Canon predstavuje nový BCTV objektív a prináša aktualizáciu firmvéru referenčného monitoru, vďaka čomu sa ešte viac zjednodušia výrobné postupy vysielania v 4K

BRATISLAVA, 12. apríla 2022 – Spoločnosť Canon Europe uvádza svoj najnovší transfokátorový televízny objektív UHD DIGISUPER 122AF (UJ122x8,2B AF) s prvotriednou kvalitou obrazu 4K a 122x zoomom s rozsahom ohniskových vzdialeností 8,2-1000 mm (16,4-2000 mm) UHD DIGISUPER 122AF sa odlišuje rýchlym a presným systémom automatického nastavenia s fázovou detekciou umožňujúcou ľahšie zachytiť rýchlo sa pohybujúce objekty v rozlíšení 4K. Systém môže kameraman aktivovať pomocou nového ovládača ostrenia FDJ-S31/41. Canon tiež vydá nový firmvér pre profesionálny referenčný monitor DP-V1830, ktorý pomôže vysielateľom dosahovať najlepšiu možnú kvalitu obrazu 4K HDR.

Kvalitný ostrý obraz aj na veľkú vzdialenosť


UHD DIGISUPER 122AF ponúka ostrý a detailne prekreslený obraz. Je preto vhodný na športové a iné živé prenosy, kde je cieľom sprostredkovať divákom zážitok v najlepšej možnej kvalite. Objektív využíva pokročilú optickú technológiu Canon vrátane fluoritových prvkov a prvkov zo skla s nízkym rozptylom, ktoré minimalizujú vznik artefaktov, ako je chromatická aberácia, závoj a odlesky a vytvárajú obraz 4K HDR mimoriadnej kvality v celom rozsahu ohniskových vzdialeností a v celej ploche až k okrajom. UHD DIGISUPER 122AF s neuveriteľným 122x zoomom a najdlhšou ohniskovou vzdialenosťou rozšíriteľnou pomocou vstavaného 2x telekonvertora až na 2000 mm je ideálny pre snímanie vzdialených objektov a scén, ako sú športové udalosti alebo živé koncerty.


 


Pokročilá technológia pre plynulé snímanie obrazu


Pre zjednodušenie obsluhy pri rýchlej akcii a zaistení ostrého obrazu na dlhých ohniskových vzdialenostiach s obmedzenou hĺbkou ostrosti je objektív UHD DIGISUPER 122AF vybavený pokročilou technológiou automatického ostrenia spoločnosti Canon, ktorá udržuje rýchle a presné zaostrenie na objekt a umožňuje obsluhe kamery sústrediť sa na záber.


Vďaka dvom režimom automatického ostrenia (trvalého a čiastočného), výberu z troch veľkostí rámčeka AF a premenlivej rýchlosti odozvy AF je možné tento objektív optimalizovať pre vysoko presné ostrenie pri sledovaní objektu. V kombinácii s novým ovládačom ostrenia FDJ-S31/41 si môžu kameramani prispôsobiť charakteristiky ovládania ostrenia a získať tak lepšiu kontrolu nad režimami AF, nastavením oblasti a citlivosti ostrenia v troch režimoch – pre veľké vzdialenosti, štandardné a krátke vzdialenosti. Ovládač je kompatibilný aj s objektívmi HD Studio/Field s automatickým ostrením, takže kameraman môže dosiahnuť najlepšiu funkciu AF pre ohniskový rozsah požadovaný v rôznych situáciách.


Objektív ponúka aj pokročilú vstavanú stabilizáciu obrazu založenú na tom najlepšom z optických a servotechnológií spoločnosti Canon pre dosiahnutie stabilného obrazu a vysokej kvality 4K za všetkých okolností, čo je obzvlášť dôležité pri práci na dlhšom ohnisku.


