Fotografický systém Canon EOS oslavuje 35 rokov

BRATISLAVA, 30. marca 2022 – Spoločnosť Canon Inc. v marci oslavuje 35. výročie uvedenia systému EOS na trh. Jeho súčasťou sú fotoaparáty s výmennými objektívmi radu EOS aj ďalšie systémové príslušenstvo, počnúc výmennými objektívmi radu EF.

Systém Canon EOS debutoval v marci 1987 jednookou zrkadlovkou EOS 650 a niekoľkými objektívmi EF1. Označenie EOS je nielen skratka pre elektronicko-optický systém, ale je to zároveň aj meno gréckej bohyne úsvitu. EOS sa stal prvým plne elektronickým systémom pripojenia objektívu na svete a priniesol novú generáciu jednookých zrkadloviek s automatickým ostrením.

„Systém EOS znamenal skutočný revolučný prielom porovnateľný s neskorším prechodom na digitálnu technológiu,“ rozpráva o svojom prvom stretnutí s EOS český fotograf Herbert Slavík. „Treba si uvedomiť, že dovtedy sa ostrilo manuálne. Zvlášť pre nás športových fotografov bol funkčný systém automatického nastavenia v spojení s objektívmi Ultrasonic obrovským skokom.Prechod na Canon EOS systém znamenal doslova novú radosť z fotenia a veľký posun v kvalite.Dodnes spomínam na to, ako som v roku 1990 na MS vo futbale v Taliansku závistlivo pokukoval cez ramená zahraničných fotografov, pracujúcich s Canon EOS, keď v tlačovom stredisku vyberali z filmov zábery zo zápasu. Mali takmer všetko ostré aj vo väčších detailoch. Vtedy som sa rozhodol pre prechod na Canon a dodnes to neľutujem. Canon je aj dnes na čele vývoja nových kamier a stále dokáže prekvapovať inováciami, ktoré nám fotografom prinášajú neustále nové radosti aj motiváciu do ďalšej tvorby.“

Za éry kinofilmu si zrkadlovky EOS vďaka inovatívnym technológiám a dizajnu zameranému na kľúčové koncepty spoločnosti Canon – teda vysokú rýchlosť a jednoduchosť ovládania – získali vysoké renomé pre široké publikum. V roku 1989 spoločnosť Canon na trh uviedla špičkový profesionálny model EOS-1 a v roku 1993 aj kompaktný a ľahký model EOS 500 (v niektorých regiónoch označovaný ako EOS Rebel XS alebo EOS 500, v USA označovaný ako EOS Rebel a v Japonsku EOS Kiss), vďaka ktorému sa jej podarilo rozšíriť používateľskú základňu.

V roku 2000 uvádza Canon model EOS D30, kedy plným prúdom prebieha popularizácia digitálnych zrkadloviek. Canon v tej dobe predstavuje vysokorýchlostný, na profesionálnych fotografov zameraný EOS-1D (2001) s vysokou obrazovou kvalitou, EOS Kiss Digital (2003, EOS Digital Rebel alebo EOS 300D v niektorých regiónoch), ktorý cielil na širokú používateľskú základňu a EOS 5D Mark II (2008), ktorý ponúkal aj záznam videa vo formáte Full HD. To všetko v snahe ponúknuť produkty, ktoré budú odrážať nové kľúčové koncepty firmy, vrátane vysokej rýchlosti, jednoduchosti ovládania a vysokej kvality obrazu. V roku 2012 mohol Canon ponúknuť video technológie EOS firemným používateľom v podobe systému Cinema EOS. Tým spoločnosť Canon vstúpila do filmového priemyslu a postupne začala obsluhovať stále rozmanitejší okruh používateľov.

Za vytvorením systému EOS R, ktorý bol predstavený v roku 2018, bola túžba spoločnosti Canon stvoriť ideálny bajonet pre nekompromisné konštrukcie RF objektívov. V roku 2020 nadviazala modelom EOS R5, prvým digitálnym fotoaparátom na svete, ktorý podporoval záznam v rozlíšení 8K2. Nasledujúci rok 2021, bol uvedený model EOS R3, ktorý sa môže pochváliť funkciou automatického zaostrovania pohybom oka, a systému EOS VR pre nahrávanie obsahu pre virtuálnu realitu.

Systém EOS, ktorý aktuálne zahŕňa celkom 21 fotoaparátov radu EOS3 a 104 objektívov4 typu RF a EF, rozširuje možnosti tvorivého prejavu a umožňuje vizuálne vyjadrenie prostredníctvom fotografie, videa a dokonca aj virtuálnej reality. Spoločnosť Canon si dlhodobo buduje rozsiahlu používateľskú základňu a už 18 rokov (od roku 2003) si udržuje vedúcu pozíciu5 na celosvetovom trhu digitálnych fotoaparátov s výmennými objektívmi.

Spoločnosť Canon chce aj do budúcnosti zdokonaľovať svoju rozmanitú ponuku obrazových technológií založených na špičkovej optike a ďalej posilňovať systém EOS, ktorý napĺňa potreby stále širšieho okruhu používateľov a napomáhať tak šíreniu fotografickej a filmovej kultúry.