Canon predstavuje tri nové objektívy RF, ktoré nadšeným amatérom aj profesionálom prinášajú inováciu a nové koncepty

RF 24-105mm F2.8L IS USM Z – ideálna voľba pre hybridné pracovné postupy
Adaptéry Power Zoom PZ-E2 a PZ-E2B – ponúkajú plynulé a profesionálne ovládanie objektívu RF 24-105mm F2.8L IS USM Z
RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM – kompaktný a ľahký ultraširokouhlý objektív s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM – teleobjektív s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou s najdlhším dosahom pre bajonet RF

BRATISLAVA, 2. novembra 2023 – Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila uvedenie troch objektívov RF a dvoch nových adaptérov pre motorom ovládaný zoom, ktoré fotografom a filmmakerom všetkých úrovní ponúkajú širokú škálu funkcií a rozširujú ich kreatívne možnosti.

Dokonalý hybridný objektív s dvoma voliteľnými adaptérmi pre motorový zoom

Objektív RF 24-105mm F2.8L IS USM Z predstavuje významný míľnik v technológii objektívov, na ktorý čakalo mnoho fotografov a kameramanov. Tento objektív typu „všetko v jednom“ vlastne nahrádza niekoľko objektívov – možno ho používať na televízne vysielanie, natáčanie filmov aj ako štandardný fotografický objektív radu RF. Predstavuje teda skutočne univerzálnu koncepciu objektívu. Ide o prvý objektív radu RF s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou, ktorý kombinuje špeciálny krúžok na ovládanie clony s funkciou servopohonu prostredníctvom voliteľných adaptérov pre motorový zoom.

Bol navrhnutý tak, aby uspokojil zvýšený dopyt v komunite profesionálnych tvorcov po hybridnom obsahu zahŕňajúcom statické snímky aj video. Profesionálny objektív s bohatými funkciami sa skvele hodí na natáčanie správ, dokumentov, korporátnych videí, svadieb, udalostí i obsahu na sociálne médiá.

Objektív RF 24-105mm F2.8L IS USM Z kombinuje praktickosť a široký rozsah ohniskových vzdialeností objektívu RF 24-105mm F4L IS USM s kreativitou a schopnosťou pracovať za slabého osvetlenia objektívu RF 24-70mm F2.8L IS USM - takže pri hľadaní dokonalého obrazu už nie je potrebné voliť medzi týmito dvoma parametrami. Objektív disponuje optickou stabilizáciou obrazu s výkonnosťou až 5,5 EV pre bezkonkurenčnú kvalitu obrazu (a až 8 EV v kombinácii so stabilizáciou obrazu integrovanou v tele fotoaparátu1), čo predstavuje extrémnu stabilitu pre natáčanie z ruky a vysokú kvalitu obrazu pri fotografovaní v dynamických situáciách , ako sú svadby alebo udalosti. Plynulé ovládanie clony krúžkom (pre video) umožňuje jemnú kontrolu nad zmenou expozície - to všetko v kombinácii s 11-lamelovou clonou pre nádherný bokeh.

Nový model vypĺňa medzeru na trhu hybridných objektívov a ponúka profesionálnym fotografom kvalitu, ktorú potrebujú pre statické snímky aj videá.

Kľúčové vlastnosti a funkcie objektívu RF 24-105mm F2.8L IS USM Z:

Vynikajúca kvalita obrazu a utesnenie proti poveternostným vplyvom zvyšujúca odolnosť – a tiež ostré snímky s vysokým kontrastom vďaka štyrom UD šošovkám na korekciu chromatickej vady.
Profesionálne elektronické parfokálne ostrenie a potlačenie zmeny ohniska pri zaostrovaní (focus breathing) zachovávajú konzistentné zorné pole pri natáčaní filmov.
Interná transfokácia znamená, že sa dĺžka objektívu pri zmene ohniska nemení, čo je praktické pre rigovanie, odolnosť proti poveternostným vplyvom a tiež plynulejší chod.
Plynulý chod krúžku clony s 32 krokmi medzi jednotlivými clonovými číslami (bez cvaknutia) a uvoľňovacím prepínačom do režimu „Auto“.

Funkcia objektívu RF 24-105mm F2.8L IS USM Z je možné ďalej rozšíriť pomocou novo uvedených adaptérov pre zoom s motorovým pohonom, ktoré ponúkajú filmárom väčšiu flexibilitu. Adaptéry s motorovým zoomom umožňujú plynulý zoom a diaľkové ovládanie prostredníctvom aplikácie Camera Connect alebo EOS Utility od spoločnosti Canon.

Adaptér pre motorový zoom PZ-E2B je navyše vybavený 20-kolíkovým konektorom pre diaľkové ovládanie zoomu/ostrenia, ktorý umožňuje pripojenie kompatibilného príslušenstva pre zoom/ostrenie pre použitie v štúdiu alebo veľkokapacitnom produkčnom prostredí – a je dokonca kompatibilný s gripom Zoom Servo Grip ZSG-C10 od spoločnosti Canon.

