Canon oslavuje už dvadsiaty rok v rade ako jednotka na celosvetovom trhu digitálnych fotoaparátov s výmennými objektívmi

BRATISLAVA, 28. marca 2023 – Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila, že jej digitálne fotoaparáty s výmennými objektívmi (digitálne zrkadlovky a bezzrkadlovky) si udržali najväčší podiel na svetovom trhu po dobu 20 po sebe nasledujúcich rokov1, od roku 2003 do roku 2022.

EOS R Richard Walch Lifestyle Arranmore Ireland -0036.tif

Spoločnosť Canon vyvíja kľúčové komponenty systému na spracovanie obrazu, a to predovšetkým v rámci radu digitálnych fotoaparátov s výmennými objektívmi EOS. Ide o obrazové snímače CMOS, obrazové procesory a výmenné objektívy. Kľúčovou zásadou vývoja je „Rýchlosť, pohodlie a vysoká kvalita obrazu“. Zostavením širokého produktového radu – od vysoko výkonných vlajkových modelov, ktorým úplne dôverujú profesionáli, po základné modely, s ktorými si aj menej skúsení používatelia môžu vychutnať fotografovanie s vysokou kvalitou obrazu s ľahkým ovládaním a rovnako bohatou ponukou objektívov radov RF a EF, aby mohli docieliť požadovaného kreatívneho vyjadrenia – to zďaleka nekončí. Canon naďalej vychádza v ústrety rôznorodým potrebám zákazníkov.

V čase nástupu digitálnych zrkadloviek predstavil Canon v septembri 2003 prelomový model EOS 300D (v iných regiónoch označovaný aj EOS Kiss Digital alebo EOS Digital Rebel). Tento prevratný fotoaparát s kompaktným a ľahkým dizajnom bol ponúkaný za atraktívnu cenu a stal sa hýbateľom ďalšieho rozvoja digitálnych zrkadloviek. Čoskoro získal najvyšší podiel na svetovom trhu a odštartoval éru digitálnych zrkadloviek. Následne Canon uviedol na trh množstvo ďalších prevratných produktov vrátane profesionálnych modelov EOS-1D a EOS 5D, ktoré pripravili cestu pre záznam videa digitálnymi zrkadlovkami. Túžba spoločnosti Canon ďalej rozširovať hranice vizuálneho vyjadrenia viedla k vytvoreniu systému novej generácie – EOS R, ktorý bol uvedený na trh v októbri 2018 a tvorí ho EOS R5 – prvý fotoaparát s nahrávaním videa v kvalite 8K2 – uvedený na trh v júli 2020 a EOS R3, uvedený v novembri 2021, so sledovaním rýchlo sa pohybujúcich objektov a vysokým výkonom sériového snímania. Okrem toho uviedol Canon v decembri 2021 na trh systém EOS VR určený na nahrávanie videa na účely virtuálnej reality.

V roku 2022 Canon oznámil EOS R7 (uvedený v júni 2022) a EOS R10 (uvedený v júli 2022), prvé modely so snímačom veľkosti APS-C v rade EOS R a plnoformátový fotoaparát EOS R6 Mark II (uvedený v decembri 2022), ktorý disponuje pokročilou funkciou automatického ostrenia a skvelými možnosťami videa. Okrem toho uviedol Canon na trh aj šesť nových objektívov RF3. Spoločnosti Canon sa darí udržiavať najväčší podiel na celosvetovom trhu už 20. rok v rade a súčasne ďalej rozširovať produktový rad.

Canon bude pokračovať v zdokonaľovaní patentovaných technológií na spracovanie obrazu a ďalej posilňovať a rozširovať rad fotoaparátov a objektívov EOS, a tým vytvárať nové možnosti záznamu obrazu a videa.

  1. Na základe prieskumu spoločnosti Canon a údajov o dodávkach zverejnených CIPA.
  2. Medzi digitálnymi fotoaparátmi s výmennými objektívmi uvedenými na trh pred 8. júlom 2020.
  3. V roku 2022 spoločnosť Canon uviedla na trh nasledujúcich šesť digitálnych výmenných objektívov: RF 800mm F5.6 L IS USM (máj), RF 1200mm F8 L IS USM (máj), RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM (jún), RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (jún), RF 24mm F1.8 MACRO IS STM (august), RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM (august).