Ulla Lohmann
© Ulla Lohmann

Ullu Lohmann 15 rokov prenasledoval jeden obrázok. Bol nasnímaný dobrodružným fotografom Simonom Carterom v roku 1995 aj je na ňom zobrazený „zvláštny, veľmi krehko pôsobiaci skalný stĺp nachádzajúci sa uprostred oceánu“. Táto skala sa nazýva „Totem Pole“ a je to 65-metrový morský pilier, ktorý neisto trčí z vody na myse Cape Hauy v Tasmánii.

Toto miesto týčiace sa na juhovýchodnom cípe Tasmánskeho polostrova Ulla popisuje ako „úplný koniec sveta“. Posledný kúsok zeme pred širokánskym oceánom rozprestierajúcom sa na juh smerom k Antarktíde.

Splinter of Rock
© Ulla Lohmann
Grasslands
© Ulla Lohmann

Tento tenký kus skaly jednou z najpútavejších výziev pre horolezcov a jednou z najzaujímavejších trofejí pre fotografov. Nemeckú expedičná fotografka Ulla sa ňou stala priam posadnutá. Bola to vec, ktorú treba zdolať a odfotografovať. Pokoriť a zachytiť. „Predstavovala pre mňa dobrodružstvo,“ hovorí. „Odľahlosť, osamotenosť, náročnosť výstupu.“

Príťažlivosť však nespočívala len v náročnosti výstupu. Ullu ku skale Totem Pole priťahovali takisto aj jej profesionálne inštinkty.

„Z pozície fotografky som chcela zachytiť to, ako krehko táto skala pôsobí. Vyzerá, ako keby mala každú chvíľu spadnúť.

„Celé roky som sa dívala na mapy a fotografie a snívala som o tom, že sa mi to jedného dňa podarí uskutočniť. Takže keď sa naskytla príležitosť, musela som ju využiť.“

Ulla sa na túto úlohu pripravovala až fanaticky. Ako fotografka si vybrala fotoaparát Canon EOS 5D Mark IV spájajúci v sebe všestrannosť, výkon a odolnú konštrukciu.

„Nemáte priestor na zopakovanie záberu,“ konštatuje. „V divočine nemôžem brať ohľad na svoje vybavenie. Potrebujem jeden fotoaparát, ktorý dokáže veľa vecí.“

© Ulla Lohmann

Nekompromisná kvalita obrázka a pokročilé zaostrovanie a meranie fotoaparátu 5D Mark IV znamená, že sa už nemusíte piplať s tým, aby ste našli tie správne nastavenia a jeho robustné telo odolné voči poveternostným vplyvom je nevyhnutnosťou pri práci náročnom prostredí.

„Pri práci fotografa pracujete v náročných podmienkach a snažíte sa prekonať svoje vlastné hranice,“ hovorí. „Zároveň musíte vytiahnuť fotoaparát a nasnímať skvelé zábery. Fotoaparát 5D Mark IV posúva hranice možností.“

Ulla posunula svoje vlastné fyzické hranice pri príprave na zdolanie skaly „Totem Pole“ – zdolávala lezecké steny, útesy a dlhé alpské výstupy so svojim manželom Bastim, až kým nebola konečne pripravená na splnenie svojho sna. Už od začiatku výstupu však bola skala „Totem Pole“ absolútne nemilosrdná.

Skala je prístupná iba zlaňovaním z útesov Tasmánskeho polostrova, jej základňa je bičovaná vlnami, šľahaná spŕškami vody a vetrom a navyše nemá žiadne viditeľné stúpadlá a jasné držadlá.

Tasman Peninsula Cliffs
© Ulla Lohmann
Tasman Alpine Cliff
© Ulla Lohmann

„Pozriete sa na ňu a pomyslíte si: to nedokážem,“ spomína Ulla. „Ste veľmi blízko oceánu, narážajú do vás vlny, vietor je silný a spočiatku je všetko úplne klzké. Nie je tam žiadne trenie a lezenie je veľmi náročné. Ste mokrí a po každom náraze vĺn ste ešte mokrejší. To ešte viac sťažuje vaše úsilie.“

Napriek tomu sa jej na zradnej skale podarilo získať oporu. Vyhľadávala skryté štrbiny, malé pukliny – akékoľvek nedokonalosti alebo nerovnosti, o ktoré sa možno pridržať. Ako Ulla krok za krom postupovala na vrchol, hodiny sa vliekli, svetlo začalo ustupovať a práve vtedy došlo k pohrome.

Basti, ktorý viedol lezenie, sa pošmykol a zranil si nohu. Keď skúmali rozsah zranení, Ulla mala pocit, že jej sen je minulosťou.

„Paže som mala stuhnuté a ruky zakrvácané – v tejto fáze som sa sotva držala,“ tvrdí. „Dokonca aj pri nasledovaní Bastiho som to ledva zvládala, ale vedela som, že sama to nikdy nezvládnem. Navyše sme poslednú a zároveň najťažšie časť museli zdolať za súmraku. Nemala som však v úmysle vzdať sa. Vždy dokážete viac než si myslíte.“

Leidenschaft
© Ulla Lohmann
Campfire
© Ulla Lohmann

S Bastiho nohou v obväzoch sa pokúsili ešte o jeden posledný pokus dostať sa na vrchol. Nakoniec sa Ulle celej dotlčenej, zakrvavenej a s rozpálenými končatinami podarilo dosiahnuť vrchol. Na konci desaťročia a pol trvajúcej posadnutosti tak získala vysnenú snímku.

„Pozrela som sa dole, kde som uvidela rozbúrený oceán, potom som pozrela hore, kde som uvidela šíru oblohu a odrazu som sa cítila veľmi slobodne,“ hovorí. „Splnila som si sen. Uskutočnila som ho. Po všetkom tom trápení som zrazu stála na vrchole.

„Nemecké slovo pre vášeň je Leidenschaft. Znamená to „tvorbu cez utrpenie“. Dosiahnutie hraníc svojich možností vo mne prebúdza život. Rada posúvam svoje hranice a vďaka skale Totem Pole som presne to dokázala.“

Ulla Lohman: Skala Totem Pole. Zdolaná. Zachytená. Oslávená.

Autor článku Ulla Lohmann


Ulla Lohmann
Ulla Lohmann
Fotograf

Ulla vysvetľuje, prečo si vybrala fotoaparát Canon EOS 5D Mark IV

„Skvelé vybavenie je zbytočné, ak ho nevyužijete naplno. Fotografi majú nasledujúce príslovie: najlepší fotoaparát je ten, ktorý používate a nie ten, ktorý máte v taške. Fotoaparát 5D Mark IV je rozhodne určený na používanie.

„Pre mňa sú jeho najdôležitejšími vlastnosťami, okrem technických parametrov, ochrana pred poveternostnými vplyvmi a odolnosť. Musí odolať tropickým búrkam, nárazom pri lezení na stene, intenzívnemu chladu a teplu a fotoaparát zatiaľ prežil všetko, čomu som ho vystavila. Navyše dokážem dotykovú obrazovku ovládať s rukavicami, čo je nevyhnutné pri práci v extrémnych podmienkach.

„Počas môjho výletu sa mi veľmi hodila vysoká citlivosť ISO fotoaparátu 5D Mark IV (je to miera citlivosti fotoaparátu na svetlo), nie však z dôvodov, ktoré by ste predpokladali: Zabudla som si baterku, ale s použitím vysokej citlivosti ISO som mohla fotoaparát použiť ako nočné videnie a vidieť tak, kde sa nachádzam.“