Canon uvádza na trh prenosný profesionálny objektív do kamier 2/3” 4K s najširším ohniskom na svete – CJ12ex4.3B¹

Bratislava, 25. augusta 2015 – Spoločnosť Canon dnes predstavuje objektív CJ12ex4.3B – nový prenosný objektív so zoomom do kamier 2/3” s najkratšou ohniskovou vzdialenosťou na svete – neuveriteľných 4,3 mm – ktorý je určený na natáčanie rozhovorov alebo živých športových a spravodajských prenosov na najvyššej profesionálnej úrovni.

CJ12ex4.3B.jpgCJ12ex4.3B
CJ12ex4.3B.jpg4K objektív

Vynikajúci optický výkon 4K

Objektív CJ12ex4.3B, ktorý nadväzuje na úspechy a pokročilé technológie svetoznámej značky Canon v oblasti optického dizajnu, poskytuje špičkovú kvalitu obrazu s rozlíšením 4K v celom rozsahu 12-násobného optického zoomu. Vďaka možnostiam rýchlej adaptácie na rozličné podmienky natáčania umožňuje kameramanovi rýchle zmeny z ultraširokého záberu pri 4,3 mm na detaily, pričom však zachováva špičkovú kvalitu od stredu obrazového poľa až po jeho okraj. Vstavaný 2-násobný extender zväčšuje ohniskový rozsah, zachováva však optický výkon rozlíšenia 4K.

Aby sa dosiahla mimoriadna ostrosť a vysoký kontrast obrazu, CJ12ex4.3B vo väčšej miere využíva fluoritové optické členy a optické členy s ultranízkym rozptylom (UD) a povrchové vrstvy Canon, ktoré zaručujú výnimočnú úroveň kontroly nad zobrazovaním tieňov a odleskov. Nový interný zaostrovací systém s tromi optickými skupinami znižuje zmenu ohniskovej vzdialenosti pri ostrení (tzv. focus breathing).

Mimoriadna prenosnosť a flexibilné ovládanie
Vďaka novému dizajnu je objektív CJ12ex4.3B kompaktný a ľahký – s hmotnosťou len 2,1 kg sa približuje k veľkosti a hmotnosti porovnateľných objektívov 2/3” HD. Je ideálny na tradičné snímanie kamerou z pleca využívané v spravodajstve, umožňuje jednoduché používanie kedykoľvek a kdekoľvek a ergonomický dizajn zaručuje pohodlie aj pri dlhom natáčaní. Tri integrované 20-pinové konektory objektívu umožňujú jednoduché zapojenie do existujúcich HD zoomových/zaostrovacích ovládačov a súčasne aj priame pripojenie k externému virtuálnemu ovládaciemu systému.

Digitálna pohonná jednotka CJ12ex4.3B ponúka pokročilé možnosti ovládania a kameramanom umožňuje používať okrem nastavení zaostrenia a clony aj opakovateľné pozície a rýchlosti zoomu. Dekodér so 16-bit. absolútnou hodnotou integrovaný do digitálnej pohonnej jednotky umožňuje začať natáčanie s funkciou kompenzácie aberácie kamery okamžite bez potreby akejkoľvek inicializácie. To je vynikajúce najmä pri spravodajstve a natáčaní v prírode, kde sa udalosti môžu skončiť tak náhle, ako sa začali. Digitálny displej zabudovaný do digitálnej pohonnej jednotky umožňuje jednoduché nastavenie, kontrolu a upravenie hlavných funkcií podobným spôsobom ako v prípade objektívov 2/3” HD.

¹ Najširší uhol záberu medzi prenosnými objektívmi 2/3” 4K na svete (podľa údajov prieskumu trhu Canon k 25. augustu 2015)

CJ12ex4.3B Obrázky