 


Zjednodušené virtuálne produkčné pracovné postupy


UHD DIGISUPER 122AF je tiež kompatibilný s virtuálnymi produkčnými systémami, kedy je napríklad pri športových akciách možné do živého prenosu vkladať virtuálnu grafiku. 16-bitový absolútny enkóder vybavený tromi 20-kolíkovými konektormi pracuje so zoomom, ostrením a clonou a poskytuje presné informácie o polohe objektívu, aby bolo možné do obrazu hladko začleňovať virtuálne prvky.


 


Nový firmvér DP-V1830


Spoločnosť Canon tiež oznámila, že v júli 2022 vydá aktualizáciu firmvéru profesionálneho referenčného monitora DP-V1830. DP-V1830 je 4K HDR monitor vybavený oceňovanými nástrojmi a nekompromisnou 12G-SDI konektivitou. Vďaka tomu je ideálny pre štúdiá živého vysielania, produkčné vozidlá a monitorovanie HDR obrazu v mieste natáčania. Používatelia budú môcť využiť jeho plný potenciál pomocou nových pokročilých funkcií zameraných výrazne na podporu tvorby vysielania v 4K HDR.


Najnovšia aktualizácia od spoločnosti Canon pridáva monitoru DP-V1830 nové nástroje RGB Parade Waveform Monitor a Chromaticity Diagram Display, ktoré poskytujú podrobné informácie o farbách a pomáhajú nielen zaistiť ich vernú reprodukciu, ale aj uľahčujú precízne zladenie farieb obrazu z viacerých kamier používaných pri natáčaní. Táto aktualizácia tiež odomyká monitorovacie nástroje, ako je exkluzívny monitor jasu snímky, ktorý zobrazuje priemerný a špičkový jas obrazu v priebehu času. Vďaka tejto najnovšej aktualizácii dokáže DP-V1830 tiež zobraziť histogram, ktorý je možné použiť na posúdenie celkovej vyváženosti expozície snímky. Vďaka novému intuitívnemu rozhraniu Multi Information View je možné používať viacero týchto nástrojov pre monitorovanie HDR súčasne bez toho, aby prekážali v obraze.


Používatelia monitora DP-V1830 budú môcť využiť aj novú funkciu vylepšeného zobrazenia dvoch/štyroch obrazov, ktorá umožňuje sledovať súčasne HDMI aj SDI kanály, čo je ideálne pre hybridné pracovné postupy. S novým firmvérom je možné upravovať jednotlivé nastavenia kvality obrazu pre dve alebo štyri rozdelené obrazovky a zobrazovať kombinované informácie pri použití vstupu SDI. To používateľom umožňuje zbaviť sa špecializovaného vybavenia, ako sú prevodníky signálu alebo samostatné displeje, a dosiahnuť kompaktnejšiu zostavu na natáčanie a efektívnejšieho výrobného postupu. S aktualizáciou je tiež možnosť zakúpiť integrovanú funkciu prepínača SDI, ktorá umožňuje prepínať zobrazenie na monitore medzi štyrmi kamerami alebo odosielať signál do externého rekordéra, čo znižuje potrebu dodatočného hardvéru. DP-V1830 je teraz možné prepojiť s počítačom, tabletom alebo smartfónom prostredníctvom siete LAN a využívať webové používateľské rozhranie pre diaľkové ovládanie.


Ďalšie informácie o UHD DIGISUPER 122AF alebo FDJ-S31/41 nájdete na stránkach:
https://www.canon.sk/lenses/uhd-digisuper-122-af/


Hlavné funkcie a vlastnosti UHD DIGISUPER 122AF:


  • Prémiová kvalita obrazu v rozlíšení 4K
  • 122x rozsah zoomu (8,2-1000 mm)
  • Pokročilá technológia automatického nastavenia
  • Integrovaný stabilizátor obrazu
  • Plná podpora virtuálnych systémov
  • Kompatibilita s plne funkčným ovládačom ostrenia FDJ-S31/41