Joseph Penney

Zvuky Paríža
Autor: Joseph Penney

Joseph Penney
Joseph Penney

Departement Seine-Saint-Denis nachádzajúci sa v severnej časti Paríža je domovom generácie, ktorej rodiny prišli z bývalých francúzskych kolónií, aby pomohli znova vybudovať Francúzsko po vojne. Je to zároveň najchudobnejšia oblasť v krajine.

A hoci tu dochádza k marginalizácii, je to tiež rodisko viacerých najnadanejších súčasných hercov, umelcov a hudobníkov. Patria sem aj herec Omar Sy a komik Jamel Debbouz, ktorých formoval vlastný boj proti zakoreneným predsudkom.

Ichon, 25-ročný raper, ktorého rodičia emigrovali z Kamerunu a ktorý vyrastal v Montreuile (súčasť Seine-Saint-Denis), chce svojou hudbou vyjadriť rozpor, ktorý panuje medzi metropolitným Parížom a zanedbávanými štvrťami na okraji.

Joseph Penney

„Mám priateľov, ktorí na to, že som vyrastal v Paríži, reagujú s obdivom. Skvelé, Paríž! Ako keby bolo o čo stáť,“ vraví. „Mysleli si, že Paríž nie je miestom pre nich. Podľa mňa to je však na vás.“

Ichon vo svojej hudbe prepája rap s ďalšími žánrami. Okrem hudby miluje varenie. Túto vášeň zdedil po rodičoch, ktorí prevádzkujú reštauráciu v Montreuil.

Joseph Penney

„Život je ako videoklip. V istom zmysle je všetko falošné. Vy si vyberáte výsledný obraz. Vyberáte si svoj život, svoje hudobné video,“ vraví Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, ktorého rodina pochádza z Alžírska, je tiež raper zo Seine-Saint-Denis. Miestni ho volajú aj menom „le 9-3“ podľa čísla departmentu.

Žije spolu so svojou ženou a otcom, každý deň chodí po dcéru do školy, nepije ani nefajčí. Texty tohto 28-ročného speváka sú však plné odkazov na úplne iný život prímestských častí.

„V 9-3 naše rôzne komunity žijú skutočne komunitným životom. Ak by všetkých v štvrti 9-3 zaujímalo iba násilie, kriminalita a ľahké zárobky, boli by tu samí bohatí ľudia. Bohatí ľudia však žijú na opačnej strane bariéry,“ vraví a odkazuje pritom na diaľnicu, ktorá obklopuje metropolitný Paríž.

Joseph Penney

Worms-T rapuje o tom, čo sám pozná: o prekážkach, ktoré prináša život v prímestskej časti, o svojej skupine La Rue La Vraie (Skutočná ulica), kriminalite a o plánovanom postupe na vrchol rapového rebríčka.

Joseph Penney

Jeho melancholické texty dopĺňajú obraz ohrozenia, ako o určitých štvrtiach zmýšľajú mnohí Francúzi. A to napriek tomu, že o nich on sám uvažuje ako o miestach pre rodiny a priateľov.

„Čo chcú ľudia počuť o našom živote tu? Chcú počuť o násilí, takže im dávam to, čo chcú,“ dodáva Worms-T. „Je to, ako keby ste si otvorili srdce a našli tam iba tmu. Odmietame to, čo nám vložili do srdca.“

Joseph Penney

Imigrácia a identita sú pred budúcoročnými prezidentskými voľbami vo Francúzsku horúcimi témami. Anti-imigračné strany naberajú na sile v celej Európe. Výnimkou nie je ani Francúzsko s krajne-pravicou stranou Front National.

Umelci mladej generácie „le 9-3“ pochádzajú z rôzneho prostredia, zdieľajú však pocit, že sú izolovaní od hlavného prúdu spoločnosti a ich hlas nie je zastúpený v médiách.

Joseph Penney

Dizajnérka Aisse N'diaye vyjadruje svoje mauritánske korene prostredníctvom vlastnej módnej značky Afrikanista.

Svoju poslednú kolekciu nazvala „Liberte, Egalite, Affaire de papiers“ (slobody, rovnosť, byrokracia) – ide o slovnú hračku vytvorenú kombináciou francúzskeho národného hesla s odkazom na problémy imigrantov pri získavaní osobných dokladov. Pozostáva z tričiek s názvami afrických štvrtí v Paríži, na ktorých sú našité červené výložky so strapcami utkané z plastových nákupných tašiek.

Joseph Penney

„Africké ženy sú silné. Táto kolekcia má ukázať ich silu a nezávislosť – ženu, ktorá je hrdá na svoj pôvod a riadi svoju budúcnosť,“ vraví N'diaye.

„Som Francúzka. Ľudia vo Francúzsku ma však dnes úplne za Francúzku nepovažujú… Keď sa stane niečo zlé, je to vždy vina imigrantov alebo ľudí moslimského vyznania.“

Joseph Penney