Canon predstavuje XA35 a XA30 – modely ručných videokamier s mimoriadnym zobrazovacím výkonom

Bratislava, 11. november 2015 – Spoločnosť Canon oznámila rozšírenie svojej série X o dve nové ručné videokamery – XA35 a XA30. Tieto mimoriadne kompaktné a ľahké modely určené pre profesionálov, ako aj amatérskych nadšencov sú vybavené novo vyvinutým snímačom HD CMOS Pro poskytujúcim vyššiu citlivosť a lepšie výsledky v slabom osvetlení. Obe kamery disponujú aj novými nastaveniami širokého dynamického rozsahu (DR) a priority presvetlenia, ktoré ich predurčujú na univerzálne použitie od snímania spravodajských či dokumentárnych udalostí až po svadobné záznamy a firemné filmy.

XA35.jpgXA35
XA30.jpgXA30

Špi č ková kvalita obrazu a špi č kové spracovanie videa
Novo skonštruovaný snímač HD CMOS Pro typu 1/2.84 a rozlíšením 2,91 megapixelu, ktorý ťaží z dlhodobých skúseností spoločnosti Canon v oblasti pokročilých optických technológií, poskytuje vyššiu citlivosť a zlepšený pomer obrazového signálu a šumu. Výsledkom je ostrý a jasný záznam aj v zhoršených svetelných podmienkach. Možnosti snímania v slabom svetle sú obohatené o vylepšené infračervené snímanie ideálne pre používateľov, ktorí chcú zaznamenávať nočnú prírodu alebo natáčať dokumentárne filmy v noci.

Širokouhlý objektív s 20-násobným zoomom ponúka rozsah zaostrenia 26,8 – 576 mm (ekvivalent 35 mm) a využíva inteligentný systém 5-osovej optickej stabilizácie obrazu Canon s dynamickou stabilizáciou obrazu. Kruhová clona objektívu s 8 lamelami zaručuje nádherné rozostrenie pozadia (tzv. bokeh).

Modely XA35 a XA30 ponúkajú dve nové nastavenia – Široký dynamický rozsah a Priorita presvetlenia. V režime širokého dynamického rozsahu dokážu kamery dosiahnuť dynamický rozsah až 600 %, čo znamená jasný obraz s vysokým kontrastom, ktorý si zachová vysoké detaily v presvetlených aj tmavých oblastiach tak, že nie sú potrebné postprodukčné zásahy. Použitím nastavenia Priorita presvetlenia môžu používatelia vytvárať záznamy s prirodzenejšími tónmi a bohatšími farbami, a to najmä na mimoriadne jasných¹ lokalitách, čo ocenia predovšetkým pri snímaní scén s jasnou oblohou a reflexnými povrchmi.

Oba modely sú vybavené aj režimami spomaleného a zrýchleného snímania, ktoré podporujú množstvo možností kreatívneho snímania od intervalového, resp. časozberného záznamu až po snímanie 1200-násobne vyššou rýchlosťou.

Diskrétne, prenosné modely ideálne riešenie na nakrúcanie v pohybe
Kompaktné a ľahké modely XA35 a XA30 sú vynikajúcim riešením pre spravodajcov a žurnalistov, ktorí často potrebujú nakrúcať dynamické situácie diskrétne avšak bez zníženia celkovej obrazovej kvality. Obe kamery ponúkajú mimoriadne jednoduchú obsluhu, množstvo automatických funkcií a sú ideálne pre firemné prostredie aj vzdelávacie inštitúcie.

Modely XA35 a XA30 využívajú rovnaký populárny ergonomický dizajn ako ich predchodcovia – XA25 a XA20. Ľahko odnímateľná rukoväť, ktorá používateľom ponúka maximálnu flexibilitu pri rozmanitých situáciách nakrúcania, je vybavená profesionálnymi audio konektormi XLR.

Mo ž nosti integrácie a pripojenia
Sériové digitálne rozhranie HD/SD-SDI modelu XA35 umožňuje integráciu s existujúcim vybavením a následný prenos alebo vysielanie a podporuje aj vložené zvukové signály či časový kód. Používatelia tak môžu exportovať nekomprimovaný videosignál s vysokým rozlíšením v reálnom čase, vďaka čomu je táto kompaktná videokamera ideálnou voľbou na živé vysielanie a spravodajské aplikácie – umožňuje priamo na scéne dopĺňať záznam hlavných vysielacích kamier.

Obe kamery takisto podporujú vysokokvalitné súborové formáty AVCHD (až 28 Mb/s) a MP4 (až 35 Mb/s), sú vybavené dvoma slotmi na karty SD na okamžité zálohovanie využitím simultánneho záznamu alebo voliteľného automatického prepínania záznamu na dlhšie trvajúcich podujatiach, ako napríklad na svadbách.

Modely XA35 a XA30 podporujú dvojpásmové pripojenie Wi-Fi, ktoré poskytuje možnosť vzdialeného ovládania kamery, bezdrôtový prenos/odovzdanie súborov a ich kontrolu v prehliadači prostredníctvom inteligentného telefónu, tabletu alebo počítača. Kompatibilita oboch kamier s prijímačom GPS Canon GP-E2 zas umožňuje zápis dát GPS do metadát videozáznamu. Funkciu presného zdokumentovania údajov o mieste, kde bol vytvorený záznam, ocenia nielen žurnalisti, ale môže sa uplatniť aj pri právnych úkonoch.

¹ Môže byť potrebné zvýšenie nastavení jasu monitora

XA30 Obrázky
XA35 Obrázky