Canon uvádza dva zo svojich najžiadanejších objektívov vo verzii pre bajonet RF

BRATISLAVA, 4. novembra 2020 – Spoločnosť Canon Europe v rámci svojej snahy rozširovať systém bezzrkadloviek pre všetkých fotografov dnes oznámila, že dva z najžiadanejších objektívov radu EF budú teraz k dispozícii aj pre bajonet RF – RF 50 mm F1.8 STM a RF 70-200 mm F4 L IS USM. Nová RF verzia základného objektívu Canon EF 50 mm f/1.8 STM je ideálnou voľbou pre fotoamatérov, ktorí prechádzajú na systém EOS R. Teleobjektív série L, s premennou ohniskovou vzdialenosťou RF 70-200 mm F4L IS USM, je najkratší a najľahší výmenný objektív tohto rozsahu so svetelnosťou f/4¹. Amatérskym aj profesionálnym fotografom ponúka vysoký výkon a flexibilitu v kompaktnom prevedení pre široké spektrum žánrov, od prírody a športu cez cestovateľskú, až po portrétnu fotografiu.

Oba objektívy patria do rodiny RF, ktorá už obsahuje objektívy s pevnou i premennou ohniskovou vzdialenosťou, teleobjektívy a telekonvertory. Pri použití týchto objektívov s bezzrkadlovými telami revolučného systému EOS R získavajú fotografi a filmári špičkový výkon a vysokú mieru tvorivej flexibility.


Skladný spoločník na cesty


Ľahký kompaktný objektív RF 70-200 mm F4 L IS USM váži iba 695 gramov a meria 11,9 cm na dĺžku. Oproti svojej EF verzii je o neuveriteľných 32% kratší, a bude preto ideálnym spoločníkom fotografov na cestách. Aj pri plnom vysunutí je RF 70-200 mm F4 L IS USM na teleobjektív so svetelnosťou f/4 ľahko prenosný. Objektív je vybavený obojstrannou slnečnou clonou, ktorú je možné nasadiť opačne kvôli úspore miesta pri vkladaní do fotobrašne alebo vaku. Objektív RF 50 mm F1.8 STM je taktiež kompaktný a menší ako jeho EF verzia s bajonetovým adaptérom. Podobne ako ostatné modely radu RF ponúkajú tieto objektívy fotografom a filmárom širšie možnosti pri podstatne nižšej hmotnosti.


Kvalita bez kompromisov


Vďaka štandardnému uhlu záberu pri ohniskovej vzdialenosti 50 mm a vysokej svetelnosti f/1.8 poskytuje objektív RF 50 mm F1.8 STM perspektívu blízku pohľadu ľudského oka – ideálne pre portrétnych fotografov, ktorí chcú, aby ich snímky v rôznych prostrediach pôsobili čo najprirodzenejšie. Objektív je vybavený úplne novou optickou zostavou s vysokou svetelnosťou. Lisované asférické členy umožňujú dosiahnuť vysokú obrazovú kvalitu aj pri najnižšej clone s fotografovaným objektom lepšie oddeleným od pozadia, a to aj pri nízkej hladine osvetlenia. Minimálna ostriaca vzdialenosť objektívu RF 50 mm F1.8 STM je 0,3 m, teda o 5 cm kratšia ako je to v prípade verzie EF. To znamená, že je možné objekty fotografovať ešte viac zblízka s malou hĺbkou ostrosti. Pomocou 7-lamelovej kruhovej clony zdedenej od objektívu EF 50 mm F1.8 je možné rozostriť popredie alebo pozadie a vytvoriť pôsobivý bokeh efekt. Objektív RF 50 mm F1.8 STM využíva povrchovú úpravu šošoviek Super Spectra Coating, ktorá harmonicky vyvažuje farby a obmedzuje odlesky, závoje a aberácie.


