Nový superteleobjektív Canon RF 100-300 mm F2.8 L IS USM ponúka bezkonkurenčnú kvalitu pre profesionálnych fotografov

BRATISLAVA, 20. apríla 2023 – Spoločnosť Canon Europe dnes predstavila objektív RF 100-300 mm F2.8 L IS USM, ktorý predstavuje novú generáciu superteleobjektívov s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou. Prepracovaním objektívu EF 300 mm f/2,8 na objektív s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou, pri zachovaní požadovanej kvality obrazu, demonštruje Canon svoj záväzok rozširovať rad objektívov EOS R a RF pre fotografov aj tvorcov videa. RF 100-300 mm F2.8 L IS USM ponúka novú úroveň flexibility a výkonu v kompaktnom a odľahčenom dizajne. Svojím rozsahom ohniskových vzdialeností s minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou 1,8 m, maximálnym zväčšením 0,16×, konštantnou svetelnosťou, robustnou konštrukciou a ohromujúcou kvalitou obrazu, osloví objektív predovšetkým profesionálov a náročných amatérov, ktorí sa špecializujú na športovú fotografiu – od halových športov po motošport .

design_Front_Slant copy 16x9

Bezkonkurenčná flexibilita

RF 100-300 mm F2.8 L IS USM má superkompaktný dizajn a s hmotnosťou 2,59 kg je najľahším zoomovým objektívom vo svojej triede1 – je iba o 190 g ťažší ako objektív EF 300 mm f/2,8 L IS II USM s pevnou ohniskovou vzdialenosťou – pričom ponúka flexibilitu premenlivej ohniskovej vzdialenosti v maximálnej kvalite špičkového objektívu. Kompaktná veľkosť a výkon umožňuje použitie bajonetu RF, ktorý je základom systému EOS R. Vďaka nadčasovej konštrukcii tohto bajonetu môže objektív udržiavať konštantnú svetelnosť f/2,8 v celom rozsahu ohniskových vzdialeností pri bleskovo rýchlom a presnom automatickom zaostrovaní a sledovaní.

Je taktiež plne kompatibilný s radom telekonvertorov Canon RF. Telekonvertor RF 1,4× je možné použiť v celom rozsahu ohniskových vzdialeností, čím vznikne systém s rozsahom 140–420 mm so svetelnosťou F4, pri použití telekonvertora RF 2× s rozsahom 200-600 mm a svetelnosťou F5.6. Vďaka tomu je RF 100-300 mm F2.8 L IS USM ideálny pre fotografovanie športu, divokej prírody a spravodajstva bez nutnosti meniť počas práce objektívy. Navyše je to prvý profesionálny superteleobjektív RF vybavený ovládacím krúžkom a novým prispôsobiteľným tlačidlom L.FN v dosahu, ktoré umožňuje lepšie prispôsobenie a manuálne ovládanie požadované fotografmi.

Pôsobivý optický výkon a vynikajúca kvalita obrazu

Konštantná svetelnosť f/2,8 v celom rozsahu je ideálna pre fotografovanie aj za zlých svetelných podmienok alebo prácu s hĺbkou ostrosti pre dramatickejšie snímky. 9-lamelová kruhová clona vytvára nádherný bokeh a je podporovaná novým mechanizmom stabilizátora obrazu, ktorý je založený na systémoch IS už používaných pri superteleobjektívov radu Canon L. Pri samostatnom použití dosahuje objektív výkonnosť stabilizácie 5,5 EV, ktorú je možné pri použití so stabilizáciou fotoaparátov zvýšiť na 6 EV, a to vďaka superrýchlej komunikácii RF objektívu s telom. Táto stabilizácia ponúka schopnosť fotografovať za horšieho osvetlenia pri nižších rýchlostiach uzávierky, čo je ideálne na zachytenie rýchlo sa pohybujúcich objektov pri fotografovaní a natáčaní videa bez použitia statívu a stabilizátora. Systém dokonca dokáže detekovať použitie statívu a automaticky sa vypne.

Ako vôbec prvý superteleobjektív Canon vybavený dvojicou motorčekov Nano USM ponúka RF 100-300 mm F2.8L IS USM vysokorýchlostné ostrenie a najvyššiu kvalitu obrazu v celom rozsahu zoomu, pretože dve ostriace skupiny sú ovládané nezávisle. Použitie jednej fluoritovej šošovky a štyroch šošoviek UD koriguje chromatickú aberáciu, čo produkuje neuveriteľne ostrý obraz s malým rozptylom farieb, zatiaľ čo lisovaná sklenená asférická šošovka zabezpečuje vysoké rozlíšenie od stredu až k okraju obrazu.

Vyvinutý pre profesionálov

RF 100-300 mm F2.8 L IS USM zaručuje vynikajúcu odolnosť a spoľahlivosť pre každodenné profesionálne použitie. Konštrukcia objektívu zaisťuje ochranu proti prachu a nepriazni počasia v náročnom prostredí, zatiaľ čo fluórové povrchové vrstvy uľahčujú čistenie. Je tu použitá rovnaká tepelná ochranná vrstva ako pri EF 400 mm f/2,8L IS III USM a EF 600 mm f/4L IS III USM, čo je štandardom pre všetky superteleobjektívy RF. Tá znižuje zahrievanie objektívu pri fotografovaní v horúcich podmienkach. Slnečná clona ET-124, mäkké puzdro na objektív LS100-300 a krytka objektívu E-122 poskytujú dodatočnú podporu a ochranu.

Vylepšite fotografie novým nástrojom pre spracovanie obrazu Neural network

Spoločnosť Canon okrem iného vydala nový nástroj na spracovanie obrazu Neural network. Tento nástroj, vytvorený využitím technológie hlbkového učenia AI a odborných znalostí spoločnosti Canon v oblasti obrazu, ľahko prevzorkuje obrázky o 200%. Vďaka porozumeniu procesu spracovania obrazu a charakteristikám objektívov Canon dokáže nový nástroj na spracovanie obrazu Neural network získať vyššiu úroveň detailov ako bežné procesy upscalingu. Tento nástroj je k dispozícii ako predplatné Canon Neural network Image Processing alebo ako samostatná aplikácia. Používatelia s existujúcim predplatným budú mať k tejto aplikácii prístup bez ďalších poplatkov2. Spočiatku bude aplikácia dostupná iba pre používateľov Windows 10 a 11.

Kľúčové vlastnosti objektívu Canon RF 100-300 mm F2.8 L IS USM:

• Rozsah ohniska 100–300 mm
• Konštantná svetelnosť f/2,8
• Najľahšia vo svojej triede s hmotnosťou 2,59 kg1
• Optický stabilizátor obrazu s výkonnosťou 5,5 EV, so 6 EM v kombinácii s fotoaparátom s integrovaným stabilizátorom obrazu (IBIS)
• Tiché, rýchle automatické ostrenie s použitím motora Dual Nano USM

  1. Na základe výskumu spoločnosti Canon. Platné k 20. aprílu 2023.
  2. Aplikáciu je možné zakúpiť samostatne.