce zlepšovať.“



Yasmininu cestu za fotografovaním jedál môžete sledovať na Instagrame @yasmin_albatoul.

Autor: Natalie Denton

Súvisiace produkty

Súvisiace články

  • JEDLO

    Ako fotografovať jedlo ako profesionál

    Preštudujte si príručku Yasmin Albatoul o fotografovaní jedla, zamerajte sa na kompozíciu, skryté rekvizity a techniky, ktoré dodajú života vašim fotografiám.

  • VIDEO

    Ako natáčať vysokokvalitné videá o jedle ako profesionál

    Účet Jessie Bakes Cakes nazhromaždil viac ako 100 000 sledovateľov svojimi úchvatnými videami o jedle. Tu vysvetľuje, ako zvládnuť natáčanie videí o jedle.

  • TIPY NA TLAČ

    Vytlačte si vlastnú knihu receptov

    Natasha Alipour-Faridani radí, ako fotografovať a vytlačiť si vlastnú knihu receptov.

  • MAKROFOTOGRAFIA

    Makrofotografia jedla

    Vytvárajte zaujímavé abstraktné zábery jedla pomocou makro objektívov Canon.