Objektív RF 70-200 mm F4 L IS USM prináša ďalšie vylepšenia, ako je povlak šošoviek Air Sphere Coating, štyri optické členy s veľmi nízkym rozptylom (UD) alebo skrátenie minimálnej ostriacej vzdialenosti z 1 m na 60 cm. To všetko je dôkazom úsilia spoločnosti Canon neustále vylepšovať obrazovú kvalitu objektívov radu RF. Aj pri maximálnej ohniskovej vzdialenosti vytvára 9-lamelová clona spolu s konštantnou svetelnosťou f/4 nádherný bokeh efekt a umožňuje dosiahnuť mimoriadne detailne prekreslené snímky. Vďaka vylepšenej optickej kvalite objektívu RF 70-200 mm F4 L IS USM je možné v celom rozsahu ohniskových vzdialeností robiť snímky ostré v celej ploche obrazu. Oba nové objektívy aj pri najnižšej clone dosahujú vysokú ostrosť a sú ideálnym nástrojom pre portrétnych fotografov.


Kreatívna výhoda


Objektív RF 70-200 mm F4 L IS USM je vybavený systémom optickej stabilizácie obrazu, ktorá umožňuje predĺžiť expozičný čas až o 5 EV. Fotograf sa tak môže venovať posúvaniu hraníc kreatívnych možností a dosahovať vysokú obrazovú kvalitu aj bez statívu. Objektív je vybavený ostriacim motorčekom Dual Nano USM a pri nasadení na nové telá Canon EOS R5 alebo EOS R6 dosahuje stabilizáciu obrazu s účinnosťou až 7,5 EV. Vďaka tomu je možné realizovať dokonale ostré snímky v rýchlom slede aj za zlých svetelných podmienok. Systém ostrenia Dual Nano USM umožňuje objektívu RF 70-200 mm F4 L IS USM ostriť priebežne, mimoriadne rýchlo a ticho, čo ocenia najmä filmári.


Účinnosť stabilizácie obrazu pri objektíve RF 50 mm F1.8 STM dosahuje v spojení s telami EOS R5 alebo EOS R6 až 7 EV. Dokonalé automatické ostrenie zabezpečuje systém STM, vďaka ktorému môžu amatérski filmári skúšať nové spôsoby filmovania s takmer úplne tichým a plynulým zaostrovaním.


Zameraný na praktickosť


S cieľom poskytnúť fotografom maximálny komfort pri práci je objektív RF 50 mm F1.8 STM vybavený novým dômyselným kombinovaným ostriacim a ovládacím krúžkom bez zarážok. Ten umožňuje úplne intuitívne ovládať ostrenie i nastavenie expozície a pritom sledovať fotografovaný objekt.


Objektív RF 70-200 mm F4 L IS USM je veľmi dobre pripravený pre použitie vo vonkajšom prostredí, a to vďaka ochrannému fluoritovému povlaku a odolnosti proti prachu a otrasom. Vysokú odolnosť typickú pre objektívy Canon série L zabezpečuje špeciálny povlak chrániaci proti vysokým teplotám a konštrukcia utesnená proti prieniku prachu a vody. Objektív je možné teda používať v extrémne horúcom aj extrémne chladnom prostredí.


Ďalšie informácie o objektívoch Canon RF, vrátane novo predstavených RF 50 mm F1.8 STM a RF 70-200 mm F4 L IS USM, nájdete na stránkach:


https://www.canon.sk/lenses/rf-70-200mm-f4-is-usm-lens/
https://www.canon.sk/lenses/rf-50mm-f1-8-stm/


Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu RF 50 mm F1.8 STM:


  • Ostriaci motorček STM
  • Svetelnosť f/1.8
  • Asférický optický člen
  • Bajonet RF
  • Poťah šošoviek Super Spectra
  • Prepínateľný ovládací/ostriaci prstenec

Hlavné funkcie a vlastnosti objektívu RF 70-200 mm F4 L IS USM:


  • Konštantná svetelnosť f/4 v celom rozsahu
  • Automatické ostrenie Dual Nano USM
  • Kvalita série L
  • Prvky s veľmi nízkym rozptylom (UD) a poťah šošoviek ASC
  • Optická stabilizácia obrazu s účinnosťou 5 EV a kombinovaný IS systém, ktorý umožňuje predĺžiť expozičný čas až o 7,5 EV pri použití s fotoaparátmi EOS R5 a EOS R6
  • Utesnenie proti prachu a vlhkosti
  • Ovládací prstenec