Siegfried Modola

Talianska stredoveká obec stále žije

Siegfried Modola
Siegfried Modola

V obklopení kamenných stien stredovekej obce Santo Stefano di Sessanio sa vinú úzke uličky svetom kamenných klenieb, dláždených námestí a previsnutých budov.

Ulice sú až na výnimky, akými sú turisti obdivujúci architektúru a okolité kopce provincie L'Aquila na juhu Talianska, obvykle prázdne.

Santo Stefano di Sessanio sa už storočia živí poľnohospodárstvom a vlneným priemyslom. Obec má iba 108 obyvateľov – podľa starostu menej ako desatinu populácie v porovnaní s obdobím pred 1. svetovou vojnou. Podobne ako v prípade mnohých okolitých obcí, aj z tejto väčšina obyvateľov odišla za prácou do miest alebo zahraničia. Nechali za sebou len opustené domy.

Siegfried Modola

Desaťročia neskôr upútala miestna architektúra pozornosť švédsko-talianskeho podnikateľa Daniela Kihlgrena, ktorý sa tu zastavil počas motocyklového výletu v roku 1999.

Siegfried Modola

Kihlgren si zakúpil niekoľko domov, aby ich v roku 2005 premenil na hotel s izbami rozptýlenými v okolí centra. Aj miestni pripúšťajú, že tento projekt prilákal turistov a vlial obci do žíl nový život.

Siegfried Modola

„Keď som prišiel prvýkrát … obec vyzerala takmer opustene," vraví Kihlgren. „Všetko sa zastavilo v minulosti.“

Siegfried Modola

Síce tu stále žijú pastieri a farmári, dnes Santo Stefano di Sessanio ožíva vďaka turizmu. Miestni obyvatelia sa snažia návštevníkov do svojich malebných príbytkov nalákať na národný park Gran Sasso a Monti della Laga.

Siegfried Modola

„Pozorujeme zvyšujúci sa počet návštevníkov,“ vraví starosta Fabio Santavicca bez toho, aby uvádzal presné čísla. „Ľudia otvorili svoje domy, prenajímajú izby, otvárajú reštaurácie. Je to pozitívny trend.“

V obci sa dnes nachádza zhruba tucet ubytovacích zariadení, uvádza Santavicca, pričom pripomína, že obec má pripravený plán rozvoja voľnočasových aktivít.

Podľa najnovších údajov miestnej turistickej organizácie v roku 2013 prišlo do obce 4 361 návštevníkov (v roku 2005 ich bolo 900).

Siegfried Modola

Santo Stefano di Sessanio je jednou z mnohých obcí v regióne Abruzzo, ktoré boli svedkom výraznej redukcie populácie po kolapse vlneného priemyslu a príchode syntetických materiálov. Chudoba a prírodné pohromy vyhnali z tejto oblasti známej zemetraseniami mnohých obyvateľov.

V blízkej obci San Silvestro už prázdne domy obsadila príroda. Ďalej na severe zas nájdeme opustenú obec Vale Piole.

Siegfried Modola

Santavicca uvádza, že pred 1. svetovou vojnou tu žilo zhruba 1 100 obyvateľov.

Počet obyvateľov sa v priebehu zimy vždy ešte zmenší, keď niektorí vymenia život vo výške 1 250 metrov za príjemnejšiu klímu v údolí. Zato však obec prilákala ľudí z miest, ktorí si tu kupujú druhé domy.

Siegfried Modola

„Ľudia radi prichádzajú do tohto regiónu,“ vraví Amélia, ktorá vlastní penzión a ponúka turistom lekcie varenia. „Tvrdo pracujeme na tom, aby sme sa otvorili vonkajšiemu svetu.“

Siegfried Modola