canon-hanscke-berlin-hero

Večierky sa v Berlíne nikdy nekončia, napriek hrozbám uzavretia klubov
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlín je známy po celom svete svojím nočným životom – či už ide o legendárny klub Berghain alebo o improvizované večierky. Nočný život mesta je však v ohrození pod tlakom znižujúceho sa počtu voľných priestorov a zvyšujúcich sa nájmov. Niekoľko klubov sa už v posledných mesiacoch zavrelo a očakáva sa, že pribudnú ďalšie. Tento príbeh zachytáva malú časť nočného berlínskeho života, pričom sa zameral na ľudí, vďaka ktorým je taký dynamický – od tých, ktorí sú vonku za zábavou, po tých, ktorí pracujú v nočných kluboch.

Swing, salsa, sex, tango, transvestiti a techno – berlínsky nočný život má v ponuke niečo pre každého.

Hannibal Hanschke 1

Noc čo noc sa tisícky Berlínčanov a návštevníkov vydávajú do vyhlásených miest, akým je napríklad RAW. Ide o staré depo pokryté obrazmi grafiiti vo východnej časti mesta, ktorá kedysi patrila ku komunistickej časti. Teraz tu však sídlia kluby, bary a pivné záhrady.

Tam, v halách a skladoch popri koľajniciach, ľudia tancujú na reggae, punkrock, dancehall, hardcore, metal, rap, hiphop a techno – v kluboch ako sú Cassiopeia alebo Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

„Berlínsky nočný život je ako veľké dobrodružstvo. Každý deň môžete zažiť niečo nového,“ vraví Richard Shawn, Brit žijúci v Berlíne.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, hlavná vyhadzovačka v klube Bassy, sa domnieva, že záleží hlavne na ľuďoch.

„Neviazaní, divokí, slobodní a nikdy nekončiaci – môžete zabudnúť ich mená, no nikdy nie ich tváre,“ vraví o ľuďoch, ktorí sa večer radi vydávajú do berlínskych klubov.

Hannibal Hanschke 4

Vzhľadom na stúpajúce ceny nájmov a zvyšujúci sa dopyt po priestore z dôvodu stúpajúceho počtu obyvateľov existujú obavy, ako dlho to môže ešte pokračovať. Niekoľko klubov sa už nedávno zavrelo a očakáva sa, že pribudnú ďalšie.

Časť Prenzlauer Berg, kedysi súčasť východného komunistického bloku, sa po páde berlínskeho múru stala rajom pre všetkých, ktorí túžia po zábave. Kvôli sťažnostiam na hluk tu však v poslednej dobe bolo uzavretých viacero klubov.

Miestni obyvatelia hovoria o efekte „Clubsterben“ (Smrť klubov).

Hannibal Hanschke 5

Jednou z posledných obetí sa nachádza vo východnej štvrti Friedrichshain – klub Pogo Tussy sa zbúral, aby tu mohli vyrásť nové bytové jednotky.

„Je veľmi smutné vzdať sa po 13 rokoch. Taký je však život,“ vraví Simone Braun, predchádzajúci vlastník klubu.

Hannibal Hanschke 6

V mnohých častiach mesta však párty zatiaľ stále pokračuje.

Pre fanúšikov techna je noc strávená v legendárnom klube Berghain povinnosťou – samozrejme, ak sa im podarí dostať dnu. Rady dlhé sto metrov sú pred touto bývalou elektrárňou pravidelným javom. Miestni podnikavci využili príležitosť a predávajú ľuďom čakajúcim v rade pivo.

Hannibal Hanschke 7

Ak sa vám nepodarí dostať dnu, stále existuje veľké množstvo alternatív. Jednou z nich je Salon Zur wilden Renate, klub rozprestierajúci sa na niekoľkých poschodiach v starej budove s apartmánmi. Ďalšou možnosťou je About Blank – klub, kde sa zábava prelieva aj do vonkajšej záhrady. Alebo radšej skúsite Sisyphos, bývalú továreň na výrobu krmiva pre psov?

Hannibal Hanschke 8

V tmavom výstrednom klube Insomnia niektorí ľudia pri vstupe vymenia svoje každodenné oblečenie za latex alebo kožu. Ďalší sa vyzlečú úplne a namieria do výrivky. Niektorí si otvorene užívajú sexuálne aktivity za rytmu hlasnej hudby.

„Ľudia tu môžu byť absolútne slobodní a môžu si tu plniť svoje tajné sny. Búrame hranice. Takmer jediným dôležitým pravidlom je: Nie znamená nie!“ vraví Dominika, ktorá prevádzkuje klub Insomnia spolu so svojím manželom.

Hannibal Hanschke 9

V ďalších pulzujúcich disko-kluboch predvádzajú svoju šou muži a ženy v prezlečení za opačné pohlavie.

Hannibal Hanschke 002

Ak chcete radšej stráviť noci vonku jednoduchým posedením, môžete sa vydať do rušnej ulice Simon-Dach-Strasse v časti Friedrichshain, ktorá je plná barov a reštaurácií so stolmi a stoličkami lemujúcich dláždené chodníky.

Večeru si môžete vybrať spomedzi mexickej, stredomorskej a ázijskej kuchyne a – nesmieme zabúdať, že ide o Nemecko – zo špeciality Currywurst, nakrájanej bravčovej klobásky poliatej kečupom a kari.

Autorka textu: Michelle Martin, Editori: Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003