Antonín Kratochvíl mieri po prvýkrát do Bratislavy. S využitím technológie značky Canon predstaví svoju výstavu Domovina.

Bratislava, 6. októbra 2014 – Canon CZ je partnerom výstavy renomovaného fotografa Antonína Kratochvíla, ktorá sa bude konať v dňoch 8. októbra až 2. novembra 2014 v priestoroch bratislavského Stredoeurópskeho domu fotografie. Výstava s názvom „Domovina“ predstaví diela tohto fotografa československého pôvodu, ktorý vo svojom profesionálnom živote intenzívne spolupracuje práve so značkou Canon a oprávnene zvykne byť označovaný za majstra dokumentárnej fotografie. Antonín Kratochvíl, ktorý je okrem iného zakladajúcim členom fotografickej agentúry Sedem, vystavuje na Slovensku svoje snímky po prvýkrát. Spoločnosť Canon je oficiálnym partnerom jeho výstavy.

Výstava „Domovina“ je súčasťou širšieho projektu Ministerstva kultúry Českej republiky „Mesiac českej a slovenskej kultúrnej vzájomnosti“, ktorý podporuje rozvoj česko-slovenskej spolupráce. Návštevníci výstavy môžu obdivovať päťdesiatku retrospektívnych čiernobielych fotografií vo formáte 84x121 cm, ktoré Antonín Kratochvíl zachytil pomocou zariadení značky Canon a ktoré predstavujú pestrý prierez celým jeho dielom. V priebehu výstavy prebehne i dvojdenný workshop spoločnosti Canon na tému editácia fotografického portfólia.

Súčasťou výstavy „Domovina“ bude tiež filmový dokument, ktorý tento český fotograf žijúci v USA natočil v priebehu svojho pôsobenia v rôznych krajinách. Dokument je autentickou výpoveďou o sociálnych, kultúrnych a ekonomických pomeroch, o spôsobe života a o hodnotách vrátane viery ľudí z rôznych kútov sveta. Antonín Kratochvíl využil i pre vznik tohto dokumentu zariadenie značky Canon.

„Vlasť. Každý človek má jednu krajinu, kde mu najlepšie rozumejú,“ hovorí Antonín Kratochvíl. „Pre mňa je to Česká republika. Je to na zbláznenie, pretože moja vlasť je mojou súčasťou a zároveň ma odzrkadľuje. Vlasť je nepretržitá skúška. Nepretržitá sebakritika. Každý deň vo svojich krajanoch stretávam sám seba. To zvláštne spojenie vôní, zvukov a pokrmov. Každá krajina má inú vôňu. Sedím pred svojim domom na vidieku a vdychujem vôňu orgovánu, ktorý bol u nás doma vždy symbolom jari. Domovina.“

„Sme skutočne nadšení dlhodobým partnerstvom s týmto svetoznámym fotografom, ktorým Antonín Kratochvíl bez pochýb je,“ hovorí Radka Palánová, Corporate&Marketing Communication Manager Canon CZ

„V širšom zmysle je pre značku Canon domovina celý svet. Základom úžasných fotografií Antonína Kratochvíla je práve jeho globálne pôsobenie. Podpora výstavy Domovina je tak prirodzeným pokračovaním našej spolupráce s fotografom, ktorý tvoril snímky na všetkých kontinentoch.“

Popri Ministerstvu kultúry Českej republiky a spoločnosti Canon sú ďalšími partnermi tejto prestížnej akcie tiež Úrad vlády SR, spoločnosť Slovnaft a.s., Stredoeurópsky dom fotografie, nakladateľstvo Slovart, české veľvyslanectvo na Slovensku a České centrum v Bratislave.