Kľúčové vlastnosti funkcie adaptérov PZ-E2 a PZ-E2B pre zoom s motorovým pohonom:

Ergonomický úchop pre pohodlné používanie pri nasadení na objektív.
Voliteľný externý napájací zdroj USB-C pre dlhšie snímanie a rýchlejšie zoomovanie.
Široké tlačidlá ovládania zoomu pre plynulú transfokáciu.
Otočný volič rýchlosti zoomu pre ovládanie výkonu transfokácie.
Adaptér pre motorový zoom PZ-E2B je vybavený 20 kolíkovým konektorom pre diaľkové ovládanie, ktorý je kompatibilný s príslušenstvom Canon pre transfokáciu/ostrenie a gripom, a tiež diaľkovým ovládaním cez sieť IP v prostredí s viacerými kompatibilnými fotoaparátmi, ktoré podporujú protokol XC od spoločnosti Canon


Najkompaktnejší a najľahší ultraširokouhlý objektív s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou

RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je ultraširokouhlý objektív pre fotografovanie aj natáčanie navrhnutý pre fotoaparáty formátu APS-C radu EOS R. S rozsahom ohniskových vzdialeností 10–18 mm je ideálny pre milovníkov cestovania, krajiny, panorám miest a vlogovanie.

Objektív ponúka vynikajúcu stabilizáciu obrazu – optickú stabilizáciu s výkonom až 4 EV a až 6 EV v kombinácii so vstavanou stabilizáciou obrazu v tele fotoaparátu2. Fotografi a tvorcovia videí môžu fotografovať a natáčať z ruky s istotou, a to aj za zlých svetelných podmienok. V kombinácii s digitálnym IS pri filmovaní je ideálny pre tvorcov obsahu bez statívu, ktorí potrebujú širokouhlý záber na zachytenie širšieho kontextu.

S hmotnosťou iba 150 g je tento neuveriteľne malý a ľahký objektív dokonalým spoločníkom na cesty. Tvorcovia už nemusia robiť kompromisy, pretože tento objektív je skvelý ako pre fotografie, tak aj pre video. Ponúka vynikajúcu kvalitu obrazu aj výkon a je ideálny pre ľahké zhotovovanie úžasných ultraširokouhlých snímok.

Kľúčové vlastnosti a funkcie objektívu RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM:

Kompaktná a ľahká konštrukcia
Ideálne pre cestovanie, krajinu a vlogovanie
Optická stabilizácia obrazu až 4 EV alebo až 6 EV v kombinácii so vstavanou stabilizáciou obrazu v tele fotoaparátu
Výborne sa hodí k fotoaparátom so snímačom APS-C, ako sú EOS R10, EOS R50 a EOS R7
Vynikajúca kvalita obrazu a flexibilita

Teleobjektív so zoomom s najdlhším dosahom

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM je superteleobjektív so zoomom pre plný formát, ktorý prináša revolúciu do sveta fotografovania divokej prírody a športu. S neuveriteľným maximálnym dosahom ohniskovej vzdialenosti teleobjektívu 800 mm v porovnaní s maximom 600 mm pri iných objektívoch, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu, sa jedná o teleobjektív so zoomom s najdlhším dosahom pre bajonet RF3.

Je odolný proti prachu a vode, aby vydržal náročné podmienky a fotografi mohli zhotovovať dych vyrážajúce snímky v akomkoľvek prostredí, vďaka čomu je bezkonkurenčne všestranný.

Tento objektív je určený pre tých, ktorí chcú rozvíjať svoje fotografické možnosti a dosiahnuť nedosiahnuteľné. Dokáže zachytiť dokonalú snímku z akejkoľvek pozície. Stabilizátor obrazu s výkonom 5,5 EV (alebo až 7,5 EV v kombinácii s fotoaparátmi EOS R so vstavanou stabilizáciou obrazu), rýchle automatické ostrenie, rozsah ohniskových vzdialeností a optická konštrukcia poskytujú vysoko kvalitné snímky a videá, zatiaľ čo zoom umožňuje vtiahnuť aj malé objekty priamo do centra diania.

Je ideálnou voľbou pre zapálených fotografov, ktorí chcú posunúť možnosti fotografovania divokej prírody a športu a zachytiť to, čo predtým nebolo možné.

Kľúčové vlastnosti a funkcie objektívu RF 200-800mm F6.3-9 IS USM:

Jedinečný super teleobjektív so zoomom pre fotografovanie divokej prírody a športu, ideálna voľba pre amatérov a zapálených fotografov
Optická stabilizácia obrazu až 5,5 EV alebo až 7,5 EV v kombinácii so vstavanou stabilizáciou obrazu v tele fotoaparátu4
Deväťlamelová clona pre nádherné vykreslenie pozadia, vysoko kvalitná optická konštrukcia a rýchle automatické zaostrovanie
Odolnosť voči poveternostným vplyvom na použitie v náročných podmienkach

Ďalšie informácie o nových objektívoch Canon nájdete na www.canon.sk.

  1. Až 8 EV s kompatibilnými fotoaparátmi radu EOS R so vstavanou stabilizáciou obrazu (IBIS).
  2. Až 6 EV s kompatibilnými fotoaparátmi radu EOS R so vstavanou stabilizáciou obrazu (IBIS).
  3. Ako výmenný objektív AF pre bezzrkadlovky s plnoformátovým snímačom, ktoré už boli uvedené na trh od 1. novembra 2023. Na základe výskumu spoločnosti Canon.
  4. Až 7,5 EV s kompatibilnými fotoaparátmi radu EOS R so vstavanou stabilizáciou obrazu (IBIS) a pri použití s ohniskovou vzdialenosťou 200 mm.